Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Υπογραφή για το «Νέο Ιωακειμειο Γηροκομείο» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

Στην τελική ευθεία μπαίνει το «Νέο Ιωακειμειο Γηροκομείο» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Χθες υπογράφηκε η κατασκευή της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013.

Το κτήριο, το οποίο θα κατασκευασθεί από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και θα είναι χωρητικότητας 100 κλινών, προορίζεται για την φιλοξενία, την περίθαλψη, την κοινωνική υποστήριξη, τη λειτουργική και κοινωνική αποκατάσταση χρονίως πασχόντων ενηλίκων και ατόμων τρίτης ηλικίας, ενώ ένα μέρος της μονάδας θα διατίθεται για τη φιλοξενία απόρων ηλικιωμένων.







Το ΙΩΑΚΕΙΜΕΙΟΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ανηγέρθη από τον μακαριστόν Μητροπολίτην Αλεξ/πόλεως ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΒΥΡΗ το έτος 1961, επί ιδιοκτήτου οικοπέδου 3.500 τ.μ., με δαπάναις του ιδίου του Μητροπολίτου και κατελάμβανε αρχική καλυμένη επιφά νεια 500 τ.μ. όπου ήταν οι κοιτώνες των τροφίμων, το εστιατόριο και το μαγειρείο με μέγιστο αριθμό τροφίμων τους 40.

Στον ίδιο οικοπεδικό χώρο υπήρχε παρεκκλήσιον των Αγίων Αναργύρων που την ίδια χρονολογία επεκτείνεται, ανακατασκευάζεται και έκτοτε αποτελεί προσκυνηματικό ναό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Με το υπ’ αριθμ. 485/9-9-1963 Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ 137/1963 τ. Α) εγκρίνεται επισήμως και από την Πολιτεία η σύσταση και λειτουργία του Ιδρύματος που σκοπό έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κατοικία, την προστασία, την σίτιση και εν γένει την συντήρηση των ηλικιωμένων που κατάγονται από το Νομό Έβρου και κατ’ εξαίρεσιν και από άλλες περιοχές της πατρίδος μας.

Τα έτη 1972-1973 γίνεται επέκταση των εγκαταστάσεων του Γηροκομείου με προσθήκη μιας νέας πτέρυγος συνολικού εμβαδού 530 τ.μ. από τον αείμνηστον Μητροπολίτην Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιο Χρόνη με συνέπεια να αυξηθούν οι κλίνες και να φθάσουν τον αριθμό των περιθαλπομένων στους 65. Έκτοτε και μέχρι σήμερα λειτουργεί με αυτό των αριθμό περιθαλπομένων.

Επειδή όμως οι ανάγκες για περίθαλψη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αυξάνονται συνεχώς η διορατικότητα του τότε Μητροπολίτη Ανθίμου Ρούσσα (νυν Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης) τον οδηγεί στην απόφαση ανεύρεσης νέου οικοπεδικού χώρου για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων πράγμα που το επιτυγχάνει, και ήδη υπάρχει οικόπεδο 17 στρεμμάτων περίπου πλησίον των εγκαταστάσεων του Σταυριδείου Ιδρύματος του Αγίου Κυπριανού.

Με τις φροντίδες του νέου μας Μητροπολίτη κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ ελπίζουμε να ευωδοθεί ο σκοπός της ανέγερσης του Νέου Γηροκομείου που θα στε γάσει τις ελπίδες 100 γερόντων. Στην μέχρι τώρα 45ετη και πλέον λειτουργία του Ιδρύματος έχουν φιλοξενηθεί 795 υπερήλικες άνδρες και γυναίκες, που βρήκαν φροντίδα, περιποίηση, τροφή, στοργή και κατανόηση από το προσωπικό του Ιδρύματος κάτω από τις πατρικές και στοργικές συμβουλές των εκάστοτε Προέδρων-Μητροπολιτών του Ιδρύματος.

Σήμερα στο Γηροκομείο μένουν 65 γέροντες και γερόντισσες, ενώ το προσωπικό του απαρτίζεται από 20 έργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων.

Το Γηροκομείο είναι ένα Ίδρυμα θεσμός για τους απανταχού Εβρίτες, οι οποίοι το έχουν σε απεριόριστη εκτίμηση και αγάπη και είναι συγκινητική η προσπάθεια τους να το ενισχύουν συνεχώς σε χρήματα, είδη διατροφής και ιματισμού βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τα τεράστια λειτουργικά του έξοδα.

Το Γηροκομείο διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον εκάστοτε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως. Η τρέχουσα σύνθεση του Δ.Σ. είναι η εξής:
Μητροπολίτης Άνθιμος, Πρόεδρος
Στέλλα Ιωαννίδου
Χαράλαμπος Χατζηϊωακείμ, Δικηγόρος
Ηλίας Θώδης, Αναπλ. Καθηγητής Νεφρολογίας Δ.Π.Θ.
Ιωάννης Χρυσόπουλος, Αρχιτέκτονας

Διευθυντής: Παύλος Βαρελάκης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βελισσαρίου 18, Τ.Κ.: 68100 Αλεξανδρούπολη, ΤΗΛ.: 25510-28022, FAX: 25510-27049







anagrafes.gr / imalex.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...