Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποδέχτηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή νέους από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011, ομάδα νέων, ηλικίας 15-18 χρονών την οποία αποτελούσαν Ελληνοκύπριοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Οι Τουρκοκύπριοι νέοι δεν παρευρέθηκαν λόγω δυσκολιών, αλλά στη συνάντηση παρέστησαν οι Τουρκοκύπριοι ομαδάρχες.
Οι νέοι αυτοί θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ Διαλόγου, το οποίο διοργανώνεται από το Μακαριώτατο και το Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, με τη βοήθεια της Σουηδικής Πρεσβείας στην Κύπρο.

Ο κύριος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να έλθουν σε επικοινωνία νέοι άνθρωποι διαφορετικών Θρησκειών, όπως Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, και διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, ούτως ώστε μέσα από το διάλογο μεταξύ τους να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τις προσδοκίες, τις ανησυχίες, τις πεποιθήσεις και τον πολιτισμό του άλλου. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πώς η κάθε Θρησκεία διδάσκει το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και κυρίως των Δικαιωμάτων της θρησκευτικής ελευθερίας και της λατρείας, αλλά και το πώς τα δικαιώματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε πρακτικό επίπεδο στην καθημερινή τους ζωή.


Στόχος ακόμη της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους νέους μας να μάθουν για την ιστορία και τις συνθήκες ζωής των άλλων συνομηλίκων τους, που ζουν σε περιοχές, όπου υπάρχουν συγκρούσεις, και να αποκτήσουν έτσι τη θέληση να έλθουν ο ένας πιο κοντά στον άλλο, ξεπερνώντας το μίσος και την καχυποψία. Επιπρόσθετα, οι νέοι αυτοί θα μάθουν για τα μηνύματα της ειρήνης και της δικαιοσύνης, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τα Ιερά Κείμενα. Θα συνειδητοποιήσουν, τέλος, ότι η Θρησκεία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της βίας και στην οικοδόμηση της ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων.


Ο Μακαριώτατος σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε. είπε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της συνάντησης, είναι να έρθουν σε επαφή τα παιδιά και να ζήσουν λίγες μέρες μαζί, ώστε να διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες, τονίζοντας ότι οι θρησκείες ενώνουν και δεν χωρίζουν τους ανθρώπους.


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και σε ένα πρόβλημα που προέκυψε με τα παιδιά από τα κατεχόμενα, καθώς, όπως είπε οι μισοί εξ αυτών δεν ήταν Τ/κ, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά παιδιά εποίκων, τα οποία δεν μπόρεσαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. «Ενώ είχαμε συμφωνήσει με τον Μουφτή ότι θα έρθουν δέκα Τ/κ από εδώ, οι μισοί ήταν έποικοι και σίγουρα δεν μπόρεσαν να έρθουν», πρόσθεσε.«Ελπίζω ότι θα υπερπηδηθεί το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα», το οποίο την Τρίτη περιλαμβάνει επίσκεψη στα κατεχόμενα. Ερωτηθείς για το μήνυμά του προς τα παιδιά που ζούνε στα κατεχόμενα και αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα του εποικισμού και της κατοχής, απάντησε ότι «γνωρίζουν πολύ καλύτερα οι Τ/κ από εμάς, τι υφίστανται οι ίδιοι», προσθέτοντας ότι οι ίδιοι δεν έχουν φωνή από τη στιγμή που «η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει. Οι Τ/κ είναι και εκείνοι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα», ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο κοινότητες έζησαν ευτυχισμένα επί αιώνες και αυτό μπορεί να γίνει και στο μέλλον". Τόνισε, επίσης, ότι το άνοιγμα το οδοφραγμάτων κατέρριψε την αντίληψη ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συμβιώσουν και είπε πως εκείνες τις μέρες, τόσο οι Ε/κ, όσο και οι Τ/κ δέχτηκαν αμφότερους με πολύ χαρά, καθώς επισκεπτόταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, εκτός από τους εποίκους που αντιδρούσαν. Η καλύτερη λύση είναι ο καθένας να πάει στο σπίτι του και στην περιουσία του, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ πρόσθεσε ότι για όσους Τ/κ επιθυμούν να μείνουν στον βορρά, «θα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, να χτίσουν σπίτια, να παραμείνουν εκεί που επιθυμούν, αλλά όχι στα δικά μας τα σπίτια». Αυτό είναι το δίκαιο και το θέλημα του Θεού, κατέληξε.

Ο Peter Weiderud, εκ μέρους της Σουηδικής Πρεσβείας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο «για την καθοδήγησή του» στην πραγματοποίηση της συνάντησης, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη συνεργασίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Μουφτή, ώστε να τεθεί ο ρόλος που διαδραματίζει η θρησκεία σε διενέξεις. Ο κ. Weiderud εξέφρασε την ικανοποίηση του Σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Σουηδίας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς όπως είπε «προσεγγίζουμε έδαφος στο οποίο δεν είχαμε βρεθεί προηγουμένως». Είπε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα παιδιά θα μάθουν πολλά το ένα από το άλλο και θα έρθουν αντιμέτωπα με πολλές δυσκολίες, «όμως η δημιουργία συνθηκών ειρήνης και συμφιλίωσης μεταξύ των ανθρώπων δεν προϋποθέτει την αποφυγή των δυσκολιών, αλλά την αναγνώριση και την αντιμετώπισή τους».Αναφερόμενος στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη Νορβηγία, ο κ. Weiderud είπε ότι αυτά καταδεικνύουν τις συνέπειες της μη αποδοχής του άλλου.

Παρών κατά την συνάντηση ήταν και ο Ιμάμης του Τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκκέ Λάρνακας Σακίρ Αλαμντάρ.

Μετά την εκδήλωση, κάποια από τα παιδιά μίλησαν στους δημοσιογράφους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και το μήνυμα που θέλουν να στείλουν μέσω αυτής.

Η Μαρία Χατζηχριστοδούλου από την Περιστερώνα είπε ότι πρόγραμμα τής δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσει με παιδιά της ηλικίας της, προερχόμενα από διαφορετικές χώρες και θρησκείες και να ακούσει τις απόψεις τους.

Είπε ότι στόχος του προγράμματος είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η θρησκεία ενώνει και δεν δημιουργεί διχασμούς και προβλήματα, ενώ συμπλήρωσε ότι άλλος ένας λόγος είναι να διαφανεί ότι είναι εφικτή η ειρηνική συνύπαρξη με τους Τ/κ.

Η Tahel Garior από το Ισραήλ είπε ότι με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα θέλει να μάθει για άλλες θρησκείες και άλλες περιπτώσεις συγκρούσεων, πέραν της σύρραξης του Ισραήλ με την παλαιστινιακή πλευρά.

Είπε ότι πάντα βλέπουμε τις συγκρούσεις από την πολιτική τους πλευρά, και πρόσθεσε ότι το να μιλάς για κάτι τόσο προσωπικό, όσο είναι η θρησκεία και η πίστη, φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Η Hanin Karah, από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε πως μέσα από τη συμμετοχή της θέλει να κατανοήσει τις προθέσεις της ισραηλινής πλευρά αναφορικά με την ειρήνη, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο δράμα των Παλαιστινίων. Είπε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να κατανοήσει η δική της γενιά τον τρόπο ειρηνικής συμβίωσης με την νέα γενιά των Ισραηλινών και να υπάρξει αλληλοκατανόηση.

Το Φόρουμ Διαλόγου Νέων θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Θεοδώρου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...