Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

O Πατριάρχης Μόσχας στη συνεδρία της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στα πλαίσια της συνεδρίας της Συνόδου της Ιεραρχίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2011 στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συνελεύσεων, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος παρουσίασε ομιλία όπου αναφέρθηκε ειδικά στις σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με διάφορες χριστιανικές ομολογίες.




Σύμφωνα με τον κ. Κύριλλο, το Πατριαρχείο Μόσχας συμμετέχει στη Διεθνή Μικτή Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας», στα πλαίσια της οποίας συζητιέται ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα στις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, εκείνο δηλαδή του ρόλου του Επισκόπου Ρώμης. «Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας ακολουθεί στις συνεδρίες της Επιτροπής τη σταθερή και συνεπή θέση επί του θέματος, τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας. Όπως έδειξαν οι συνεδρίες της ολομέλειας της Επιτροπής στην Κύπρο το 2009 και στη Βιέννη το 2010, η συζήτηση του θέματος δε θα είναι καθόλου εύκολη και μάλιστα χρονοβόρα».








«Ταυτόχρονα μαζί με θέματα, που χωρίζουν τους Ορθοδόξους και Ρωμαιοκαθολικούς υπάρχουν πολλά προβλήματα, πάνω στα οποία έχουμε μια κοινή θέση. Αυτά είναι οι διαδικασίες της φιλελεύθερης εκκοσμίκευσης, οι αρνητικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης, θέματα κοινωνικής και οικονομικής ηθικής, η κρίση των οικογενειακών αξιών, η υποβάθμιση της παραδοσιακής ηθικής. Πάνω σε αυτά τα θέματα έχουμε προοπτικές συνεργασίας και στα πλαίσια των διεθνών θεσμών όπως ο ΟΗΕ και η UNESCO, καθώς και ο ΟΑΣΕ και ειδικά στο θέμα της διάκρισης σε βάρος των χριστιανών», τόνισε ο Προκαθήμενος.

Ακόμα ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε την αλληλεγγύη της στους Ρωμαιοκαθολικούς της Ιταλίας στο θέμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Νοέμβριο 2009 για την απαγόρευση του Εσταυρωμένου στα Ιταλικά σχολεία. «Επρόκειτο για άμεση επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής παράδοσης γενικά», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος, επισημαίνοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης στήριξε την έφεση που άσκησε η Ιταλία κατά της προαναφερθείσης αποφάσεως.

«Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών με την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας» εξακολουθούμε να συζητάμε τη δυσχερή κατάσταση στη Δυτική Ουκρανία, όπου ως αποτέλεσμα βίας εκ μέρους των Ελληνοκαθολικών στο μεταίχμιο του 1980-1990 οι Ορθόδοξοι πιστοί στερήθηκαν τους Ναούς τους και μέχρι σήμερα περιορίζονται τα δικαιώματά τους.

Αυτό το πρόβλημα δεν έτυχε διευθέτησης και θέλει συγκεκριμένες πρακτικές κινήσεις εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής πλευράς», τόνισε ο Ρώσος Προκαθήμενος.

Επίσης συνεχίζεται το έργο της Κοινής ομάδας εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε το 2004 για να εξετάσει προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας» στη Ρωσία. Όπως υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος το βασικό θέμα της συζήτησης είναι η ιεραποστολική δράση των Ρωμαιοκαθολικών παραγόντων στη Ρωσία και η διαποίμανση των παιδιών, που βαπτίσθηκαν στην Ορθοδοξία, και ευρίσκονται στα Ρωμαιοκαθολικά ορφανοτροφεία. Πρέπει οι συστάσεις της Ομάδας Εργασίας να εφαρμόζονται στην πράξη, τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.


mospat.ru/aktines.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...