Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η εορτή των τριών ιεραρχών στην Κω

Του Βασιλείου Δ. ΓεωργιόπουλουΜε τις πατρικές και γεμάτες αγάπη ευχές του Παναγιωτατου Οικουμενικού Πατριαρχου κκ. Βαρθολομαίου αλλά και την αμέριστη αγάπη, συμπαράσταση και πνευματική φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ τιμηθηκαν σήμερα οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι στα εκπαιδευτήρια της Κω και Νισύρου με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών που είναι και οι προστάτες της εθνικής μας παιδείας.Σκοπός της Ιεράς Μητροπόλεως με τον εορτασμό είναι να αναδείξει τη σημασία του έργου τον Τριών Ιεραρχών στην εποχή μας, να προβάλει τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση τον ποικίλων προβλημάτων που αναφύονται κατά την άσκηση του παιδαγωγικού έργου και, επίσης, να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς για όσα με τόση αγάπη προσέφεραν και προσφέρουν στην εκπαίδευση της επαρχίας μας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κω όπου χοροστάτησε κατά τον όρθρο και λειτούργησε κατά την Θεία και Ιερά Λειτουργία ο Μητροπολίτης μας. Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα που κατέχει στην ζωή του χριστιανού η ανάγκη για μόρφωση και εμπλουτισμό των γνώσεων του. Συγκίνηση προκάλεσε στο εκκλησίασμα όταν με εμφανή τα δάκρυα στο πρόσωπο του ο Μητροπολίτης μας μνημόνευσε τους διδασκομένους και τους εκπαιδευτικούς, που ζούνε μαζί μας, αλλά και όσους έφυγαν από κοντά μας και είναι στη θριαμβεύουσα εκκλησία. Στο τέλος της θείας λειτουργίας η μαθήτρια Αιμιλία Κώστογλου της Β΄Λυκείου του Ιπποκράτειου Λυκείου Κω αναφέρθηκε στη σημασία του σημερινού εορτασμού.


Στις 12 το μεσημέρι στην κατάμεστη από εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων μας αλλά και πλήθος κόσμου, αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Κω, έγινε η εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, ώστε να τιμηθούν όλοι αυτοί που με αγάπη προσφέρουν και προσέφεραν στην παιδεία του τόπου μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών που απέδωσαν μελωδικά ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Κω – Νισύρου ο "Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος" υπό τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού και ιεροψάλτη κ Γεωργίου Σακέλλη.

Ακολούθησε η περιεκτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία από τη θεολόγο καθηγήτρια, κ. Αλεξάνδρα Κούβελου, η οποία μίλησε για την σημασία της εορτής και το βίο των Τριών Ιεραρχών, υποστηρίζοντας ότι το μήνυμα που στέλνουν μέσα από της διδαχές και τη ζωή τους είναι επίκαιρο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «έζησαν εχτές και μίλησαν για το σήμερα».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Ξενοφών Φανουρίου (γεωλόγος-ωκεανολόγος) παρουσίασε με ενάργεια το βιβλίο «Γεωλογικές προσεγγίσεις στην εξαήμερο του Μ. Βασιλείου» του καθηγητή και τ. αντιπρύτανη Μιχ. Δ. Δερμιτζάκη, το οποίο στο τέλος της εκδηλώσεως διανεμήθηκε στους εκπαιδευτικούς από το Σεβασμιώτατο.
Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με την πολυπληθή παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κω υπό τη διεύθυνση του διευθυντή του Σχολείου δασκάλου κ. Χρήστου Γαμβρέλλη. Τα παιδιά τραγουδώντας όμορφα γνωστά τραγούδια έδειξαν σε όλους μας ότι όταν αγαπάμε την εκπαίδευση τότε τα σχολεία μας γίνονται χώροι δημιουργίας και προσφοράς. Είναι περιττό να πούμε ότι οι μικροί ερμηνευτές κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα και το θαυμασμό των παρισταμένων.


Ο Μητροπολίτης μας αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και όσους με μόχθο και κόπο εργάζονται για την παιδεία των νέων μας τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου συμπαρίσταται στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές προσφέροντας ότι μπορεί ενισχύοντας το επιτελούμενο έργο στα εκπαιδευτήρια των δύο νησιών.

amen.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...