Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η Μεγάλη Πρέσπα χάνει τα νερά της!

Τηλέμαχος Κόκκος / elzoni.grΣυναγερμός έχει σημάνει, καθώς η πανέμορφη λίμνη κινδυνεύει να μεταβληθεί σε ξερότοπο.
Το σκοπιανό κανάλι Sitel, σε σχετικό αφιέρωμα για τις Πρέσπες, ανέφερε πως τα νερά της Λίμνης χάνονται και πως εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τους λόγους πτώσης της στάθμης των υδάτων.
Η αρμόδια εταιρεία προστασίας των Πρεσπών στην χώρα μας ανακοίνωσε ότι το γεγονός δεν οφείλεται σε ανθρώπινους παράγοντες, αλλά πιθανόν να προέρχεται από φυσικά αίτια.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος των Σκοπίων Γιακούμπι, δήλωσε ότι με βάση την τριμερή συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας-Σκοπίων του Φεβρουάριο 2010,προβλέπεται η ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία του πάρκου των Πρεσπών και τον έλεγχο του υδάτινου στοιχείου.


Προβλέπεται επίσης να διοργανωθεί η περιφερειακή διάσκεψη με θέμα «Ολοκληρωμένη προστασία της περιφέρειας των Πρεσπών» με σκοπό την καθιέρωση τριμερής συνεργασίας υπό την αιγίδα της UNESCO για την προστασία του οικολογικού συστήματος της περιοχής.


Το επόμενο συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο στην Ελλάδα με την συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου Janez Potocnik.


Η απώλεια των νερών της λίμνης των Πρεσπών έχει απασχολήσει τις ελληνικές αρχές από το 1990 όταν τότε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Φλώρινας και του Νομάρχη Παναγιώτη Παπαδόπουλου και με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών διενεργήθηκε επισταμένη έρευνα ακόμα και από αέρος, αλλά και πάλι στάθηκε αδύνατον να εξηγηθεί η απώλεια των υδάτων, με το πιο πιθανό συμπέρασμα ότι αυτή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στα ασβεστολιθικά πετρώματα.


Να σημειώσουμε πως στην περιοχή της Πρέσπας υπάρχει ζωντανός ο θρύλος σύμφωνα με τον οποίο επί Τουρκοκρατίας Πρεσπιώτες κτηνοτρόφοι «βουτούσαν» τα αρνιά και τα κατσίκια στη λίμνη και αυτά έβγαιναν μέσα από υπόγεια ρεύματα στα ποτάμια της περιοχής Ξυνό Νερό Αμυνταίου, διανύοντας μια απόσταση 100 χλμ., με σκοπό φυσικά να μην τους τα κλέψουν οι Τούρκοι!

Αν συνεχιστεί η πιθανή απώλεια υδάτων της Μεγάλης Πρέσπας κινδυνεύει και το οικοσύστημα της περιοχής, μια περιοχής που προστατεύεται από το 1968 από τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ, με σπάνια φυτά και πτηνά μερικά των οποίων δεν συναντάς σ' όλο τον κόσμο.

Την περιοχή έχουνε επισκεφθεί πλήθος επιστημόνων αλλά και άλλα σημαντικά πρόσωπα, όπως η βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα με τον Βασιλιά Βερνάρδο, που ύμνησαν τις ομορφιές της.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...