Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ιερατική Σύναξη Φεβρουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης

«Η έννοια του πνευματικού πατέρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ο τρόπος άσκησης του Μυστηρίου», ήταν το θέμα που απασχόλησε ολόκληρη την Ιερατική οικογένεια της Ιεράς
Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 στην Ιερατική Σύναξη που συνεκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος στην αίθουσα του «Επιουσίου» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εγκάρδιες αδελφικές ευχές αντηλλάγησαν από όλους τους Πατέρες και τον Σεβασμιώτατο εν όψει των πνευματικών αγώνων και της ενάρξεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον λόγιο Ομιλητή και άριστο Εισηγητή της Συνάξεως, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Κωνσταντίνου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας και Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε με έναν ξεχωριστό τρόπο για τον πνευματικό πατέρα και τον τρόπο άσκησης του Ιερού Μυστηρίου της Μετανοίας.

Και σήμερα, είπε ο π. Γρηγόριος, οι άνθρωποι διψούν για μετάνοια και σωτηρία, παρά τις αλλοιώσεις που έχει υποστεί η κοινωνία μας και ο πνευματικός πατέρας είναι και πρέπει να είναι ο απλανής οδηγός των ανθρώπων, ο θείος παιδαγωγός, ο Μωϋσής του που θα τον φέρει στη γη της Επαγγελίας, και οπωσδήποτε θα τον οδηγήσει στην αναγέννηση.
Ο Απόστολος Παύλος υπήρξεν ο Πνευματικός Πατέρας που κατηύθυνε τις ψυχές των πνευματικών του τέκνων στον αγιασμό και τη σωτηρία. Μοναδική ή μάλλον κυρίαρχη αγωνία του να αυξηθούν και να τελειωθούν πνευματικά οι πιστοί, να καταρτισθούν, να μορφωθεί ο Ιησούς Χριστός στις καρδιές τους, να αγιασθούν. Το έργο, η αγωνία, οι πολλές κακοπάθειες, οι αμέτρητες θλίψεις, ο ένθεος ζήλος του, η υπερβολική και αληθινή, ανιδιοτελής αγάπη του Αποστόλου Παύλου, πρέπει να είναι και σήμερα τα στοιχεία εκείνα που θα κοσμούν τη ζωή και το έργο των σημερινών εξομολόγων και πνευματικών πατέρων, που καλούνται με ξεχωριστή διάκριση και αληθινή αγάπη να αναζητήσουν τα λογικά πρόβατα, και να τα οδηγήσουν από το βυθό της απωλείας στην αναμάρτητη ζωή, στον εύδιο και ασφαλή λιμένα του Χριστού.
Ο άνθρωπος σήμερα είναι ιδιαίτερα τραυματισμένος και πληγωμένος, νοιώθει αβοήθητος και προδομένος από τους συνανθρώπους του και την άδικη και πολλές φορές ψυχρή κοινωνία στην οποία ζει και εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος του χαρισματικού και διορατικού, απλού και διακριτικού Γέροντος, ο οποίος ασκώντας με ιδιαίτερη ευθύνη, φόβο Θεού και με πνευματική ωριμότητα το Ιερό Μυστήριο της Μετανοίας θα προτείνει λύσεις που θα δροσίσουν με τη δρόσο του Πνεύματος τις απογοητευμένες καρδιές των σύγχρονων ανθρώπων.
Η σχέση πιστού και Εξομολόγου είναι καθαρά αγιοπνευματική, κατέληξε ο λόγιος Ομιλητής και ακολούθησε ζωντανός διάλογος ανάμεσα στο Σεβασμιώτατο, τους πνευματικούς Πατέρες και τον Ομιλητή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...