Παστίτσιο με μοσχαρίσιο κρέας
ΥΛΙΚΑ (Για 6 άτομα)
4 κουταλιές της σούπας σέλερι,
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
4 πράσα κομμένα σε λωρίδες,
1 κουταλιά της σούπας κύμινο τριμμένο,
1\4 κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο,
1\2 μπαστουνάκι κανέλα,
1\4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο,
1 κουταλιά της σούπας μπαχάρι,
1\8 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη,
2 κουταλιές της σούπας μαιντανό,
2 ποτήρια κρασί κόκκινο,
1 ποτήρι μαυροδάφνη,
1 ποτήρι γάλα,
4 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ,
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη,
αλάτι και πιπέρι,
1\2 κιλό μακαρόνια Νο 2,
3 αυγά.
Για την μπεσαμέλ
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο,
1 1\2 λίτρο γάλα πλήρες,
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη,
1 αυγό,
αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά για την προετοιμασία του κρέατος σε ένα ταψί.
Αλατο-πιπερώνουμε το κρέας, καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολα και μετά με αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε μέχρι το κρέας να λιώνει κυριολεκτικά με το πηρούνι. Το βγάζουμε από το ταψί και το τεμαχίζουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια στο μισό χρόνο από ότι αναγράφει η συσκευασία τους και τα σουρώνουμε.
Βάζουμε τα μακαρόνια μέσα σε ένα αρκετά βαθύ ταψί (35 επί 35 εκ. ), τα περιχύνουμε με τα 3 αυγά ανακατεύοντας τα καλά.
Καλύπτουμε τα μακαρόνια με το κρέας και τους χυμούς του.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το γάλα και ταυτόχρονα βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι να κάψει.
Μόλις αρχίσει να σκουραίνει, προσθέτουμε με αργό ρυθμό το αλεύρι, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Δουλεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, για 5 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα ώστε να γίνει μία βελούδινη κρέμα. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε μαζί με το τυρί στην μπεσαμέλ, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το παστίτσιο. Το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.