Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

O Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καβάλα

Του Νίκου Παπαχρήστου/amen
Eπίσημη επίσκεψη στην πόλη της Καβάλας πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Φιλίππων
Προκοπίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και κατά τη διάρκεια τη διαδρομής προς την πόλη της Καβάλας έκανε μια σύντομη στάση στο προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου Νέας Καρβάλης.

Στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές ενώ παρέστησαν πολλοί Μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων, οι Θεσσαλονίκης, Περιστερίου, Νικοπόλεως, Ελευθερουπόλεως, Ιερισσού, Σερρών, Λαγκαδά, Σιδηροκάστρου, Ξάνθης, Βεροίας, Καστορίας, Κιλκισίου, Μυθήμνης, Καπιτωλιάδος εκ μέρους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο επίσκοπος Θεουπόλεως, Αγιορείτες Πατέρες μεταξύ των οποίων οι Ηγούμενοι της Μονής Ξενοφώντος π.Αλέξιος και Φιλοθέου π.Νικόδημος, ο υφυπουργός Υγείας κ.Τιμοσίδης,εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες και πλήθος πιστών που κατέκτησαν τους δρόμους της πόλης υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, στη Μακεδονική γη όπου δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος και Ελβετίας Ιερεμίας, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αθηναγόρας.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτσής καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και υπογράμμισε πως είναι "εξαιρετική τιμή για όλους μας να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην ιστορική πόλη μας που είναι συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της Χριστούπολης και να σας συνοδέψουμε αύριο, βαδίζοντας στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, δίπλα στην περιλάλητη αρχαία Εγνατία οδό, στον ιερό χώρο των Φιλίππων, όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τη νέα θρησκεία του Χριστού και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη".


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμά όλους τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές για την εγκάρδια υποδοχή που του επιφύλαξαν. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο, αντιπρόεδρο της ΔΙΣ καθώς και τον Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς της Καβάλας με «την πνευματική τροφό του γένους», την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.


Μετά την ολοκλήρωση της υποδοχής στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο και τον επιχώριο Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο, τους Ιεράρχες, τους ιερείς της Μητροπόλεως και τους πιστούς μετέβησαν εν πομπή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου.


Στο Ναό τελέστηκε δοξολογία και ακολούθως έγινε και η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη από την Τοπική Εκκλησία.


Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος αναφέρθηκε στην σημασία της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην γη όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος δίδαξε για πρώτη φορά τον χριστιανισμό στην Ευρώπη ενώ υπογράμμισε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, μεταξύ άλλων, για την πανορθόδοξη ενότητα, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κ.α.


Εκ μέρους της Κυβέρνησης τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο υφυπουργός κ.Τιμοσίδης ενώ με θερμά λόγια απευθύνθηκε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Άρης Γιαννακίδης. "Στο διάβα των δύο αυτών δεκαετιών η συνεχής δράση του σεπτού ποιμενάρχη φέρουν ανεξίτηλη την σφραγίδα της Δωρεάς του Αγίυο Πνεύματος και της πεφωτισμένης ποιμαντορίας που οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της παρέμβασης της Μητρός Εκκλησίας όχι μόνο στα εκκλησιαστικά αλλά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι" είπε μεταξύ άλλων ο κ.Γιαννακίδης ο οποίος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως δώρο μια ποιμαντορική ράβδο.


Νωρίτερα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ένα ατυχές περιστατικό προκάλεσε έκπληξη και θλίψη στους χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Μόλις ο Πατριάρχης έφτασε στην πλατεία, ξαφνικά ένας μεσήλικας άνδρας άρχισε να φωνάζει προς το μέρος του, "οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν σε υποδέχονται, είσαι αιρετικός". Αμέσως επενέβη ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής και επιχείρησε να τον απομακρύνει από τον χώρο, κάτι που έγινε με τη βοήθεια των ανδρών της αστυνομίας. Ο Πατριάρχης αντιμετώπισε το γεγονός με ψυχραιμία και μ' ένα διακριτικό χαμόγελο.


Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σ
τον άνδρα.










































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...