Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Οι θέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για την ανάπλαση του προαυλίου της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας

Με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 63/14-6-2011 επιστολή του το διευρυμένο, με την συμμετοχή όλων των Εφημερίων, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, κατέθεσε τις προτάσεις και θέσεις του για το ανασχεδιαζόμενο έργο της ανάπλασης της πλατείας του ιστορικού προσφυγικού Ναού της πόλης, προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νέας Ιωνίας – Αισωνίας κ. Ιωάννη Καουνά, ύστερα από γραπτό αίτημα του τελευταίου. Οι προτάσεις του Εκκλ/κού Συμβουλίου τέθηκαν υπόψιν του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος τις ενέκρινε και συνιστούν πλέον και τις επίσημες θέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου επισημαίνουν ότι «χρέος και μοναδικό μέλημά μας είναι να διαφυλάξουμε την λατρευτική τάξη και παράδοση του Ι. Ναού, όπως την παραλάβαμε και συγχρόνως να συμβάλουμε στην ειρήνευση των κατοίκων της περιοχής μας, που, παράλληλα, είναι και μέλη της ενορίας μας…»

Αφού παραθέτουν τις 13 συγκεκριμένες προτάσεις τους, τα μέλη του Εκκλ/κού Συμβουλίου καταλήγουν ως εξής: «Οι παραπάνω προτάσεις μας κατατίθενται με γνώμονα την υποχρέωσή μας να διασώσουμε την λειτουργικότητα του Ιερού μας Ναού, την αγάπη μας για τον χώρο στον οποίο ζούμε και διακονούμε και τέλος τη δεδομένη και αταλάντευτη διάθεση καλής συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές, επ’ αγαθώ της πόλης μας και των κατοίκων της, των οποίων η πλειονότητα αποτελεί το έμψυχο σώμα της ενοριακής μας κοινότητος. Με την πεποίθηση ότι θα τείνετε ευήκοον ους στις προτάσεις μας και θα τις αξιοποιήσετε ενόψει των τελικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ευχόμαστε το σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο να είναι επιτυχές και να αποτελεί τεκμήριο διαχρονικό της πίστης στο Θεό, της φιλοκαλίας-αγάπης του ωραίου και του πολιτισμού ημών των επιγόνων των προσφύγων…»

Ολόκληρη η Επιστολή έχει ως εξής:

Προς τον

Εντιμότατο

Αντιδήμαρχο Νέας Ιωνίας-Αισωνίας

κ. Ιωάννη Καουνά

Ενταύθα Αριθμ. Πρωτ. 63/14-6-2011



Αγαπητέ κ. Αντιδήμαρχε,



Με ικανοποίηση λάβαμε το υπ. αριθμ. 56037/ΔΝΙ/2164-3.6.2011 έγγραφό σας, με το οποίο ζητείται να καταθέσουμε εγγράφως τις προτάσεις μας για το ανασχεδιαζόμενο έργο της ανάπλασης της πλατείας του Ιερού μας Ναού. Απαντητικά, επιθυμούμε αρχικώς να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την απόφασή σας του εκ νέου σχεδιασμού του έργου και για τη θέληση να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων (Ιερός Ναός και δημότες) για το απαραίτητο όντως αυτό έργο.

Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό αφενός θα αποκλιμακωθεί η ένταση των διαμαρτυριών για τον τρόπο σχεδιασμού του έργου και αφετέρου θα βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα, αφού θα εμπλουτισθεί με τις εμπειρικές απόψεις όσων καθημερινά κινούνται στο χώρο του προαυλίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ευαγγελιστρίας, ο οποίος, αναμφίβολα, παραμένει σύμβολο της Νέας Ιωνίας και ένα ζωντανό μνημείο της προσφυγικής της δημιουργίας. Επίσης, ας μας επιτραπεί να τονίσουμε εμφαντικά ότι χρέος και μοναδικό μέλημά μας είναι να διαφυλάξουμε την λατρευτική τάξη και παράδοση του Ι. Ναού, όπως την παραλάβαμε και συγχρόνως να συμβάλουμε στην ειρήνευση των κατοίκων της περιοχής μας, που παράλληλα είναι και μέλη της Ενορίας μας.

Σχετικά, λοιπόν, με το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελιστρίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, διευρυμένο και με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων του Ναού, αφού συνήλθε σε δύο συνεδριάσεις, ενημερώθηκε από εσάς προσωπικά και τον Αντιδήμαρχο Φώτη Λαμπρυνίδη, αναφορικά με τις υπό μελέτη παρεμβάσεις στο χώρο της πλατείας και έλαβε υπόψη του τις γνώμες των τεχνικών συμβούλων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητροπόλεως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, καταθέτει τις εξής προτάσεις:

1. Να προβλεφθεί απαραιτήτως η δημιουργία μεγαλυτέρου του υπάρχοντος διαδρόμου πέριξ ακριβώς του Ιερού Ναού (πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων), προκειμένου να διεξάγονται οι καθιερωμένες κατ’ έτος Λιτανείες (Του Πάσχα, της Κυριακής της Ορθοδοξίας, του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης κ.άλ.)

2. Στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου της πλατείας να ληφθεί υπόψη το γεγονός της συγκέντρωσης πλήθους ανθρώπων τόσο στις μεγάλες θρησκευτικές τελετές (ακολουθία επιταφίου, Αναστάσεως, εορτές Ευαγγελισμού, Δεκαπενταυγούστου κ.άλ.) όσο και στις άλλες δημόσιες τελετές(π.χ. εθνικών εορτών). Γι αυτό υπάρχει η ανάγκη αρκετού ελεύθερου χώρου, ικανού για την παρουσία πολυπληθούς λαού μέσα στην πλατεία και τη συμμετοχή του στις διάφορες τελετές. Παράλληλα, ο χώρος αυτός θα είναι κατάλληλος για την τοποθέτηση καθισμάτων, με σκοπό την παρακολούθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων τόσο της Ενορίας όσο και άλλων φορέων της πόλης. Αυτή η δυνατότητα θα καταστήσει την πλατεία πολιτιστικό πνεύμονα της περιοχής και συμβολικό τόπο συνάντησης των κατοίκων.

3. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, προτείνουμε την κατασκευή μόνιμης εξέδρας (π.χ. σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του κεντρικού αγάλματος), ώστε να φιλοξενεί τις ιερές τελετές αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Ο χώρος αυτός ασφαλώς πρέπει να είναι σημείο ορατό, ει δυνατόν, από το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας.

4. Να διασωθεί και να καταστεί σημείο αναφοράς ο βωμός της αγίας τράπεζας του πρώτου προσφυγικού Ιερού Ναού.

5. Να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι προτομές, τα γλυπτά η ανδριάντες και τα μνημεία της πλατείας.

6. Να διατηρηθούν σε κατάλληλο χώρο τα δύο παρεκκλήσια της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Παρασκευής, που θα ορισθεί σε συνεννόηση με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

7. Να γίνει μελέτη φωτισμού του Ιερού Ναού, ώστε με την υλοποίησή της να αναδειχθεί το αρχιτεκτονικό μνημείο του οικοδομήματος, ως σύμβολο της Νέας Ιωνίας. Θα πρέπει δε να υπάρχει η αδιάκοπη μέριμνα των υπηρεσιών του Δήμου τόσο για τη συντήρηση του φωτισμού όσο βέβαια και για την καθαριότητα και καλή αστυνόμευση της πλατείας.

8. Εκφράζουμε την πλήρη συμφωνία μας στο γενικό αίτημα να μην γκρεμισθεί το περιμετρικό πέτρινο τοιχίο της πλατείας, το οποίο «δένει» αρμονικά με τον πετρόκτιστο Ναό, οριοθετεί το χώρο και διαφυλάσσει από την αυθαίρετη πρόσβαση οχημάτων κ.α. Επίσης εξασφαλίζει την αποφυγή του κινδύνου ατυχημάτων των παιδιών που βρίσκονται και παίζουν στην πλατεία. Στους πρακτικούς αυτούς λόγους έρχονται να προστεθούν οι συναισθηματικοί και ιστορικοί λόγοι της δημιουργίας του με προσωπική εργασία των προσφύγων.

9. Σε τυχόν νέες εισόδους της πλατείας να υπάρξει πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες (με σχετική σήμανση) και ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτροπή εισόδου οχημάτων στην πλατεία.

10. Παρότι αυτονόητο, παρακαλούμε και εμείς για τη διατήρηση των υπαρχόντων δένδρων (πολλών φυτευθέντων ήδη από τους πρώτους πρόσφυγες) και την αντικατάσταση των καχεκτικών με νέα. Επίσης φρονούμε ότι είναι καλύτερη η δημιουργία παρτεριών με άνθη και η περιορισμένη χρήση χλοοτάπητα.

11. Προτείνουμε την αναδημιουργία της παιδικής χαράς όπισθεν του Ναού και την κατασκευή ειδικού χώρου (πίστας) για να παίζουν τα νέα παιδιά με τα γνωστά πατίνια (skateboard). Δυστυχώς μη υπάρχοντος άλλου χώρου τα παιδιά χρησιμοποιούν τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του Ναού καταστρέφοντάς τα και κάνοντας μικροφθορές, γι’ αυτό ο χώρος αυτός, εφόσον προβλεφθεί, πρέπει να δημιουργηθεί μακράν του Ναού.

12. Παρακαλούμε, στη μελετώμενη διαμόρφωση του χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, να προβλεφθούν και τέσσερις θέσεις για τα οχήματα των εκάστοτε Εφημερίων του Ιερού Ναού.

13. Τέλος, προτείνουμε μετά τη σύνταξη της μελέτης του έργου να γίνει δημοσιοποίησή της με την ανάρτηση του σχεδίου της ανάπλασης η την τοποθέτηση μιας εικονικής μακέτας της πλατείας στην προσδοκώμενη μορφή. Θεωρούμε ότι η ενημέρωση θα αποσοβήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης και ταραχών.

Οι παραπάνω προτάσεις μας κατατίθενται με γνώμονα την υποχρέωσή μας να διασώσουμε την λειτουργικότητα του Ιερού μας Ναού, την αγάπη μας για τον χώρο στον οποίο ζούμε και διακονούμε και τέλος τη δεδομένη και αταλάντευτη διάθεση καλής συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές, επ’ αγαθώ της πόλης μας και των κατοίκων της, των οποίων η πλειονότητα αποτελεί το έμψυχο σώμα της ενοριακής μας κοινότητος. Με την πεποίθηση ότι θα τείνετε ευήκοον ους στις προτάσεις μας και θα τις αξιοποιήσετε ενόψει των τελικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ευχόμαστε το σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο να είναι επιτυχές και να αποτελεί τεκμήριο διαχρονικό της πίστης στο Θεό, της φιλοκαλίας-αγάπης του ωραίου και του πολιτισμού ημών των επιγόνων των προσφύγων.



Με τιμή και θερμές ευχές

Δια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

και τους Εφημερίους

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Πρωτ. Κωνσταντίνος Α. Αυγέρης



Κοινοποίηση:

Ιεράν Μητρόπολιν Δημητριάδος

Εκ του Γραφείου Τύπου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...