Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γιορτή Νεολαίας 2011 Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος

Με σημαντική προσέλευση παιδιών και νέων, των γονιών τους και πολλών φίλων του νεανικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 8 Μαΐου 2011 η υπαίθρια διενοριακή «Γιορτή Νεολαίας», που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στην πλατεία Μητροπόλεως, στη Λευκάδα.
Τα παιδιά, παρά τον λιγοστό διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο τους, βαρυφορτωμένα από το πλήθος των σχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεών τους, κατέθεσαν στη σκηνή τη ζωντάνια και το δυναμισμό τους, την αγάπη τους για τον Χριστό και την Εκκλησία Του, τη διάθεσή τους να αναζητούν τη γνησιότητα και την Αλήθεια, κωφεύοντας απέναντι στις ελκυστικές σειρήνες που ο «κόσμος» προβάλλει στην πορεία για τη δική τους Ιθάκη. Έκαναν σε όλους γνωστό ότι συνεχίζουν το ταξίδι της ζωής με το πλοίο της Εκκλησίας, σταθεροί στην επιλογή τους, στερεωμένοι στο κατάρτι του Σταυρού, με εμπιστοσύνη στον αλάνθαστο Κυβερνήτη του Σκάφους, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. 






Η θεματολογία της γιορτής κινήθηκε γύρω από τη διαχρονική προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αυτής που ο ιστορικός μας Σπυρίδων Ζαμπέλιος αποκάλεσε «Ελληνοσώτειρα», ως Μητέρας και Τροφού (Alma Mater) του Γένους των Ελλήνων, της Ρωμηοσύνης ολόκληρης. Με θεατρικά δρώμενα τα παιδιά ζωντάνεψαν θρήνους της Άλωσης, την προσφορά του Κλήρου στην άτυπη εκπαίδευση των Ελλήνων με τα ξεσχισμένα πια εκκλησιαστικά βιβλία – αλφαβητάρια (αυτό που ονομάστηκε «Κρυφό Σχολειό»), τη θυσία και το κήρυγμα του Νεομάρτυρα και Ιεραποστόλου – Εθναποστόλου, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, υπενθυμίζοντας ότι το σύνθημα των Αγωνιστών μας «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» δε διαγράφεται με μια μονοκοντυλιά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης:

-Παιδιά από τις συναντήσεις προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας της ενορίας Αγ. Νικολάου Λευκάδος, παρουσίασαν το όμορφο θεατρικό δρώμενο «Η Ελλάδα και τα παιδιά της», αναδεικνύοντας τόπους ιστορικούς και ηρωικές μορφές από κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.
-Παιδιά από τις συναντήσεις προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας της ενορίας Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδος δραματοποίησαν τα δημοτικά τραγούδια «Σημαίνει ο Θεός» και «Τρία καράβια φεύγουνε ‘πό μέσα από την Πόλη», δυο θρήνους της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζοντας στη σκηνή τον Αυτοκράτορα, τον Πατριάρχη και τα τρία καράβια που ο θρύλος θέλει να μεταφέρουν τον Σταυρό, το Ευαγγέλιο και την Αγία Τράπεζα της Αγια-Σοφιάς για να μη συληθούν από τους κατακτητές.




- Ακόμη, παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου από το Μεγανήσι (ενορίες Αγίων Αποστόλων Κατωμερίου και Αγίου Βησσαρίωνος Βαθέος) δραματοποίησαν την αναφορά ενός ξένου περιηγητή του 19ου αι. που παρακολούθησε στην εξοχή της Λευκάδας «μερικά χαμίνια γύρω από έναν καλόγερο» να μαθαίνουν να διαβάζουν το «Πάτερ ημών».

- Παιδιά και νέοι από τις ενοριακές συντροφιές Αγίου Νικολάου, Ευαγγελιστρίας και Παναγίας των Ξένων Λευκάδος, Αγίου Πέτρου, Βασιλικής, Καρυωτών και Τσουκαλάδων συνεργάστηκαν αρμονικά για να ζωντανέψουν επί σκηνής τη ζωή, το έργο και τη θυσία του Νέου Ιερομάρτυρα της Πίστης και της Πατρίδας μας, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του γνωστού «Πατροκοσμά», διατρανώνοντας με το έργο «Ο Άγιος των Σκλάβων» την πεμπτουσία του μηνύματός του: «Ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται».

- Παιδιά από τις παιδικές συντροφιές των ενοριών Σφακιωτών κράτησαν τον κορμό της εκδήλωσης, αφού με τα δυο χιουμοριστικά μονόπρακτα «Οι προκομμένοι» και «Τα ξεφτέρια» συνέθεσαν το σκηνικό μιας σχολικής τάξης, όπου η δασκάλα παρέδιδε μεν στα σοβαρά το μάθημα της Ιστορίας, ζωντανεύοντας όλες τις παραπάνω σπουδαίες στιγμές της νεότερης Ιστορίας μας, όμως στην ίδια αίθουσα διαδραματίστηκαν αστείοι διάλογοι και ευτράπελες ιστορίες.







- Την εκδήλωση έκλεισε το χορευτικό τμήμα της «Ενοριακής Νεανικής Αντίστασης» της ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, που παρουσίασε καλοδουλεμένους και με νεανική ζωντάνια παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου.

Την όμορφη αυτή Γιορτή των νέων μας ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά για την εξαιρετική προσπάθεια και το όμορφο αποτέλεσμα, ευχόμενος να καθιερωθεί ως θεσμός, ενώ απηύθυνε επίκαιρους, πατρικούς λόγους στους συμμετέχοντες.

Την εκδήλωση ακόμη τίμησαν με την παρουσία τους: ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κων/νος Αραβανής, ο αντιδήμαρχος Μεγανησίου κ. Αθανάσιος Κονιδάρης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκη Μακρυγιώργου, η πρ. δήμαρχος Καρυάς κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδου, ο διοικητής της 4ης ΜΣΕΠ κ. Δημ. Διακουμάκος, πολλοί ιερείς, νέοι από όλες τις περιοχές του νησιού μας, γονείς και φίλοι των παιδιών και πλήθος κόσμου. Για την υλοποίηση της Γιορτής εργάστηκαν με ανιδιοτέλεια και μεράκι οι κατηχητές των παιδιών, νέοι που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στις διάφορες ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Κλήρωση Λαχειοφόρου Αγοράς υπέρ του Κέντρου Νεότητας

Την Κυριακή, 8 Μαΐου 2010, στη διάρκεια της Γιορτής Νεολαίας του Κέντρου Νεότητος, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των λαχνών της Λαχειοφόρου Αγοράς, που διεξήχθη το αμέσως προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση των σκοπών του Κέντρου Νεότητας.

Οι λαχνοί τιμώνταν προς δύο (2) ευρώ ο καθένας και η διάθεσή τους έγινε με τη βοήθεια των κατά τόπους εφημερίων και των λαϊκών συνεργατών του νεανικού μας έργου.

Τα δώρα που κληρώθηκαν είναι:

1. Αγωνιστικό Ποδήλατο, στον λαχνό no 1456

2. Πίνακας, προσφορά αγιογράφου κ. Γεωργίου Κατημερτζόγλου, στον λαχνό no 1554

3. Πίνακας, προσφορά αγιογράφου κ. Γεωργίου Κατημερτζόγλου, στον λαχνό no 2076 (κ. Γιώτα).

4. Λευκαδίτικο κέντημα, προσφορά κ. Άννας Κατωπόδη, στον λαχνό no 1730 (κ. Ασπρογέρακα Αθηνά).

5. Ασημένια εικόνα Θεοτόκου, προσφορά κ. Αθανασίου Καπότη, στον λαχνό no 1432 (κ. Καββαδάς Ι. Αθανάσιος)

6. Δωρεάν συμμετοχή σε ημερήσια εκδρομή του «Κέντρου Νεότητας» , στον λαχνό no 0012

7. Καφετέρια Delonghi από κατάστημα ηλεκτρικών –ηλεκτρονικών ειδών ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ (Λευκάδας) , στον λαχνό no 2447

8. 100 δωρεάν εκτυπώσεις φωτογραφιών 10Χ15 από φωτογραφείο Studioflash/ Νικ. Ζαμπέλη, στον λαχνό no 1238

9. Πυρίμαχο σκεύος από κατάστημα υαλικών Γεράσιμου Γεωργάκη, στον λαχνό no 0036

10. Σχολική τσάντα από βιβλιοχαρτοπωλείο ΣΕΛΑΣΝΑ (Κων/νας Κούρτη), στον λαχνό no 2038.

Ευχαριστούμε θερμά όσους έδειξαν την αγάπη τους προς τη νέα γενιά και την Εκκλησία μας, συμμετέχοντας στην Λαχειοφόρο Αγορά και ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας για τη διακονία των νέων μας.

Τα δώρα παραλαμβάνονται από το Κέντρο Νεότητος με την επίδειξη των αποκομμάτων των λαχνών που κληρώθηκαν.

Με μεγάλη συμμετοχή οι ιερές ακολουθίες για τους διαγωνιζόμενους νέους

Την περασμένη εβδομάδα και με αθρόα προσέλευση νέων τελέσθηκαν οι προγραμματισμένες «συνάξεις προσευχής» υπέρ των νέων μας που διαγωνίζονται αυτές τις μέρες στις Πανελλαδικές και στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης, 4 Μαΐου στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Νυδρί τελέσθηκε η Παράκληση προς την Παναγία μας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου. Περισσότερα από πενήντα παιδιά Γυμνασίου –Λυκείου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας και ζήτησαν όλοι μαζί με την προσευχή τους από το Θεό φωτισμό και ενίσχυση στην περίοδο των εξετάσεων και γενικά στη ζωή τους.

Με τα ίδια αιτήματα προσευχής συνάχθηκαν και πάμπολλοι νέοι της Λευκάδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας το βράδυ της Παρασκευής, 6 Μαΐου, συμμετέχοντας στην ιερά αγρυπνία που τελέσθηκε, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας.

Και στις δύο αυτές συνάξεις ο Επίσκοπός μας μίλησε με πατρικά λόγια αγάπης στα παιδιά, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους και τον φωτισμό του Θεού στο δρόμο τους και μοίρασε εικόνες της Αναστάσεως και αναμνηστικά στυλό. Ακολούθησε δε και στις δύο μικρή δεξίωση – ευκαιρία επικοινωνίας και διαλόγου στο Κέντρο Νεότητος Νυδριού και στο «Αρχονταρίκι» του Μητροπολιτικού Ναού αντίστοιχα, με φροντίδα των οικείων εφημερίων.

Τα χορευτικά των ενοριών Ευαγγελιστρίας Λευκάδος και Σφακιωτών στο Φεστιβάλ της Ιεράς Συνόδου «Εκκλησία – Νέοι –Πολιτισμός» στο Αγρίνιο

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Μαΐου 2011 γέμισε νεανικές παρουσίες η αίθουσα της «Χριστιανικής Ένωσης» στο Αγρίνιο. Με ενθουσιασμό και ζήλο συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ορθοδόξων Νέων του προγράμματος «Νέοι –Εκκλησία-Πολιτισμός», που διοργάνωσε για δεύτερη φορά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Τόπος από Φως και Θάλασσα –Από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στον Οδυσσέα Ελύτη».






Η Ιερά Μητρόπολή μας ανήκει στην 1η περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας και Νησιών Ιονίου. Τους νέους της τοπικής μας Εκκλησίας εκπροσώπησαν δυναμικά τα χορευτικά συγκροτήματα των ενοριών Σφακιωτών και της «Ενοριακής Νεανικής Αντίστασης» της ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκάδος. Και τα δύο χορευτικά απέδωσαν λευκαδίτικους χορούς, με τις όμορφες τοπικές μας ενδυμασίες, που ενθουσίασαν το κοινό και απέσπασαν θερμά χειροκροτήματα. Τα παιδιά συνόδεψαν οι υπεύθυνοι ιερείς π. Γεράσιμος Ζαμπέλης και π. Παναγιώτης Λάζαρης, ο σύνδεσμος της Ι. Μητροπόλεώς μας με την οργανωτική επιτροπή π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, οι χοροδιδάσκαλοι κ. Στέφανος Ζακυνθινός και κ. Παναγιώτα Κάτσενου, οι εκπρόσωποι στην κριτική επιτροπή κ. Ευαγγελία Αραβανή και κ. Γεωργία Κάτσενου και αρκετοί γονείς.

Συμμετείχαν ακόμη τέσσερα χορευτικά και πέντε χορωδίες ενοριών από την Αιτωλοακαρνανία, ένα νεανικό συγκρότημα συμμετείχε με τραγούδι και η ενορία Αγ. Δημητρίου Αγρινίου με ένα καλοστημένο και όμορφο dvd προβληματισμού, με τίτλο: «Ελλάδα. Τόπος από Φως και Θάλασσα», το οποίο στο τέλος μοιράστηκε σε όλους ως ενθύμιο.

Από την Λευκάδα υπάρχουν ακόμη έντεκα συμμετοχές στον πιο πάνω διαγωνισμό με εικαστικά και λογοτεχνικά έργα, καθώς και δύο συμμετοχές υποψηφίων με εκθέσεις για το πρόγραμμα «Σύνοδος των Εφήβων». 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...