Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η εορτή της Ιεράς Συνόδου για τον Μεγάλο Φώτιο

Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011 στον Καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης, προς τιμήν του Αγίου Φωτίου πρωστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Φλωρίνης Θεόκλητος, Σάμου Ευσέβιος, Ύδρας κ. Εφραίμ, Νέας Σμύρνης Συμεών, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Πειραιώς Σεραφείμ, Άκκρας Γεώργιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης (Ηγούμενος της Μονής Πεντέλης).

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφερόμενος στο Άγιο Φώτιο, μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Ιερός Φώτιος έθεσε τα χαρίσματά του στη διάθεση του Σώματος της Εκκλησίας, δηλαδή τα εκκλησιοποίησε».

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όρισε από το 1926, ο Ιερός Φώτιος να είναι ο προστάτης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Από τότε τελείτε κάθε χρόνο εδώ στην Μονή της Πεντέλης Θεία Λειτουργία προς τιμήν του», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Εν συνεχεία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: «Ο Ιερός Φώτιος έζησε σε μια εποχή ταραχώδη με μεγάλα προβλήματα, μια εποχή που ιδέες μετακινούταν και συγκρούονταν οι άνθρωποι».

«Όμως ο Ιερός Φώτιος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, γι’ αυτό και η Εκκλησία τον τίμησε και τον συμπεριέλαβε μεταξύ των Αγίων», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας και για την σημερινή εποχή, επεσήμανε ότι «και εμείς σήμερα ζούμε σε δύσκολη εποχή, που ιδέες και τα ρεύματα κινούνται ταχύτατα, ενώ οι άνθρωποι μετακινούνται χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν και πιο θα είναι το αύριο».

«Χρειάζεται προσευχηθούμε και να επικαλεσθούμε την ευλογία και την χάρη του Αγίου και Ιερού Φωτίου, να χαρίζει σε όλους αλλά και περισσότερο σε εκείνους που έχουν ταχθεί σε καίριες θέσεις να τους φωτίζει και να τους ενδυναμώνει, γιατί αυτό είναι ιδιαίτερο αίτημα της εποχής μας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.



Να σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της Θ. Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η ετήσια καθιερωμένη σύσκεψη του Αρχιεπισκόπου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στην μορφή και στην ζωή του Ιερού Φωτίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξε αναμφισβήτητα μια μεγάλη εκκλησιαστική μορφή.

«Ο Ιερός Φώτιος ήταν ο εκφραστής της παράδοσης, γι’ αυτό και θεωρείτε ο μεγαλύτερος θεολόγος της εποχής», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Αιμίλιος Πολυγένης/romfea.gr     Φώτο: Χρ. Μπόνης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...