Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Με συγκίνηση και κατάνυξη υποδέχθηκε η Λευκάδα τον Όσιο Γεώργιο, το νέο Ομολογητή, τον Καρσλίδη

Μέσα στην ατμόσφαιρα της αναστάσιμης χαράς, η τοπική Εκκλησία της Λευκάδος και της Ιθάκης, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της, Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο υποδέχθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 27 Μαΐου 2011 σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης και ευλάβειας τεμάχιο του ιερού λειψάνου ενός νεοφανούς Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Οσίου Γεωργίου, του νέου Ομολογητού, του Καρσλίδου. 

Το ιερό λείψανο, προερχόμενο από τον τόπο της ασκήσεως του Οσίου Πατρός, την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα Δράμας, έφερε στο νησί ο οικείος Επίσκοπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, συνοδευόμενος από τη Λευκαδία Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αναλήψεως, Γερόντισσα Πορφυρία και αντιπροσωπεία αδελφών της Μονής.




Η υποδοχή του ι. λειψάνου έγινε στην προκυμαία της πόλεως, με την συμμετοχή των ως άνω δύο Ιεραρχών και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της «Αποστολικής Διακονίας» της Εκκλησίας της Ελλάδος και Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου. Το παρών έδωσαν ακόμη ο ιερός κλήρος του νησιού, οι αδελφοί της Ι. Μονής Φανερωμένης και αντιπροσωπείες μοναστικών αδελφοτήτων της γύρω περιοχής, οι αρχές του τόπου (Βουλευτής κ. Σπύρος Μαργέλης, Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερύκιος, Δήμαρχος κ. Κων/νος Αραβανής, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μπάρδης, Διοικητής 4ης Μ.Σ.Ε.Π. κ. Διακουμάκος κ.ά.) και ευσεβείς Χριστιανοί. Ιδιαίτερη λαμπρότητα στην υποδοχή του ι. λειψάνου προσέδωσε η συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος, τιμητικού αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας και νέων – μελών χορευτικών συγκροτημάτων («Νέα Χορωδία» Λευκάδος, «Φωτεινός» Σφακιωτών, «Απόλλων» Καρυάς, Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας), οι οποίοι συνόδευσαν το ιερό λείψανο ντυμένοι με παραδοσιακές στολές της Λευκάδας και του Πόντου, γενέτειρας του Οσίου.


Μετά από σύντομη δέηση στην προκυμαία, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή που πέρασε μέσα από την Κεντρική Αγορά της πόλης της Λευκάδας και κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. Εκεί επιβιβάστηκαν κλήρος και λαός σε οχήματα και κατευθύνθηκαν προς την Ιερά Μονή Φανερωμένης. Έξω από την Ι. Μονή έγινε και πάλι επίσημη υποδοχή του λειψάνου, από τον ηγούμενο π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα και την αδελφότητα της Μονής.

Ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ι. Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, με τη συμμετοχή και των λοιπών Αγίων αρχιερέων. Ακολούθησε ιερά αγρυπνία.



Το πρωί του Σαββάτου, 28 Μαΐου 2011 στο «Συνοδικό» της Ι. Μονής πραγματοποιήθηκε ημερίδα – τιμητικό αφιέρωμα στον Όσιο Γεώργιο. Στη διάρκεια αυτής μίλησαν:

-ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, με θέμα: «Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης- Αγιοκατάταξις καί εορταί», ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο αναγνώρισης και διακήρυξης της αγιότητος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ειδικά δε στη διαδικασία και τις εορτές της «αγιοκατάταξεως» του τιμωμένου Οσίου, από τις οποίες μάλιστα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό

- η Οσιωτάτη Μοναχή Πορφυρία, Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αναλήψεως, με θέμα: «Ο Όσιος Γεώργιος ως Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας», τονίζοντας την παιδαγωγική δεξιότητα και τα χαρίσματα που κοσμούσαν τον Όσιο Πατέρα, όπως της διακρίσεως, το διορατικό κ.ά.

-ο Οσιώτατος Μοναχός π. Μωϋσής Αγιορείτης, συγγραφέας του βίου του Οσίου, ο οποίος με τρόπο γλαφυρό και παραστατικό αναφέρθηκε στις μαρτυρίες επωνύμων προσώπων που γνώρισαν και συναναστράφηκαν τον Όσιο για την αγιότητα και την εν γένει πολιτεία του: Ο Όσιος Γεώργιος, γεννημένος στην Αργυρούπολη του Πόντου, γνώρισε από πολύ νωρίς την ορφάνια και την μοναξιά. Εκάρη μοναχός στη Γεωργία. Μετά από διώξεις και φυλακίσεις από το τότε άθεο καθεστώς της σοβιετικής Γεωργίας, έφθασε στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε την Ιερά Μονή Αναλήψεως στο χωριό Ταξιάρχες – Σίψα Δράμας. Ζώντας ασκητικά και με θερμή πίστη, χαριτώθηκε ο ταπεινός και άξιος λειτουργός του Υψίστου με χαρίσματα διακρίσεως, διοράσεως, προοράσεως και προφητείας. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 4 Νοεμβρίου 1958.




Στο διάλειμμα της ημερίδας, στο προαύλιο της Μονής, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς: της Λευκάδας, νέοι από τον τοπικό μουσικοχορευτικό όμιλο «Νέα Χορωδία» και του Πόντου, νέοι από τον Πολιστιακό Σύλλογο Νέας Σαμψούντας.



Το πρωΐ της Κυριακής, 29 Μαΐου 2011 στο Καθολικό της Ι. Μονής Φανερωμένης ετελέσθη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου και εν συνεχεία, η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου. Κατ’ αυτήν κήρυξε το θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, αναφερθείς στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και στο θαύμα της ιάσεως του τυφλού από τον Κύριο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου «Ναυτικού Μουσείου» της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στο κτίριο του Εκκλησιαστικού Μουσείο της Μονής. Σε αυτό εκτίθενται ομοιώματα πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, από το ταπεινό λευκαδίτικο «προιάρι» μέχρι το μεγαθήριο των ωκεανών, τον «Τιτανικό». Εκτίθενται ακόμη ναυτικές στολές κ.ά. προσωπικά αντικείμενα του Λευκαδίτη αξιωματικού του Πολεμικού μας Ναυτικού Απόστολου Ασπρογέρακα, που βυθίσθηκε στα νερά του Αιγαίου το 1996 ως μέλος του πληρώματος της πυραυλακάτου «Κωστάκος».

Τα ομοιώματα των πλοίων έχουν κατασκευασθεί και δωρηθεί όλα από το δημιουργό του Μουσείου, διακεκριμένο Λευκαδίτη μουσικό και καλλιτέχνη κ. Νικόλαο Θάνο (Μορίνα), ο οποίος ήταν παρών και τιμήθηκε ξεχωριστά για την προσφορά του αυτή και εν γένει για τη συνεισφορά του στα πολιτιστικά πράγματα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τιμήθηκε ακόμη για την ανιδιοτελή συμβολή της στην κτιριακή ανασυγκρότηση της Μονής η αρχιτέκτων κ. Αθανασία Κούρτη-Λιάκου, ενώ μουσικό σύνολο της Φιλαρμονικής Λευκάδος απέδωσε μουσικά κομμάτια προς τιμήν του παλαιού αρχιμουσικού της, κ. Θάνου (Μορίνα).

Το τριήμερο των εορταστικών αυτών εκδηλώσεων συμπληρώθηκε με προσκύνημα στον Ι. Ναό του Αγίου Νικήτα, μητρ. Χαλκηδόνος στο ομώνυμο χωριό, καθώς και σε παλαίφα, διαλελυμένα σήμερα, μοναστήρια του νησιού, αλλά και από την μετακομιδή του ι. λειψάνου στο Μεγανήσι, όπου το υποδέχθηκε πλήθος ευσεβούς λαού και το προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος στο Βαθύ Μεγανησίου, εκδηλώνοντας την πηγαία πίστη του στο Θεό και τον σεβασμό του προς τους Αγίους Του. Ήταν μια πολύτιμη πνευματική εμπειρία για την τοπική μας Εκκλησία, η οποία εμπλουτίσθηκε με έναν ακόμη θησαυρό της Χάριτος, το τεμάχιο αυτό του ιερού λείψανο του Οσίου Γεωργίου, το οποίο θα παραμείνει στην Ιερά Μονή Φανερωμένης προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...