Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. η εκδήλωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη με αφορμή το βιβλίο που εξέδωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών με τίτλο: «Και επί Γης Ειρήνη...Όραμα και αίτημα για τους λαούς και τις εκκλησίες σήμερα. Ορθόδοξη συμβολή» (Ίνδικτος 2010).


Τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες καλωσόρισε η Λέκτορας του Τμήματος Θεολογίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αγγελική Ζιάκα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. καθ. Δημήτριος Καϊμάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ειρήνη είναι έννοια βιβλική, η οποία στην Π.Δ. συνδέεται με τη δικαιοσύνη και στην Κ.Δ. με την αγάπη, και αφορά σύνολο τον άνθρωπο και κάθε διάσταση της ζωής του, τις σχέσεις του δηλαδή με το Θεό, τον εαυτό, το συνάνθρωπο και το περιβάλλον, και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων: «Με την ελπίδα της Άνω Ιερουσαλήμ και την εμπειρία της πρόγευσης των εσχάτων κάθε φορά που η κοινότητα συγκεντρώνεται 'επί το αυτό', η Εκκλησία ως σώμα και το κάθε μέλος της χωριστά οφείλει να αγωνίζεται να πραγματώσει το «μακάριοι οι ειρηνοποιοί» (Μτ. 5,9) και το «μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης» (Μτ.5,10). Η δίψα για καταλλαγή, δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, σεβασμό και θυσιαστική αγάπη προς τον συνάνθρωπο βρίσκεται στην καρδιά του μηνύματος του ευαγγελίου. Για την ορθόδοξη θεολογία οι διεφθαρμένες ανθρώπινες τάσεις και οι παρεκκλίσεις όπως οι διαμάχες, η βία, ο πόλεμος, η κοινωνική αδικία, η φτώχεια, η ανισότητα, τις οποίες ουσιαστικά προκαλεί η φιλαυτία, ο εγωισμός και το πλήθος των δαιμονικών δυνάμεων της διάσπασης και της φθοράς, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά αλλοτρίωση της ανθρώπινης φύσης, άρνηση της ενότητας του ανθρώπινου γένους και τελικά αντίσταση στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου».


Ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας κ. Δημήτριο Καϊμάκη για τη φιλοξενία και την δεκαετή αγαστή συνεργασία του Τμήματος με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, κι επεσήμανε το σημαντικό και πρωτοποριακό ρόλο του Τμήματος Θεολογίας σε θέματα οικουμενικά και διαλόγου.

Ο πρώτος ομιλητής, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης παρουσίασε τη βιβλική και λειτουργική έννοια της ειρήνης στην Ορθόδοξη παράδοση, λέγοντας ότι αυτό για το οποίο εύχεται και προσεύχεται η Εκκλησία στη Λειτουργία, δηλ. για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, οφείλει με το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της να το πραγματώσει και να το μαρτυρήσει στο σύγχρονο κόσμο.

Η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, ομ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας και Υπεύθυνη της Έδρας UNESCO Α.Π.Θ., αφού συνεχάρη την Ακαδημία Θ.Σ. για το πολύπλευρο και ενδιαφέρον έργο της, που αφορά το διάλογο της Ορθοδοξίας με το σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματα του, επεσήμανε τις κοινές θέσεις και απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δράσεις της Unesco και τις πρωτοβουλίες του ΠΣΕ, όπως αυτές παρουσιάζονται και αναδεικνύονται μέσα από το βιβλίο της Ακαδημίας Θεολογίας Σπουδών «και επί Γης ειρήνη...».

Τέλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος επεχείρησε μια αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης στην Αφρική, το ρόλο που μπορεί και οφείλει να παίξει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Αφρικανικό πλαίσιο για την προώθηση και την καλλιέργεια ενός πολιτισμού ειρήνης κι έφερε δύο παραδείγματα από τις παραδόσεις Ουτζαμά και Ουμπούντου, που αποδεικνύουν ότι οι διδάσκοντες το ευαγγέλιο ως λόγο ειρήνης και συμφιλίωσης, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους το πλαίσιο και 'τη γη' στην οποία καλείται αυτός να μεγαλώσει και να καρπίσει. Ήθη, έθιμα, και τοπικές παραδόσεις, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία παραγωγικά και όχι όπλα 'φονικά'.


Ο Συντονιστής της Ακαδημίας κ. Παντελής Καλαϊτζίδης προσέφερε στο Τμήμα Θεολογίας ως 'αντίδωρο' μια πλήρη σειρά των βιβλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής.

Την εκδήλωση προλόγισαν και συντόνισαν ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Στέλιος Τσομπανίδης και η συνεργάτις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και διδάσκουσα στο Ε.Α.Π. κ. Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Θεολογίας, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεολογίας, φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος 'Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία' του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, φοιτητές άλλων Τμημάτων του Α.Π.Θ. και Θεολόγοι-καθηγητές της Δ.Ε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...