Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων εις τιμήν και μνήμην του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κορίνθου και πολιούχου Αποστόλου Παύλου

Την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 7:00 το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Βέλου και Βόχας. Θα ψάλλουν ιεροψάλτες από τις ίδιες Αρχιερατικές περιφέρειες. Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αποστόλους. 

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Την Τρίτη 28 Ιουνίου, παραμονή της εορτής, στις 7:00 το βράδυ, θα τελεστεί ο Μέγας Συνοδικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. κ. Δανιήλ, πλαισιούμενος από Συνοδικούς Σεβασμιωτάτους Αντιπροσώπους καθώς και τους εξής προσκεκλημένους Μητροπολίτες: Άρτης κ. Ιγνάτιο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, όπως και από τον Σεβασμιώτατο Ποιμανέρχη μας κ. Διονύσιο.

Στις 9:00 το βράδυ, μετά τον Πανηγυρικό Συνοδικό Εσπερινό, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας μας, πολιούχου της πόλης μας, προστάτου και εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως επίσης και των Ιερών Λειψάνων εκ των εν Κορινθία Αγίων.


ΚΥΡΙΩΝΥΜΟΣ ΗΜΕΡΑ

ΟΡΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 6:45 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και θα ακολουθήσει η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου και Συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Σύρου κ. Δωροθέου, Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρα, όπως και του Σεβασμιωτάτου Ποιμανέρχου μας κ. Διονυσίου.

Στις 7:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας στον ίδιο Ιερό Ναό, θα τελεστεί ο Εσπερινός των Αγίων Αποστόλων και θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στον Απόστολό μας Παύλο. Μετά τις Ιερές Ακολουθίες, στις 9:00 το βράδυ, θα ακολουθήσουν πολιτιστικές ενοριακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού.

Παράλληλα, το κέντρο βάρους του πνευματικού εορτασμού θα μετατεθεί στην Αρχαία Κόρινθο, την Καθέδρα της Αποστολικής Μητροπόλεώς μας, όπου έδρασε και δίδαξε τους Κορινθίους ο Μέγας Παύλος. Εκεί στις 7:00 μμ θα εκκινήσει λιτανευτική πομπή από τον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία θα καταλήξει στο Βήμα της ρωμαϊκής αγοράς, εντός του αρχαιολογικού χώρου, όπου ο Απόστολος Παύλος δίδασκε τους Κορινθίους και όπου κρίθηκε από τον Ρωμαίο ανθύπατο Γαλλίωνα (Βήμα του Γαλλίωνος). Στο Βήμα θα τελεστεί ο από πολλών ετών καθιερωμένος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Ιγνατίου, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρα, όπως και του Σεβασμιωτάτου Ποιμανέρχου μας κ. Διονυσίου. Την καθιερωμένη πανηγυρική ομιλία θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Στις 9:30 το βράδυ και μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση στην κεντρική Πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου, μεταξύ του ενοριακού Ναού και του αρχαιολογικού χώρου.

Στις 10:00 την νύκτα της 29ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Αρχαίας Κορίνθου, με την οποία και θα ολοκληρωθούν οι εορτασμοί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής του πολιούχου και προστάτου μας Αποστόλου Παύλου.



Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο










Κόρινθος, 14/06/2010



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αξιότιμες/-οι κυρίες/κύριοι,



Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της φετινής εορτής του Αποστόλου Παύλου, Iδρυτού της Εκκλησίας της Κορίνθου, πολιούχου και προστάτου της πόλης μας και εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, επιθυμούμε να Σας ενημερώσουμε για τις εορταστικές εκδλώσεις, που θα λάβουν χώρα τις προσεχείς ημέρες, ως «Δ΄ Κορίνθου Παύλεια» και θα διαρκέσουν από την Κυριακή 20 Ιουνίου ως την Πέμπτη 1 Ιουλίου τ. έ. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν στην Αρχαία Κόρινθο, την όπου η Αποστολική Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και όπου ο Απόστολος Παύλος έδρασε και κήρυξε, ιδρύοντας την Εκκλησία της Κορίνθου. Κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι οπωσδήποτε η πόλη της Κορίνθου και ο πανηγυρίζων Ιερός και Καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Παύλου. Στις εκδηλώσεις θα δοθεί παγκοριανθιακός χαρακτήρας, καθώς σε αυτές θα συμμετάσχουν ιερείς, μοναχοί και μοναχές, ως και ιεροψάλτες από όλη την Κορινθία.

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νεόκτιστο και μόλις πέρυσι εγκαινιασμένο Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Αρχαία Κόρινθο, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Διονυσίου, την Κυριακή 20 Ιουνίου.

Την επομένη, Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 7:30 το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, θα γίνει υποδοχή των Ιερών Λειψάνων εκ των εν Κορινθία Αγίων, ήτοι του Οσίου Παταπίου (η τιμία χείρα), του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων (η τιμία κάρα), της Οσίας Υπομονής(η τιμία κάρα), ως και των Αγίων, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Οσίου Νίκωνος, του Αγίου Βλασίου, του Αγίου Μακαρίου Κορίνθου και του Αποστόλου Ιάσωνος, εκ των εβδομήκοντα. Τα λείψανα θα παραμείνουν προς προσκύνηση από τους πιστούς στον Ιερό Ναό καθ΄ όλη τη διάρκεια των πολυήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.

Το πρωί της Κυριακής 27ης Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ψάλλει η Χορωδία Κορίνθου, υπό τη διεύθυνση του κ. Αλέξανδρου Παπαγιαννόπουλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και στις 11:00 π.μ. θα εγκαινιασθεί η ιστορική για την Κόρινθο «Κροκίδειος Αίθουσα», η οποία ανακαινίσθηκε πλήρως με τη φροντίδα και τη μέριμνα του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, προκειμένου να λειτουργήσει και ως κειμηλιοφυλάκειο (ο επάνω αυτής όροφος), δηλαδή ως χώρος φύλαξης όλων των κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρονται, από το εν αναστολή της λειτουργίας του, Εκκλησιαστικό Μουσείο. Παράλληλα, και με την ευκαιρία των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής προς τον διευθυντή της Χορωδίας Κορίνθου και της Χορωδίας Ο.Τ.Ε. Αθηνών κ. Αλέξανδρο Παπαγιαννόπουλο

Καθ΄όλη τη διάρκεια, των προ της κυρίας εορτής ημερών, θα παραγματοποιηθούν πέντε αγρυπνίες στην Κόρινθο και στην Αρχαία Κόρινθο, καθώς επίσης, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο θα ψάλλονται καθημερινά οι ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και και θα επιτελείται η Θεία Λειτουργία, καθώς και οι ιερές Παρακλήσεις των Αγίων, των οποίων τα λείψανα θα εκτίθενται εις προσκύνηση. Σε όλες αυτές τις ακολουθίες θα συμμετάσχουν ιερείς και ιεροψάλτες από όλες τις αρχιερατικές περιφέρειες της Μητροπόλεώς μας.

Κατά την παραμονή της εορτής του Αποστόλου Παύλου, Δευτέρα 28 Ιουνίου, κατά τον Εσπερινό και τη λιτανεία της Ιεράς εικόνος στην Κόρινθο, θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄, πλαισιούμενος από αντιπροσώπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και από άλλους προσκεκλημένους Αρχιερείς.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 29 Ιουνίου, θα τελεσθεί η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί ο καθιερωμένος πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Βήμα του Γαλλίωνος στην Αρχαία Κόρινθο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τελεστούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στον προαύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, όσο και στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.

Στα πλαίσια της εορτής των Αγίων Αναργύρων και μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Ιουλίου, στον Ιερό Προσκηνυματικό Ναό Αγίων Αναργύρων Αρχαίας Κορίνθου, θα λάβει χώρα ο εγκαινιασμός του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητροπολεώς μας, στον περίβολο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος, υπό την επωνυμία «Ο Απόστολος Παύλος».

Προς τις καθημερινές εφημερίδες της Κορινθίας θα αποστέλλονται έγκαιρα δελτία τύπου για κάθε ημέρα προκειμένου να ενημερώνονται οι αναγνώστες ή τηλεθεατές της Κορινθίας.

Ευελπιστούντες στη συνεργασία σας για την έγκαιρη ενημέρωση του πιστού λαού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, διατελούμε μετ’ ευχών και τιμής,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...