Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΙΖ Παύλεια: Διοργανώθηκε με επιτυχία Εσπερίδα για τον γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο

Στα πλαίσια των ΙΖ΄ Παυλείων, πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο πολιτιστικό κέντρο, εκδήλωση προς τιμή του π. Φιλόθεου Ζερβάκου.
Την εσπερίδα, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, καθώς και

ο οικοδεσπότης Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Η αίθουσα του Παύλειου πολιτιστικού κέντρου, ήταν κατάμεστη από πατέρες και πιστούς, που με αυτόν τον τρόπο κατέδειξαν την δική τους ιδιαίτερη τιμή και αγάπη προς τον γέροντα Φιλόθεο.

Την ευθύνη της παρουσίασης της εκδήλωσης είχε ο πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Παλαμάς Κυριλίδης, ο οποίος, αφού καλωσόρησε τους αρχιερείς, τους πατέρες και το κοινό, χαρακτήρισε τον π. Φιλόθεο ως τον έσχατο εκπρόσωπο του κολυβαδικού κινήματος, που υπερασπίστηκε τις θρησκευτικές παραδόσεις και σφράγισε με την παρουσία του τις περισσότερες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Όπως τόνισε ο π. Παλαμάς, ήταν ο γέροντας μια θαυμαστή προσωπικότητα, τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα. Διακόνησε για πενήντα χρόνια, τον Θεό και τον άνθρωπο, κηρύττοντας μετάνοια και εξομολογώντας ακατάπαυστα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια, δια μέσου των εκδηλώσεων αυτών να προβληθούν μορφές πνευματικές που σαν φάροι φωτεινοί οδηγούν τους ανθρώπους στο Χριστό. Μορφές που όπως ανέφερε έζησαν εν Χριστώ στις ατελείωτες ώρες της προσευχής, έγιναν δια της αγρυπνίας ευφροσύνη θείων λάμψεων, ήταν το φως και η παρηγορία των ανθρώπων. Στις δύσκολες εποχές, όπου οι αξίες αμφισβητούνται και κλονίζονται, κλονίζονται μαζί οι ψυχές και οι ζωές των ανθρώπων που ψάχνουν εναγωνίως για στηρίγματα. Και είναι στήριγμα οι βίοι των πνευματικών πατέρων, πως η εν Χριστώ ζωή δεν είναι κάτι μακρινό και ξεπερασμένο. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να βρει την χαμένη ευτυχία. Μια ζωή που παρά τις δυσκολίες είναι μέσα στη χάρη και την αγάπη του Θεού.

Τόνισε δε ο Επίσκοπός μας, πως όπως για τον Απόστολο Παύλο, ο Ιησούς Χριστός ήταν στο παρελθόν, το παρόν και εις τους αιώνες, έτσι και η εν Χριστώ ζωή, υποδεικνύεται από την εκκλησία και σε αυτήν τη ζωή αφοσιώθηκε ο π. Φιλόθεος.

Αναφέρθηκε δε ο ποιμενάρχης μας στη προσωπική επαφή και εμπειρία που είχε από τον π. Φιλόθεο, εξιστορώντας την αφήγηση του γέροντα για το πώς βρέθηκε κάποια χρονιά, στην πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με θαυμαστό τρόπο, καθώς μια κακοκαιρία τον εμπόδιζε να ταξιδέψει από την Πάρο στην Θεσσαλονίκη. Η μεταφορά της εμπειρίας αυτής του γέροντα αλλά και η διακονία του από τον νεαρό τότε Μητροπολίτη μας, χαράχτηκαν στη ψυχή και το μυαλό του, χαρακτήρισε δε τον εαυτό του τυχερό που τον γνώρισε και δέχθηκε τις συμβουλές του.

Επόμενος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος εξέφρασε την συγκίνηση του, για την πρόσκληση που δέχθηκε, ώστε να μιλήσει για το καύχημα του νησιού της Πάρου. Χαρακτήρισε τον Γέροντα Φιλόφεο ως κορυφαία μορφή του ορθόδοξου μοναχισμού, λαμπρό λειτουργό, κτήτορα πολλών ευαγών ιδρυμάτων, πρύτανη των πνευματικών. Ένας πνευματικός που καθοδηγούσε με λόγους, συμβουλές, νουθεσίες και πράξεις. Υπολογίζονται σε δέκα χιλιάδες οι επιστολές του προς τα πνευματικά του παιδία, ενώ δύο χιλιάδες είναι γνωστές. Έγραψε ακολουθίες για τον Άγιο Αρσένιο, την Παναγία και την Ζωοδόχο Πηγή. Η προσήλωση του στην ορθή πίστη ήταν αρκετή για να χαριτωθεί από τον Θεό με την θαυματουργία.

Τόνισε ο Άγιος Παροναξίας πως η μεγάλη αποδοχή του γέροντα από τον λαό, οδήγησε το επιτελείο της Μητροπόλεως του, στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων το 2010, με την συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την κοίμηση του. Η εκτίμηση που τρέφουν οι Παριανοί για τον γέροντα Φιλόθεο, προέρχεται από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, όπου με την ιδιαίτερη εφυία του, έσωσε 125 νέους από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο γέροντας ευεργετούσε τους πάντες, σε ότι του ζητούσαν, για τούτο και στα σπίτια της Πάρου υπάρχουν παντού φωτογραφίες του, σημείωσε ο ομιλητής, ενώ οι Παριανοί διηγούνται θαυμαστές επεμβάσεις στη ζωή τους, γι αυτό και είναι πολλά τα αφιερώματα στο λείψανό του.

Τέλος χαρακτήρισε ο ομιλών την παρούσα εσπερίδα, ως απόδειξη της αγιοσύνης του γέροντα Φιλόθεου.


Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο π. Τύχων Ανδρέου, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον π. Φιλόθεο, καθώς ως θέμα της διδακτορικής διατριβής του έχει: < βίος, δράση και συγγράμματα του π. Φιλοθέου Ζερβάκου. Τόνισε δε πως χαρισματούχοι στην εκκλησία αναδείχθηκαν, αυτοί που καθάρισαν την καρδιά τους και δέχθηκαν τον Χριστό όπως ο π. Φιλόθεος. Ανέλυσε ο π. Τύχων τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζει η καρδιά δηλαδή με την συναίσθηση της αμαρτίας και την θεραπεία της από τον πνευματικό. Ο γέροντας Φιλόθεος ήταν ένας πνευματικός που με διάκριση, αγάπη, σοφία, καλοσύνη, υπευθυνότητα και φόβο Θεού διακόνησε τις πονεμένες ψυχές. Είχε δυνατή μνήμη και διηγούνταν περιστατικά από το Γεροντικό, η εξομολόγηση πολλές φορές διαρκούσε μία ή δύο ώρες. Θεωρούσε τα επιτίμια θεραπευτικά για να ζητηθεί το έλεος του Θεού, ενώ δε σταματούσε να μιλά για τα ευεργετικά αποτελέσματα της εξομολόγησης.

Αναφέρθηκε ο ομιλητής στα λόγια του γέροντα που θεωρούσε ότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι παράδειγμα θείας οικονομίας και διάκρισης. Έλεγε δε πως όποιος δε εξομολογείται με κατάνυξη, πρέπει να προβληματίζει τον πνευματικό και να τον κάνει τούτο το γεγονός προσεκτικό, αλλά και για όσους δεν διορθώνονται ο πνευματικός να μην είναι προσβλητικός.

Τέλος έλεγε ο όσιος γέροντας, πως το να πεθαίνεις για τα πνευματικά σου παιδία είναι σαν να ανεβαίνεις στον ουρανό. Ενώ στην πνευματική του διαθήκη, νουθετεί και υπόσχεται πως δεν θα ξεχάσει τα πνευματικά του τέκνα αν βρει παρουσία στον Θεό.


Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κεμετσετζίδης Στυλιανός, ο οποίος παρουσίασε βιογραφικά στοιχεία του όσιου γέροντα, αναφέρθηκε στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ τον χαρακτήρισε ως άγγελο παρηγοριάς, εξέχουσα φυσιογνωμία του 20ΟΥ αιώνα, χριστομίμητη, χαρισματική οσιακή μορφή, που διακρίθηκε για την πίστη του, την ταπείνωση, την αγάπη, την αγαθή του συνείδηση, την δύναμη ευσέβειας, το ήπιο του χαρακτήρα του, το ανεξίκακο, την πραότητα του. Οίκος ευσπλαχνίας χαρακτηρίστηκε, αληθινός δάσκαλος, ήρεμη δύναμη που μαγνήτιζε ψυχές.

Επίσης έκανε ο ομιλητής εκτενή αναφορά σε επιστολές των πιστών που όχι μόνο καταδεικνύουν την αγάπη που του είχαν, αλλά και το πιστεύω τους πως ο γέροντας ήταν αυτός που μπορούσε να τους οδηγήσει στον δρόμο της αρετής.

Παρεβρέθηκε και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο οποίος κατέθεσε και την προσωπική του μαρτυρία από τη γνωριμία του με τον μακαριστό γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...