Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και τη δράση του π. Σεραφείμ Ρόουζ στην Αίγινα

Τη Δευτέρα 14η Μαρτίου ε. ε. στα πλαίσια της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής» ο Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας πραγματοποίησε εκδήλωση, στη νήσο Αίγινα, με θέμα τη ζωή και τη δράση του π. Σεραφείμ Ρόουζ (1934-1982).
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του συλλόγου κ. Νεκτάριος Λαβούτας,

χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους και σκιαγραφώντας τον Ιεραπόστολο, ασκητή Αμερικανό π. Σεραφείμ Ρόουζ, κατά κόσμοΓιουτζήν Ντένις Ρόουζ που ήταν και το θέμα της ομιλίας. Στη συνέχεια διαβάστηκε από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου π. Νεκτάριο Κουκούλη μήνυμα του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου, σχετικό με την «Εβδομάδα της Εξωτερικής Ιεραποστολής» και την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Η εισηγήτρια της εκδήλωσης κ. Μαρία Κουνάδη –Στενάκη, μέλος του Δ.Σ., μας «ταξίδευσε» περιγράφοντας το βίο του π. Σεραφείμ Ρόουζ, από την παιδική του ηλικία έως και την κοίμησή του, μέσω των τριών βιβλίων του που κυκλοφορούν. Αναφέρθηκε στην περιπλάνησή του στον Προτεσταντισμό, στη μύησή του στο Βουδισμό, για να ανακαλύψει ότι η Αλήθεια κρύβεται μέσα στην προσφορά και στη θυσία προς τον άλλον, που δεν είναι άλλη από την Ορθόδοξη πίστη. Είπε χαρακτηριστικά :« …Κάποια μέρα επισκεπτόμενος ένα κατάστημα με είδη τέχνης στο Σαν Φρανσίσκο , το βλέμμα του έπεσε σε μια φωτογραφία εικόνας της Παναγίας. Τον εντυπωσίασε το βλέμμα Της και εκείνη την στιγμή Την παρεκάλεσε θερμά να τον οδηγήσει στον πιο κατάλληλο δρόμο που θα υπηρετούσε το γιό Της….»Εκείνη την εποχή γνωρίζεται με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Μαξίμοβιτς, κατόπιν άγιο, ο οποίος θα γίνει καθοδηγητής και ο « βλαντίκα» του. Πριν κοιμηθεί, του έδωσε την ευχήτου, για ίδρυση αδελφότητας σε ερημικό τόπο, όπου και το έκανε πράξη. Μέσα από την αφιλόξενη περιοχή της Πλατίνας U.S.A κατάφερε μαζί με τον φίλο και συνασκητή του Γκλέμπ, μετέπειτα π. Γερμανό, να μεταφράσουν και να τυπώσουν θρησκευτικά έντυπα. Από το 1978 έως το 1984 η αδελφότητα κατάφερε να ξεκινήσει τις ιεραποστολικές ενορίες σε : Γουίλιτς, Καλιφόρνια, Μέντφορντ και Γούντμερντ, Όρεγκον, Ίνταχο ,Σποκέιν, Ουάσιγκτον. Η πλειοψηφία των μελών ήταν κατά μέσον όρο Αμερικανοί, οι όποιοι είχαν μεγαλώσει χωρίς να έχουν ακούσει τίποτα για την Ορθοδοξία. Διέσχισε όλη την Β. Αμερική προσκεκλημένος από διάφορα Πανεπιστήμια που μέσα από τις ομιλίες του διακρίνει κανείς το πάθος του για την Ορθοδοξία. Πλούσιο και το συγγραφικό του έργο, μεταφράζοντας τους λόγους των Πατέρων της ερήμου του 6ου αιώνα Βαρσανουφρίου και Ιωάννη. Το 1973 δημοσιεύει βίους

ερημιτών της Βόρειας Ρωσίας, της «Θηβαΐδα του Βορρά» μεταφρασμένους στα αγγλικά, από σπάνια Ρώσικα χειρόγραφα. Το 1975 εκδίδεται το πόνημα του π. Σεραφείμ «Ορθοδοξία και η Θρησκεία του Μέλλοντος» το οποίο ασχολείται με το κίνημα της παγκοσμίου διακυβέρνησης. Μετάφρασε επίσης στα αγγλικά την Ορθόδοξη Δογματική Θεολογία του π. Μιχαήλ Πομαζάνσκι, επίσης το δοκίμιο «Η θέση του ιερού Αυγουστίνου στην Ορθόδοξη Εκκλησία» Το 1980 ξεκίνα την έκδοση Ορθόδοξης εφημερίδας με τίτλο «Ορθόδοξη Αμερική».

Τον Φεβρουάριο του 1978 ιδρύει ένα γυναικείο ησυχαστήριο, για τις Αμερικανίδες που ήθελαν να μονάσουν, αφιερωμένο στην Οσία Ξένη. Το καλοκαίρι του 1982 λειτούργησε για τελευταία φορά στη γη, οι δυνατοί πόνοι στο στομάχι και ο πυρετός, ανάγκασαν τον συνασκητή του π. Γερμανό να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν στη ζωή, όμως την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 1982 το ρολόι πάνω από τον ετοιμοθάνατο είχε σταματήσει και μια νέα ζωή αρχίζει για αυτόν. Ήταν μόνο σαράντα οκτώ ετών. Διαβάστηκαν επίσης, από τη δεσποινίδα Ελένη Μακαρατζή, αποσπάσματα από το βιβλίο του π. Σεραφείμ, διακρίνοντας στο γραπτό λόγο του τη θέρμη για την Ορθόδοξη πίστη. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από φωτογραφικό υλικό και video, από την ζωή του π. Σεραφείμ Ρόουζ.

Κλείνοντας ο π. Αμφιλόχιος συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης και τις ομιλήτριες για την άρτια παρουσίαση. Σχολιάζοντας τη δίψα του π. Σεραφείμ για τον αληθινό Θεό, παραλλήλισε αυτή της Σαμαρίτιδος για το «Ύδωρ το ζων». Ανάφερε και άλλα παραδείγματα Αγίων που ενώ έζησαν για πολλά χρόνια μακριά από το Χριστό, μεταστράφηκαν και αγίασαν. Τέλος ευχήθηκε η εκδήλωση αυτή να γίνει δύναμη και στήριγμα για το υπόλοιπο της Μ. Τεσσαρακοστής. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Θεοδόσιος Σακκιώτης, τονίζοντας «… ότι η ΕΚΚΛΗΣΙΑ στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναικαταφύγιο και παρηγοριά…». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους οργανωτές της ποιοτικής, όπως ανέφερε, εκδήλωσης και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούνανάλογες στο μέλλον. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πανοσιολ. Αρχ. π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, ο Πρωτ. π. Εμμανουήλ Γιαννούλης, ο Πρωτ. π. Νεκτάριος Κουκούλης, ο Πρωτ. π. Φανούριος Μακαρατζής, ο Πρεσβ. π. Σάββας Ζέρβας. Επίσης ο δήμαρχος Αίγινας κ. Θεοδόσιος Σακκιώτης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νεκτάριος Κουκούλης, κ. Φίλιππος Τζίτζης, και δεκάδες πιστών. O Σύλλογός μας ευχαριστεί τον π. Αμφιλόχιο για την πολύτιμη συνεργασία του στην ανωτέρω εκδήλωση.

Νεκτάριος Λαβούτας Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...