Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Θεμελίωση Ναού του Οσίου Νικοδήμου στο Ι. Κελλί των Σκουρταίων

Αποκλειστικό «Αγιορείτικες Μνήμες»
Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε χθες 1/14 Ιουλίου η Θεμελίωση του νέου ναού του Οσίου Νικοδήμου του αγιορείτου στο Κελλί των «Σκουρταίων» στις Καρυές.
Συγκεκριμένα: Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, του Επισκόπου Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ. Προδρόμου Καθηγουμένου της κυριάρχου Μονής Μεγίστης Λαύρας, μελών της Ιεράς Κοινότητος, αγιορειτών πατέρων και πολλών προσκυνητών έγινε η θεμελίωση του νέου ναού στο χώρο που βρισκόταν ο παλαιός.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τους Επισκόπους, τόν Καθηγούμενο και τον ποντιακής καταγωγής ευεργέτη Ιωάννη Σαββίδη, βουλευτή της Ρωσσικής Δούμας.

Ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα στην οποία μίλησαν σχετικά οι Επίσκοποι και ο Ιωάννης Σαββίδης, διαβάστηκε δε μήνυμα του δημάρχου Νάξου κ. Εμμανούλη Μαργαρίτη σχετικό με την τελετή και την αμέριστη συμπαράσταση των Ναξίων στο εκτελούμενο έργο.

Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ως γνωστόν έζησε στο κελλί του Αγίου Γεωργίου το επονομαζόμενο των Σκουρταίων και εκοιμήθη σε αυτό κατά το έτος 1809.

Μεγάλη πνευματική σχέση είχε με τον Γέροντα του Κελλίου Όσιο Παρθένιο τον αγιογράφο τόν επονομαζόμενο Σκούρτο ό οποίος ήταν πνευματικός των περισσότερων από τους Κολλυβάδες και έκειρε μεγαλόσχημο μοναχό στο κελλί αυτό τον Όσιο Μακάριο Μητροπολίτη Κορίνθου τον Νοταρά.

Η πολύτιμη ιστορική πορεία του Κελλίου παρεκίνησε παλαιότερα πολλούς ευλαβείς χριστιανούς να συστήσουν σύλλογο υπό υπό τήν επωνυμία «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης» και με την προεδρεία του αγιορείτου μοναχού Γέροντος Νικοδήμου Μπιλάλη καί την συμμετοχή του μακαριστού Ιεραποστόλου Κοσμά Γρηγοριάτου να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να ανεγείρουν ναό επ´ ονόματι του Οσίου Νικοδήμου. Η θεμελίωσή του έγινε από τον Μητροπολίτη Αίνου Απόστολο το 1970, με τα τότε μέσα.

Δυστυχώς η πάροδος του χρόνου και η ακαταλληλότητα των τότε υλικών έφθειραν τον Ναό με αποτέλεσμα να πληγεί η στατική του επάρκεια και να κινδυνεύει με κατάρευση. Αρμόδιοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες της κρατικής υπηρεσίας του ΚΕΔΑΚ που επελήφθηκαν του θέματος προέκριναν την κατεδάφιση του παλαιού ναού από την ανακαίνιση μιάς και δεν ήταν δυνατόν να συντηρηθούν οι παλαιές κατασκευές.

Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους ενέκρινε την επανοικοδόμηση του Ναού και ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες με προσφορές πολλών ευλαβών Χριστιανών μεταξύ των οποίων ο μόνος έλληνας βουλευτής της Ρωσσικής Βουλής Ιωάννης Σαββίδης καί οι ευλαβείς Γεώργιος Μουλάκης από την πόλη των Σερρών και Χαρούλα Παυλίδου από την Παλαιοκώμη Σερρών.

Το Κελλί των Σκουρταίων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες πρός όλους εκείνους πού ήλθαν ή θα έλθουν αρωγοί στο ως άνω έργο που αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Όσιο της Εκκλησίας μας αλλά και μεγάλο άθλο στις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα μας.
01.jpg
02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

11.jpg
Ευχαριστώ Γιώργο Μαρ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...