Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, έλαβε χώρα η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.



Στην Εκδήλωση παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη Δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο ιδιαιτέρως εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση.



Επίκαιρα μίλησε ο Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Μεθόδιος Φουντούλης, ο οποίος τόνισε την σημασία και την αξία του τιτάνιου αγώνα των Ελλήνων Αγωνιστών του ’21 και μεταξύ άλλων είπε: «Το ελληνικό γένος αν σώθηκε ως το σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους αιώνες σκλαβιάς και αν συνεχίζει να ζει αυτό το θαύμα, στην πίστη το οφείλει. Μια πίστη, που σαν ακοίμητη σπίθα που καίει στα σωθικά της Ελλάδας. Η τύχη μας, θα γράψει ο μεγάλος Ήρωάς μας στρατηγός Μακρυγιάννης, έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Παλαιόθεν ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δε μπορούνε. Τρώνε, τρώνε, μα μένει μια μαγιά. Αυτή η μαγιά είναι σπίθα που έφερε το θαύμα», ενώ κατέληξε την ομιλία του προτρέποντας για τα εξής: «Ας φροντίσουμε να γίνουμε, έστω και αργά, άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας. Το θάρρος και η ανδρεία των προγόνων μας, ας γίνουν οι οδηγοί που θα κατευθύνουν τις πράξεις μας και ας φροντίζουμε πάντα όχι μόνο να μην προδίδουμε και να μη μολύνουμε το υπέροχο παρελθόν μας, αλλά να στολίσουμε με νέες δάφνες τη δόξα της πατρίδας μας και να προσθέσομε νέες σελίδες στην ιστορία της» και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.



Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με αφορμή τον στίχο από τον «Ύμνο εις την ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη τ ων Ελλήνων τα ιερά», υπενθύμισε σε όλους το γιατί τα κόκκαλα των Ηρώων του Γένους είναι ιερά, ενώ πολλές φορές αυτά τα κόκκαλα «τρίζουν», όπως λέμε, εξαιτίας της παραχάραξης, την οποία υφίσταται η ιστορία μας. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «η ιστορία του Γένους γράφτηκε μια φορά και δεν ξαναγράφεται» και κατέληξε την αναφορά του αυτή, λέγοντας ότι «Όσο κι αν γίνονται προσπάθειες να αφαιρεθούν τα στηρίγματα του Γένους, δηλαδή η πίστη στο Θεό και η φιλοπατρία (στην οποία δεν χωρά κανενός είδους σωβινισμός και ρατσισμός), τα παιδιά μας συνεχίζουν να στέκουν όρθια, σε πείσμα ημών των μεγαλυτέρων που τα σκανδαλίζουν, πολλές φορές, και να μαρτυρούν, όπως ακούστηκε και στο τραγούδι με το οποίο άνοιξε η αποψινή εκδήλωση, ότι ‘Έτσι θα ‘ρθει το φως’». Τέλος, ευχαρίστησε τους συντελεστικούς παράγοντες της Εκδήλωσης, τον ομιλητή π. Μεθόδιο, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη Γενική Υπεύθυνο της Χορωδίας - Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφἀτη και τα 200 περίπου παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν.



Στην Εκδήλωση παρέστησαν η Βουλευτής κ. Ουρανία Παπανδρέου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, ο απερχόμενος Διοικητής της Σχολής Πεζικού Αντιστράτηγος ε.α. κ. Σταύρος Δερμιτζάκης, ο πρ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...