Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο πρώτος εορτασμός στη μνήμη του Αγίου Εφραίμ μετά την επίσημη αγιοκαταταξή Του

Αιμίλιος Πολυγένης / romfea
Με μεγαλοπρέπεια και επισημότητα εορτάστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού και Αγίου Εφραίμ Ν. Μάκρης, η μνήμη του Οσιομάρτυρα Αγίου Εφραίμ του νέου.
Το πρωί τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.
Επίσης, συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και Κηφισίας κ. Κύριλλος.




Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Μοναστήρι ήταν κατάμεστο από πιστούς οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον αγαπημένο τους Άγιο, μετά την επίσημη Αγιοκαταταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Και η ίδια αυτή αίγλη της υπερκοσμίου λαμπρότητος αναμιγνύεται με την σημερινή χαρά της πρώτης επισήμου εορτής και πανηγύρεως της μνήμης του αγίου ενδόξου οσιομάρτυρος Εφραίμ του νεοφανούς και θαυματουργού εκ της αγιοκατατάξεως αυτού, υπό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου εις τας επισήμους Δέλτους της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας ημών, καθ’ α και εχθές εις τον Πανηγυρικόν Εσπερινόν ανεγνώσθη.»

Επίσης, ανέφερε: «Ο πανηγυρικός αυτός εορτασμός λαμβάνει χώρα σ’ ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής γης, στην εκ βάθρων ανακαινισμένη αρχαία Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Όρους των Αμώμων, στις βορειανατολικές υπώρειες του Πεντελικού.

«Τόπος ευλογημένος και αγιασμένος από την έμπονη προσευχή πολλών ιερέων, μοναχών και μοναζουσών, κυρίως και εξόχως από την παρουσία των ιερών Λειψάνων του οσιομάρτυρος Εφραίμ, η αποκάλυψις των οποίων έγινε δι’ οράματος εις την αείμνηστον Γερόντισσαν Καθηγουμένην Μοναχήν Μακαρίαν το έτος 1950. Και είναι αλήθεια, ότι σήμερα 60 χρόνια μετά την εκ θαύματος ανεύρεση των ιερών Λειψάνων δικαιώνεται πανηγυρικά ο ευσεβής ορθόδοξος Λαός μας, ο οποίος όλα αυτά τα έτη, πριν την επίσημη ανακήρυξή του, Τον τιμά ως Άγιο», πρόσθεσε ο κ. Ευσέβιος.

Ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, υπογράμμισε επίσης ότι «Η αθρόα παρουσία τόσου μεγάλου πλήθους πιστών και προσκυνητών στον ιερό αυτό χώρο, όχι μόνον σήμερα, αλλά καθ’ όλο το διάστημα του εκκλησιαστικού έτους, αποδεικνύει, ότι αυθόρμητα η ορθόδοξη συνείδηση των χριστιανών αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Αγίου μας «τα μαρτύρια της αληθούς εν ανθρώποις αγιότητος».

Εν συνεχεία, τόνισε: «Ιερά τιμή και μεγάλο προνόμιο επεφύλαξε εις όλους μας ο αναστάς Κύριος, ώστε με την λαμπράν ιερουργίαν της σημερινής ευχαριστιακής πανδαισίας της θείας Λειτουργίας, εντός του καθολικού της Ιεράς ταύτης και σεβασμίας Μονής, να πανηγυρίζωμεν την αγίαν μνήμην του νεοφανούς οσιομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού δια πρώτην φοράν μετά την εν Αγίοις κατάταξίν του».

«Ο Όσιος Εφραίμ με την θαυμαστή παρουσία του μας διαβεβαιώνει, ότι ζη Κύριος ο Θεός. Κι αν μας κυκλώνουν δυσκολίες της ζωής και τα διάφορα προβλήματα, κι αν τα εμπόδια υψώνονται ανυπέρβλητα ενώπιόν μας, κι αν η ζωή μας στριμώχνεται από την καθημερινότητα και γίνεται πολλές φορές μαρτυρική και αδυσώπητη, τότε να έχουμε κατά νουν την συμβουλή του Αποστόλου Παύλου, ότι «τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν» (Εβρ. ιβ 1) και ποτέ να μην πάρουμε τα μάτια μας από τον Χριστό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσέβιος.

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Σάμου επεσήμανε ότι «Μάλλον δε να έχωμε και τον όσιο Εφραίμ πρότυπο ζωής και παράδειγμα προς μίμησιν. Ας ζηλέψουμε την πίστη του, ας ακολουθήσουμε τα βήματα της ομολογίας του, ας αποκτήσουμε καθαρή καρδιά, ώστε να αγωνιζόμαστε με σθένος».

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, από την πλευρά του ανέφερε, ότι "είναι πρώτη Θ. Λειτουργία από την επίσημη αγιοκατάταξη του Αγίου Οσιομάρτυρα Εφραίμ στο αγιολόγιο της Εκκλησίας, με πράξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου".

"Εύχομαι και προσεύχομαι ταπεινά ο ελάχιστος, ο Κύριος δια πρεσβειών του Οσιομάρτυρος Εφραίμ του νέου να σας χαρίζει δύναμη και υγεία", πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.




Εν συνεχεία ακολούθησε λαμπρά λιτανεία της εικόνος του Αγίου Εφραίμ, γύρω από την Μονή, ενώ τελέστηκε σύντομη δέηση στον τάφο του Αγίου.



Τέλος, οι Αρχιερείς τέλεσαν δέηση και στον τάφο της Μακαριστής Γερόντισσας Μακαρίας, καθώς και στο εντός του χώρου που βρίσκεται η Μουριά που εβασανίσθη και εκοιμήθη ο Άγιος Εφραίμ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...