Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως διοργάνωσε και πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Απριλίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη, στο Ξενοδοχείο GRECOTEL GRAND EGNATIA, Ημερίδα με θέμα:
"Η προσέγγιση του Άλλου στην σύγχρονη Τουρκία"
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος, οι Βουλευτές Έβρου κ. Όλγα Ρενταρή και κ. Ελένη Τσιαούση, η Αντιπεριφερειάρχις κ. Γεωργία Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γκότσης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κληρικοί και πολλοί λαϊκοί που γέμισαν την αίθουσα "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ" του Ξενοδοχείου Εγνατία.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με τον κ. Αντώνιο Χατζόπουλο, Σχολικό Σύμβουλο των Θεολόγων της Περιφερειάς Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης να παρουσιάζει στο κοινό τους ομιλητές και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο να καλωσορίζει όλους στην ημερίδα λέγοντας μεταξύ άλλων: "Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην Πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την Ημερίδα που διοργανώσαμε και στην οποία δώσαμε τον τίτλο "Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΧΡΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ". Αυτό το "άλλο" στην Τουρκία, μέχρι τώρα, ήταν το Βυζάντιο. Φέτος συμπληρώνονται 558 χρόνια από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως. Στο γεγονός δόθηκε τεράστια προβολή στη Δυτική Ευρώπη, εκεί όπου μέχρι τώρα χαλκεύονταν ποικίλες συκοφαντίες ενάντια στην ανατολική αυτοκρατορία. Προηγήθηκαν οι σπουδαίες εκθέσεις στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βόννη, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες. Πολλοί μιλούν για μια "αναγέννηση" του βυζαντινού πολιτισμού, άλλοι είπαν για "αποκατάσταση" του Βυζαντίου, άλλοι σημείωσαν ότι "η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται". Στην Ελλάδα ένας εισαγόμενος αντιβυζαντινισμός, εμπέδωσε την άποψη ότι το Βυζάντιο ήταν συνυφασμένο με τον σκοταδισμό και τις ίντρικες, ήταν ορκισμένος εχθρός του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και ο καταστροφέας των μνημείων της αρχαιότητος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το Βυζάντιο επανέρχεται." (Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας εδώ).
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Υφυπουργού κ. Ντόλιου, των Βουλευτών κ. Ρενταρή και κ. Τσιαούση και της Αντιπεριφεριάρχη κ. Νικολάου. Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους καθηγητές, ενώ την διερμηνεία από τα τουρκικά ανέλαβαν ο κ. Αντώνιος Χατζόπουλος και ο κ. Χρήστος Τεάζης, ο πρώτος Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.
Πρώτος μίλησε ο Dr. Recep Kaymakcan, Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Sakarya (Σαγγάριου της Μικράς Ασίας) ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας του "Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Τουρκία και η πολυπολιτισμικότητα", και ανέφερε ότι στην Τουρκία παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σημαντικές εξελίξεις στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ο κ. Kaymakcan παρουσίασε διεθνείς και τουρκικές δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει τα τελευταία χρόνια αύξηση του ενδιαφέροντος για το μάθημα αυτό. Επίσης παρουσίασε τα ανοίγματα των τελευταίων ετών σε σχέση με την διδασκαλία των μη μουσουλμανικών θρησκειών, όπως του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού, εντός του Θρησκευτικού μαθήματος στη γειτονική χώρα, καθώς επίσης και τις προσεγγίσεις των άλλων μουσουλμανικών θρησκευτικών δογμάτων, που μέχρι προ τινος απουσίαζαν από τη διδασκαλία. Ακολούθησαν ερωτήσεις και αντιπαραθέσεις από τους παρευρισκόμενους ακροατές.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Dr. Ferudun Ozgumus, Βυζαντινολόγος και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας του "Αρχαιολογικές εργασίες μέσα στα αρχαία τείχη της Κωνσταντινουπόλεως". Ο κ. Ozgumus ασχολείται από το 1998 με ανασκαφές μέσα στα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινουπόλεως και παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις πρόσφατεςαρχαιολογικές έρευνες που διεξάγει και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια και φέρνουν στο φως κρυμμένους εκπληκτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Στα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων πλησίον της Αγίας Σοφίας αλλά και σε άλλες περιοχές της Πόληςαποκαλύφτηκαν αρχαίες χριστιανικές βασιλικές, υδραγωγεία, έργα υποδομής διατηρημένα σε άριστη κατάσταση. Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα και προσεφέρθη μπουφές.
Μετά το διάλειμμα οι ακροατές έκαναν ερωτήσεις στον κ. Ozgumus σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο τρίτος ομιλητής Dr. Ozkan Ertugrul, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αδριανουπόλεως, παρουσίασε το θέμα της ομιλίας του "Η ελληνική συνοικία της Αδριανουπόλεως". Ο κ. Ertugrul παρουσίασε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις έρευνες των τελευταίων ετών στην ρωμαίϊκη συνοικία της Αδριανούπολης, που αποκαλύπτουν τον πολιτισμό της πάλαι ποτέ ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας της πόλεως αυτής. Σπίτια, εκκλησίες, μητροπόλεις, σχολεία, χώροι εργασίας τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας των αρχών και απαγορεύεται η κατεδάφιση και η τροποποίησή τους ενώ το Πανεπιστήμιο επισκευάζει και συντηρεί εκατοντάδες κτίσματα. Επίσης παρουσίασε το Ελληνικό Μοναστήρι και τον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Μακρά Γέφυρα (Ουζούν κιοπρού) το οποίο κτίσθηκε το 1875 και στον οποίο εκτελούνται εργασίες τα τελευταία χρόνια αποκατάστασής του.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ο οποίος ευχαρίστησε τους κ.κ. Καθηγητές για τις ομιλίες τους και τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.
|
Ο κ. Αντώνιος Χατζόπουλος (δεξιά) και ο Dr. Ferudun Ozgumus (αριστερά)
| |
|
|
Ο Dr. Recep Kaymakcan (αριστερά) και ο κ. Χρήστος Τεάζης (δεξιά) στο πάνελ της Ημερίδος
|
|
Ο Dr. Recep Kaymakcan αναπτύσσει την ομιλία του
|
|
O Dr. Ferudun Ozgumus αναπτύσσει την ομιλία του και ταυτόχρονα παρουσιάζει τα βυζαντινά αρχαιολογικά ευρήματα
|
|
O Dr. Ozkan Ertugrul αναπτύσσει την ομιλία του
|
|
Λήξη της Ημερίδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο
|