Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ιερές ακολουθίες στα παλιά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος

Ἀγαπητοί μου,
Μέ ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον καί ἀνύστακτη ἀγωνία προβληματιζόμαστε, μεταξύ τῶν ἄλλων, καί γιά τήν τύχη τῶν Ἱερῶν Μονῶν, πού ἤκμασαν ἄλλοτε στά νησιά μας ὡς σκηνώματα εὐσεβῶν ψυχῶν, ἀλλά καί ὡς παιδευτήρια Ἑλληνορθόδοξης ἀγωγῆς τοῦ ξενοκρατούμενου λαοῦ μας.
Περισσότερα ἀπό δέκα, μεγαλύτερα
ἤ μικρότερα, Μοναστήρια ὑπάρχουν στή Λευκάδα καί τήν Ἰθάκη, παραδεδομένα ὅμως ἀπό χρόνων πολλῶν στήν φθορά καί τήν ἐρείπωση τά περισσότερα.

Ἔχουμε καθιερώσει νά τελοῦμε κατά τήν ἀναστάσιμη καί τή θερινή περίοδο ἱερές ἀκολουθίες στά περισσότερα παλιά μοναστήρια μας, μέ τήν παρουσία κληρικῶν καί πιστῶν, πού πονοῦν καί ἀγωνιοῦν γιά τό πρόβλημα.

Εἴχαμε τήν εὐκαιρία νά διαπιστώσουμε πόσον εὐεργετική εἶναι ἡ κατά διαστήματα ἐπαναλειτουργία τῶν παλαιφάτων αὐτῶν Ἱερῶν Μονῶν, ἔστω καί μέ ὑπαίθριες Ἱερές Ἀκολουθίες, γιά νά ἐνισχυθεῖ τό ἐνδιαφέρον τῶν τοπικῶν κοινωνιῶν καί νά ἐνθαρρυνθοῦν οἱ πιστοί, Λευκάδιοι καί μή, νά τά ἐπισκέπτονται ὡς τόπους προσκυνήματος, ἀναγνωρίζοντας τήν ἱερότητα τοῦ χώρου, τήν ἱστορική τους σημασία, τήν ἀξία τῆς προσφορᾶς τους.

Ἡ περίοδος τοῦ καλοκαιριοῦ, τόσον λόγῳ τῆς προσελεύσεως πλήθους ἀποδήμων, ἀλλά καί τουριστῶν στά νησιά μας ὅσον καί διότι εἶναι κατάλληλες οἱ καιρικές συνθῆκες, μᾶς ἐπιτρέπει νά προγραμματίσουμε καί πάλι σειρά τέτοιων Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν στίς Ἱερές Μονές.

Γιά τήν καλύτερη ἐνημέρωσή σας, ἐκδώσαμε τό φυλλάδιο αὐτό.

Προσκαλεῖσθε, λοιπόν, ὅλοι νά συμμετάσχετε στίς ὡς ἄνω ἱερές ἀκολουθίες, μέ σκοπό τήν πνευματική σας ὠφέλεια, τή γνωριμία μέ τά ἱερά αὐτά σκηνώματα τοῦ Θεοῦ, τήν προσευχή γιά τίς ἄπειρες ψυχές πού ἀσκήτευσαν ἐκεῖ, τήν ἠθική καί ὑλική συμβολή στόν ἀγώνα γιά τή διάσωση καί τήν ἀναβίωσή τους.

Εὔχομαι ὁλοψύχως νά διέλθετε τό καλοκαίρι, πού ἤδη ἄρχισε ἐν εὐλογίᾳ πολλῇ καί ἁγιασμῷ καί διατελῶ

Μετά πατρικῶν εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ὁ Λευκάδος καί Ἰθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος

Το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, σημείο αναφοράς των απανταχού Λευκαδίων, βρίσκεται σε ένα ύψωμα πάνω από την πόλη της Λευκάδας, σε απόσταση 3 χλμ. απ’ αυτήν.

Η Παναγία είναι η πολιούχος και προστάτιδα του νησιού. Πανηγυρίζει με κάθε μεγαλοπρέπεια τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, με πλήθη προσκυνητών να συρρέουν από όλες τις γύρω περιοχές. Την ημέρα αυτή, όλων των Λευκαδιτών ο νους, σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκονται, στρέφεται ευλαβικά και παρακλητικά στην εικόνα της Κυράς του νησιού.

Η μακραίωνη ιστορία της Μονής ξεκινά στα χρόνια της αρχαιότητας. Τόπος λατρείας της Λευκαδίας Αρτέμιδος τότε, δέχθηκε το κήρυγμα των μαθητών του Αποστόλου Παύλου, Ηρωδίωνα και Σωσίωνα. Με θαυμαστό τρόπο συντρίφτηκε το ξόανο της θεάς και δημιουργήθηκε σταδιακά μικρός «ευκτήριος οίκος». Μετά την Α' Οικουμ. Σύνοδο (325 μ.Χ.) πέντε από τους θεοφόρους Πατέρες ακολούθησαν τον επίσκοπο Λευκάδος Άγιο Αγάθαρχο στην επιστροφή του στο νησί. Δύο απ’ αυτούς εγκαταστάθηκαν στον χώρο, όπου σήμερα η Μονή, έχτισαν τα πρώτα κελιά και μεγάλωσαν το ναό.

«Φανερωμένη» ονομάστηκε, επειδή η πρώτη εικόνα της Παναγίας, που είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφθηκε σχεδιασμένη πάνω στο σανίδι με θαυμαστό τρόπο, «αχειροποιήτως», στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο, μετά από θερμή προσευχή και νηστεία. Ο αγιογράφος χρειάστηκε να προσθέσει μόνο τα χρώματα.

Μέσα στους αιώνες η Ι. Μονή υπέστη πολλές καταστροφές. Όμως, όπως και τα άλλα μοναστήρια του νησιού, στάθηκε φάρος τηλαυγής, φωτίζοντας το λαό να παραμείνει πιστός στην Ορθόδοξη παράδοσή του. Πήρε τη σημερινή της μορφή επί Ενετοκρατίας (1684-1797). Το 18ο αι. λειτουργεί ως κτητορική, αλλά το 1754 εισάγεται το κοινοβιακό σύστημα. Διατηρεί σχολείο στο μετόχι της Αναλήψεως στο Φρύνι.

Μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ο ναός ξαναχτίστηκε το 1887 και υποδέχθηκε τη νέα εικόνα της Θεοτόκου, αντίγραφο της παλαιάς, που φιλοτεχνήθηκε στο Άγιον Όρος από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη. Τότε φτιάχτηκε και το τέμπλο, έργο του Ευσταθίου Προσαλέντη, καθώς και οι εικόνες του, έργα Χιοναδιτών αγιογράφων.

Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα, με τη δημιουργία νέας πτέρυγας κελλιών, ηγουμενείου, συνοδικού, βιβλιοθήκης, παρεκκλησίου του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Στους χώρους του λειτουργούν ακόμη το σύγχρονο Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλούσιο σε κειμήλια από την Ι. Μονή και άλλους ναούς του νησιού, καθώς και το «Ναυτικό Μουσείο», με ομοιώματα πλοίων, κατασκευής – δωρεάς του κ. Νικολάου Θάνου (Μορίνα).

Είναι το μόνο επανδρωμένο μοναστήρι του νησιού, με 9 αδελφούς και 1 δόκιμο.

Ηγούμενος: Αρχιμ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας

Τηλ.: 26450 21305 – Fax: 26450 21405 – E-mail: fanerome5@otenet.gr



Στην Ι. Μονή τελούνται καθημερινά όλες οι προβλεπόμενες από το Τυπικό της Εκκλησίας μας ιερές ακολουθίες.

Είναι ανοιχτή κάθε μέρα από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.

Τη θερινή περίοδο παραμένει κλειστή 2-4 μ.μ.










Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης

Η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακησίους. Χτισμένη στη ΝΑ κορυφή του όρους Νήριτον, σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ, πλουτεί ως θησαυρό πολύτιμο την ιερά εικόνα της πολιούχου του νησιού, Υπεραγίας Θεοτόκου της Καθαριωτίσσης.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τη Μονή ανάγονται στο 1696. Το όνομα «Καθαρά» προέρχεται, κατά την παράδοση, από τη λέξη «κάθαρα», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα». Άλλη εκδοχή συνδέει τη Μονή με την αίρεση των «καθαρών» και μια Τρίτη με την προχριστιανική λατρεία της «Καθαράς» «θεάς» Αθηνάς.

Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στην εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου 2010) κατά την εκκλησιαστική τάξη. Μετά τη Θ. Λειτουργία, η ιερά εικόνα λιτανεύεται μέχρι το επιβλητικό καμπαναριό της Μονής, που δεσπόζει της πόλεως και του όρμου του Βαθέος και η Κυρά των Καθαρών από τον υψηλό Της Θρόνο ευλογεί το νησί Της.

Στην Ι. Μονή φυλάσσονται λείψανα των Αγίων Παρασκευής, Ελευθερίου, Χαραλάμπους, Ανδρέου Κρήτης κ.ά.

Την τελευταία διετία, με την παρότρυνση του νέου Επισκόπου μας και με την φροντίδα του ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής αναπτύσσεται έντονη ανακαινιστική και εξωραϊστική δραστηριότητα, με τη βοήθεια και την συνδρομή των ευσεβών Ιθακησίων. Στην Ι. Μονή ανήκουν 2 μοναχοί.

Ηγουμενεύων: Αρχιμ. Σεβαστιανός Μόσχος

Τηλ.: 26740 33460





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τρίτη, 26 προς Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 – ΒΡΑΔΥ (εορτή Αγ. Παντελεήμονος)

Ώρα 09.30 μ.μ. – 00.30 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ



Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 09.15 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία





Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.15 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία


Iερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Ιρά

Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου αποτελεί τόπο προσκυνήματος για όλη τη νότια Λευκάδα και όχι μόνο. Βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της Λευκάδας, κοντά στο ακρωτήριο Λευκάτας, που συνδέεται με την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ, με τον γνωστό φάρο και λίγα χλμ. μετά την περίφημη παραλία Πόρτο Κατσίκι. Η ονομασία «Ιρά» ή «Νιρά», όπως το προφέρουν οι ντόπιοι, προέρχεται πιθανώς από το ειδωλολατρικό Ιερό του Λευκάτα Απόλλωνα στο απόκρημνο ακρωτήριο Λευκάτας.

Το μοναστήρι χτίσθηκε ίσως λίγο μετά το πέρασμα του λειψάνου του Αγίου Νικολάου και από τη Λευκάδα (1087), καθώς το μετέφεραν οι Σταυροφόροι από τα Μύρα της Μ. Ασίας προς το Μπάρι της Ιταλίας. Ιστορικές πληροφορίες υπάρχουν για την ανακαίνισή του τον 17ο αι. από τον πρώην Επίσκοπο Παραμυθίας Κλήμη. Αργότερα περιήλθε σε οικογένειες του γειτονικού χωριού Αθάνι, οι οποίες αφιέρωσαν στη Μονή αρκετά κτήματα. Τη διοίκηση της Μονής είχαν οι οικογένειες των κτητόρων.

Πολλές φορές η, δυσπρόσιτη παλαιότερα, Μονή του Αγίου Νικολάου χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας κληρικών. Προσέφερε σπουδαία πνευματική και υλική στήριξη στους κατοίκους της γύρω περιοχής στα χρόνια της ξενικής κατοχής και αργότερα. Στα τέλη του 19ου αι. πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακαινιστικές εργασίες με την επιστασία του δραστήριου ηγουμένου της Μονής, ιερομονάχου Παγκρατίου Κατωπόδη. Σήμερα θεωρείται γυναικεία μονή εν ενεργεία.

Στο καθολικό της Μονής σώζεται σχεδόν ανέπαφο το καταπληκτικό τέμπλο, έργο του Ανδρέα Μπέτζου (1799). Επίσης, στη Μονή ανήκει η μοναδικής τέχνης εικόνα του Αγ. Νικολάου (1699), διά χειρός Δημητρίου Φώσκαρη. Έξω από το μοναστήρι σώζεται παλιό αλώνι και πέτρινες κυψέλες για μελίσσια, που αφθονούν στην περιοχή, χάρη στο άφθονο θυμάρι που φυτρώνει γύρω.

Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, εις ανάμνησιν της «παρόδου» (μετακομιδή) του ι. λειψάνου του Αγ. Νικολάου.

Σήμερα ένα καινούριο ξεκίνημα επιχειρείται στο μοναστήρι, με το διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου - Διοικούσης Επιτροπής, με αποστολή την ανακαίνιση της Μονής και την ανάπλασή της σε χώρο κατάλληλο για τη διαμονή και την άσκηση μοναχικής αδελφότητας στο μέλλον.

Ηγουμενεύων: Αρχιμ. Γεώργιος Δέλλας

Τηλ.- Fax: 26450 39108 - 6972818079



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ



Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο



Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο



Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο



Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο



Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ



Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο



Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο



Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο


Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χτισμένο σε μια ειδυλλιακή πλαγιά στην άκρη του οροπεδίου «Λιβάδι» της Καρυάς, ιδρύθηκε κατά τους ιστορικούς το 1605 από τον ιερομόναχο Ιερεμία Αραβανή, όμως πρέπει να αναζητηθεί η αρχή του αρκετούς αιώνες πιο πριν.

Για αιώνες η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή του νησιού. Στις αρχές του 19ου αι. ήταν το πλουσιότερο και πολυπληθέστερο μοναστήρι της Λευκάδας. Ήδη από τον 18ο αιώνα η Μονή της Οδηγήτριας και πολλοί ναοί σε όλο το νησί ήταν μετόχια του, ενώ τον 19ο αι. συντηρούσε Λύκειο στην πόλη της Λευκάδας, με διευθυντή τον Διδάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλλίδα. Από την αδελφότητα της Ι. Μονής αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως οι Μητροπολίτες Άνθιμος και Ευγένιος Μαρίνος, Γρηγόριος Αραβανής κ.ά.

Στο κέντρο του καθολικού είναι θαμμένος ο Σίμος Μπούας ή Γρίβας (+1622), πρώην ληστής, ανακαινιστής της Μονής. Ο σημερινός ναός, μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και γυναικωνίτη, κοσμείται από εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αι. σε τρεις ζώνες: στην πρώτη εικονίζονται ολόσωμοι Άγιοι, στη μεσαία στηθάρια Αγίων και στην πάνω οι 24 οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου. Ερειπωμένες σώζονται οι πτέρυγες των κελλιών της Μονής, μάρτυρες της παλιάς της δόξας, αλλά και το ερειπωμένο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Η μονή διαλύθηκε το 1930 και η περιουσία της μοιράσθηκε σε «ακτήμονες». Ακολούθησαν χρόνια παρακμής, φθοράς και ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Το 1996 ο ναός καθαρίστηκε και λειτούργησε ξανά. Ακολούθησε η αναστήλωση του Καθολικού, με ενέργειες του Δήμου Καρυάς. Το 2010 εκπονήθηκε η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης και των κελλιών της Ι. Μονής, με δαπάνες της Ν.Α. Λευκάδας.

Το 2011, η Ιερά Μονή ανασυστήθηκε ως αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ., με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.

Πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου, στο Γενέσιο του Προδρόμου. Τελούνται τακτικά ι. ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διοικείται από ηγουμενοσυμβούλιο – διοικ. επιτροπή. Μοναχός: 1.

Υπεύθυνος: Οικονόμος Πανογιώργος Κτενάς

Τηλ.: 26450 41155 και 41698 - 6936422172.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 - ΒΡΑΔΥ

Ώρα 08.30 μ.μ. – 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Προσκύνηση ι. λειψάνων Οσίων Ευμενίου και Παρθενίου της Ι. Μονής Κουδουμά,

τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή.



Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 - ΒΡΑΔΥ

Ώρα 08.30 μ.μ. – 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ



Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2011 – ΒΡΑΔΥ

Ώρα 08.30 μ.μ. – 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ



Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο

Εκδήλωση λόγου: Παρουσίαση εικονογραφικού προγράμματος του Καθολικού της Ιεράς Μονής από την αρχαιολόγο κ. Αντωνία Κορτζή



Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011 – ΒΡΑΔΥ

Ώρα 08.30 μ.μ. – 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ



Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 – ΒΡΑΔΥ

Ώρα 08.30 μ.μ. – 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ



Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 – ΒΡΑΔΥ

Ώρα 08.30 μ.μ. – 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ



Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 – ΒΡΑΔΥ

Ώρα 08.30 μ.μ. – 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ


Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Αλεξάνδρου

Από τους σπουδαιότερους προσκυνηματικούς τόπους της τοπικής μας Εκκλησίας, το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων είναι ριζωμένο για αιώνες σε μια σπηλιά, 5 χλμ. πάνω από το τουριστικό χωριό Νικιάνα προς τον ερημωμένο πια Αλέξανδρο, στο βουνό των (Σ)κάρων.

Κατά την παράδοση, το μονύδριο αυτό ίδρυσαν τρεις από τους 318 Θεοφόρους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (Νίκαια Βιθυνίας, 325 μ.Χ.), στην οποία συμμετείχε και ο επίσκοπος Λευκάδος Αγάθαρχος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Παλαιάς Ηπείρου. Στην επιστροφή του στη Λευκάδα, τον ακολούθησαν πέντε από τους Θεοφόρους Πατέρες, σαγηνευμένοι από την αγιότητα του βίου του και τη χαριτωμένη προσωπικότητά του. Οι δύο από τους Πατέρες ασκήτευσαν στο σημερινό μοναστήρι της Φανερωμένης, ενώ οι τρεις διάλεξαν αυτή τη σπηλιά, όπου έμειναν για το υπόλοιπο της ζωής τους, με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Το τέλος τους ήταν ειρηνικό.

Θάφτηκαν μέσα στο σπήλαιο εκεί που σήμερα είναι ο μικρός ναός. Η Αγία Τράπεζα είναι πάνω από τον τάφο του ενός από τους Πατέρες. Ο δεύτερος είχε ταφεί στο σημείο όπου σήμερα καίει μεγάλο καντήλι. Από τον τάφο του τρίτου από τους Πατέρες αναβλύζει συνεχώς αγίασμα, του οποίου η στάθμη δεν ελαττώνεται χειμώνα - καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και τον αριθμό των προσκυνητών που θα αντλήσουν απ’ αυτό.

Δυστυχώς δε γνωρίζουμε τα ονόματα των Αγίων Πατέρων. Η αγιότητά τους όμως φανερώνεται με τα θαύματά τους, σε όσους με πίστη τους επικαλούνται.

Στο ησυχαστήριο ανήκει η «σφραγίδα των Αγίων Πατέρων», μολύβδινη, κυκλική, με χαραγμένες τις τρεις μορφές των Αγίων.

Τους τελευταίους αιώνες το μοναστήρι λειτουργούσε ως μετόχι της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου στους Σκάρους. Εγκαταβιούσαν εκεί μοναχές ως το 1978, όταν και η τελευταία μοναχή Μαρία «αναπαύθηκε εκ των κόπων της». Είναι όλες θαμμένες στο προαύλιο της Μονής.

Υπεύθυνοι: Οικονόμος Πανογιώργος Κτενάς (τηλ.: 26450 41155 και 41698 - 6936422171) - Πρεσβύτερος Παναγιώτης Λάζαρης (τηλ.: 26450 61284 - 6978856752).





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

2011
Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.30 μ.μ.: Παράκληση των Αγίων





Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση των Αγίων



Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 - ΒΡΑΔΥ

Ώρα 07.30 – 12.15 μ.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ





Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.30 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο – Ι.Ευχέλαιο



Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.00 π.μ.: Θεία Λειτουργία




Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.30 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο

και τους Αγίους Πατέρες



Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 – ΒΡΑΔΥ

Ώρα 07.30 – 12.15 μ.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ





Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 – ΒΡΑΔΥ

Ώρα 07.30 – 12.15 μ.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ


Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ροδάκι Βουρνικά

Στα νότια του χωριού Βουρνικάς, στη θέση Ροδάκι, πάνω από τον κόλπο της Βασιλικής, σώζεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μονές του νησιού. Χτίστηκε ή μάλλον ανακαινίσθηκε το 1654 από τον ιερομόναχο Μητροφάνη Χαμοσφακίδη.

Οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια αρχαίου αγροτικού ιερού, δωρικού ρυθμού, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε παγανιστική θεότητα, ίσως τη Δήμητρα, θεά της γεωργίας και της γονιμότητας. Η πρόληψη που συνδέει το προσκύνημα στη Μονή με την απόκτηση παιδιών από άτεκνα ζευγάρια –και μάλιστα αρσενικών- ίσως απηχεί κάποια αρχαία δοξασία. Σώζονται ίχνη του αρχαίου ναού, όπως δωρικά κιονόκρανα και μέρος του πλακόστρωτου δαπέδου.

Γύρω στα τέλη του 18ου αι. το μοναστήρι περιήλθε ως μετόχι στη Μονή Ασωμάτου Μιχαήλ Βαυκερής.

Στον ανατολικό τοίχο του καθολικού, στο Ιερό Βήμα, σώζονται σε καλή κατάσταση τμήματα των τοιχογραφιών, δείγματα εξαίρετης τεχνοτροπίας, με φανερή τη λεπτή, καλαίσθητη τέχνη τους.

Ο ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα, λειτουργείται τακτικά και διατηρείται πλέον σε αρκετά καλή κατάσταση. Γιορτάζει στις 8 Μαΐου. Στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας τελούνται κάποιες ακολουθίες εκεί, καθώς επίσης και στην περίοδο του 15αυγούστου.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Δημήτριος Χούσος, εφημέριος Βουρνικά (τηλ.: 26450 39252 - 6973293703.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ



Κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Ιερά Παράκληση



Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 - ΒΡΑΔΥ

Ώρα 09.30 μ.μ. - 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ



Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ



Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Εσπερινός



Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.00 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο


Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας ή Κόκκινης Εκκλησιάς στα Πλατύστομα

Το ιστορικό μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές των Σκάρων, στην περιφέρεια του χωριού Πλατύστομα, κοντά στο δρόμο που συνδέει την ενδοχώρα του νησιού με τα παραθαλάσσια χωριά Περιγιάλι και Νυδρί.

Ο πρώτος ναΐσκος ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε από μοναχούς το 1478 και χτίστηκε με πέτρες της περιοχής και ντόπιο κόκκινο πηλό, γι’ αυτό και ονομάστηκε Κόκκινη Εκκλησιά.

Το μοναστήρι, που διαμορφώθηκε μέσα στον 16ο αι., εξελίχτηκε σε πολυδύναμο θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο, ενώ στα χρόνια της Επανάστασης λειτούργησε και ως ορμητήριο αγωνιστών. Απέκτησε ήδη από την Τουρκοκρατία σημαντική περιουσία και πολλά μετόχια στις γύρω περιοχές, η οποία όμως απαλλοτριώθηκε δήθεν «υπέρ ακτημόνων» το 1925/1932.

Τα νεότερα χρόνια ο ναός δέχτηκε στερεωτικές παρεμβάσεις, όμως οι πτέρυγες των κελλιών (άλλοτε τριώροφη μία από αυτές) έχουν ερειπωθεί. Εκκρεμεί η σύνταξη πλήρους μελέτης για τη στερέωση – αποκατάσταση του κτιριακού συνόλου της Ι. Μονής. Έχει ήδη συσταθεί Ερανική Επιτροπή.

Η Κόκκινη Εκκλησία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Λευκάδας. Πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου, ενώ το Πάσχα και το καλοκαίρι τελούνται και άλλες ιερές ακολουθίες.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Σπυρίδων Αϊβασιλιώτης, εφημέριος Πλατυστόμων (τηλ.: 26820 29739 – 6977153119).



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία




Ιερά Μονή του Ασωμάτου Μιχαήλ στη Βαυκερή

Η Μονή του Ασωμάτου, δηλαδή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε το 16ο αι. από την πλούσια οικογένεια Κονιδάρη, από το διπλανό χωριό Βαυκερή.

Το μοναστήρι βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, σε μια κατάφυτη κοιλάδα με πλούσια βλάστηση. Αν και ερειπωμένο πια, υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα πιο πλούσια μοναστήρια του νησιού, με μεγάλη προσφορά στον τόπο και τον λαό του. Άκμασε ιδιαιτέρως το 18ο αι., επί Ενετών.

Ο αρχικός ναός ήταν μια μικρή μονόχωρη αίθουσα με σαμαρωτή ξύλινη στέγη και συμπληρωνόταν από μικρά χαμηλά κελιά. Το καθολικό του ναού έχει σημαντικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται μεταξύ 16ου - 17ου αι. και καλύπτουν όλο το ναό.

Τα ερειπωμένα κτίσματα γύρω από το καθολικό, δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, απομένουν σιωπηλοί μάρτυρες του περασμένου μεγαλείου της Μονής, που ανέδειξε σπουδαίες μορφές της τοπικής Εκκλησίας στα χρόνια της ακμής της, όπως τους Μητροπολίτες Μελέτιο και Παρθένιο Κονιδάρη.

Πανηγυρίζει στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ενώ το Πάσχα και το καλοκαίρι τελούνται και άλλες ιερές ακολουθίες.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Σπυρίδων Αϊβασιλιώτης, εφημέριος Βαυκερής (τηλ.: 26820 29739 – 6977153119).



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 06.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011 - ΠΡΩΙ

Ώρα 07.30 – 10.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία


Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μαραντοχώρι (περιοχή Πισά)

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο Μαραντοχώρι της νότιας Λευκάδας. Μαρτυρίες γι’ αυτό απαντώνται από τα τέλη του 16ου - αρχές 17ου αι. Αν και δεν ήταν μεγάλο, υπήρξε πλουσιότατο και με πολλά κτήματα.

Ο αρχικά μικρός, κατάγραφος ναός επεκτάθηκε, ανακαινίσθηκε και αγιογραφήθηκε εκ νέου το 1715, όπως μαρτυρεί επιγραφή στην αγιογραφημένη κόγχη της Προσκομιδής.

Το 1922 ο ναός του έγινε τόπος απομόνωσης ατόμων που είχαν προσβληθεί από την λοιμική ασθένεια της ευλογιάς, γι’ αυτό και μετά την επιδημία σφυροκόπησαν τους τοίχους και τους ασβέστωσαν, για απολύμανση. Γι’ αυτό λίγες από τις τοιχογραφίες σώζονται σήμερα.

Σώζεται επίσης τμήμα του ξυλόγλυπτου τέμπλου, από τα μέσα του 18ου αι., καθώς και εξαιρετικής τέχνης δεσποτικές εικόνες από τον 17ο αι.

Σήμερα λειτουργείται τακτικά. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Δημήτριος Χούσος, εφημέριος Μαραντοχωρίου (τηλ.: 26450 39252 – 6973293703).



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ



Κάθε Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Ιερά Παράκληση



Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.00 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ



Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011 - ΒΡΑΔΥ

Ώρα 09.30 μ.μ. - 01.00 π.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ





Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2011 - ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο



Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Εσπερινός



Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 – ΠΡΩΙ

Ώρα 07.00 -10.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία


Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγήτριας στην Απόλπαινα

Είναι η αρχαιότερη σωζόμενη Μονή του νησιού. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Απόλπαινα, στην άκρη του ελαιώνα. Δίπλα από τη Μονή περνάει ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στους Σφακιώτες, στην Καρυά και γενικά στην ενδοχώρα του νησιού.

Η ίδρυσή της ανάγεται πιθανόν στον 11ο αι., ενώ από το 1449 – 1450 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη ανακαίνιση της Μονής, που συνεχίσθηκε από την Ελένη Παλαιολογίνα, κόρη του Δεσπότη του Μυστρά Θωμά Παλαιολόγου και σύζυγο του Σέρβου ηγεμόνα Λαζάρου Βράνκοβιτς, η οποία εκάρη μοναχή με το όνομα Υπομονή και έζησε εδώ ως στα τέλη του βίου της (1463-1474).

Το καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στην Παναγία την Οδηγήτρια, είναι μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη. Ο ναός είναι σήμερα υποστηλωμένος, δε λειτουργείται και δεν είναι προσιτός στους προσκυνητές, ενώ οι περισσότερες τοιχογραφίες έχουν αποτοιχισθεί και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Ωστόσο στον ανατολικό και το νότιο τοίχο του σώζονται τμήματα τοιχογραφίας ξεχωριστής τέχνης, που συνδυάζει την Παλαιολόγεια με τη δυτική τεχνοτροπία. Ξεχωρίζει η εικόνα της Πλατυτέρας στην κόγχη του ιερού βήματος, με χαραγμένες οθωμανικές επιγραφές –ίσως στίχους του Κορανίου- που δείχνουν ότι η τοιχογραφία χρονολογείται πριν από την εποχή της Τουρκοκρατίας στο νησί (1479-1684).

Τα τελευταία δύο χρόνια, την περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού, τελούνται υπαίθριες ακολουθίες στον αύλειο χώρο της Μονής.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Παναγιώτης Ζαβιτσάνος, εφημέριος Απολπαίνης (τηλ.: 26450 25221 - 6932793226)





ΔΕΥΤΕΡΑ, 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ


Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους Αλεξάνδρου

Το διαλυμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο όρος (Σ)Κάροι, μπορεί σήμερα να είναι ερειπωμένο, διαθετεί όμως μακρά και σημαντική ιστορία, αλλά και σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Βρίσκεται πάνω από τη συνοικία Κολυβάτα του χωριού Αλέξανδρος, σ’ ένα απάνεμο καταπράσινο πλάτωμα, με απεριόριστη θέα προς το βορειοδυτικό κέντρο του νησιού.

Ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε το 1611 και λειτούργησε ως κοινοβιακή Μονή, όπου εγκαταβίωσαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής Εκκλησίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας, οι κατακτητές αναγνώρισαν το δικαίωμα της Μονής να κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία και το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του δάσους των Σκάρων, από μοναδικό είδος δρυός και άλλα είδη δέντρων.

Την απαλλοτρίωση της περιουσίας της το 1925/1932 ακολούθησε η διάλυση της Μονής και της σπουδαίας βιβλιοθήκης της, η λεηλασία των κειμηλίων και η κατάρρευση των κτιρίων της.

Μετά και τον τελευταίο σεισμό (2003) το Καθολικό δεν είναι προσβάσιμο, σώζεται όμως ανέπαφος ο ανατολικός τοίχος του με αξιόλογες τοιχογραφίες σε δύο φάσεις (η νεότερη: τέλη 18ου αι.) και τα δίπτυχα της Προθέσεως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο του, χρονολογούμενο από το 1724.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, ενώ το Πάσχα και το καλοκαίρι τελούνται υπαίθριες ακολουθίες.

Έχει ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης του Καθολικού και των κελλιών, με την ελπίδα εξεύρεσης κάποιου προγράμματος ή ευσεβών δωρητών.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Παναγιώτης Λάζαρης, εφημέριος Αλεξάνδρου (τηλ.: 26450 61284 - 6978856752).



ΤΡΙΤΗ, 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ

* * *

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

«ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»



Με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας






Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στο Σπανοχώρι

Παλαιό μονύδριο, σε ύψωμα απέναντι από το χωριό Σπανοχώρι, με εξαιρετική θέα προς την πόλη της Λευκάδας και τον Κάμπο της μέχρι και στα βουνά της Ηπείρου και της Στερεάς.

Χρονολογείται τουλάχιστον από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Λευκάδα (1479-1684). Αργότερα, οι Ενετοί παραχωρούσαν δικαίωμα «πατρωνείας δημοσίου δικαίου» επί της Μονής και της μεγάλης περιουσίας της σε κληρικούς, για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση των εισοδημάτων της.

Μετά το θάνατο του τελευταίου «πάτρωνος», ιερέως Ιωάννου Χαλικιά η περιουσία της Ι. Μονής περιήλθε στο Δημόσιο. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και τα κελλιά του κατέρρευσαν.

Διατηρήθηκε όμως ο ναός, ως τόπος λατρείας για τους κατοίκους των Σφακιωτών. Μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ανοικοδομήθηκε πρόσφατα (2003) με τη βοήθεια του Δήμου Σφακιωτών.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Λεωνίδας Γεωργάκης, εφημέριος Σπανοχωρίου (τηλ.: 26450 71742).



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 –ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΩΡΑ 08.00 Μ.Μ.: ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ



ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 - ΠΡΩΙ

ΩΡΑ 07.00 -10.00 Π.Μ.: ΟΡΘΡΟΣ –ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ



Ιερά Μονή Αγίου Κηρύκου στο Αθάνι

Στη θέση αρχαίου ιερού κοντά στο Αθάνι, κτίσθηκε επί Τουρκοκρατίας η Μονή του Αγίου Κηρύκου.

Έγινε μετόχι της Μονής Ασωμάτου ήδη από τις αρχές του 18ου αι. Από τον σεισμό του 1914 γκρεμίσθηκε το παλιό καθολικό. Τη δεκ. 1980 πάνω στα ερείπια κτίσθηκε σύγχρονο εκκλησάκι. Σώζεται τοιχογραφία στον ανατολικό τοίχο και η παλαιά εικόνα του προσκυνηταρίου, με την ομολογία και το μαρτύριο του Αγίου Κηρύκου ενώπιον του ηγεμόνα και της μητέρας του, Αγίας Ιουλίττης

Στον περίβολο σώζονται ογκώδη ερείπια κτιρίου και ένας «ληνός» (δεξαμενή νερού).

Γίνεται σοβαρή ανακαινιστική – εξωραϊστική προσπάθεια από τη δραστήρια Ερανική Επιτροπή.

Πανηγυρίζει στις 15 Ιουλίου.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κατωπόδης, εφημέριος Αθανίου (τηλ.: 26450 33151 – 6973243265).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 –ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΩΡΑ 08.00 Μ.Μ.: ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ



ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 - ΠΡΩΙ

ΩΡΑ 07.00 -10.00 Π.Μ.: ΟΡΘΡΟΣ –ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ





Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στα Μιλιανάτα Νικολή

Παλαιότατο μονύδριο, σε μια κατάφυτη και δύσβατη τοποθεσία του χωριού Νικολής, βαρύτατα τραυματισμένο από τον Εγκέλαδο, σήμερα δε λειτουργείται τακτικά.

Από τον 18ο αιώνα τουλάχιστον και μέχρι τις απαλλοτριώσεις των ετών 1925/1932 ανήκε ως μετόχι στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι Καρυάς, την οποία εκπροσωπούσε πάντοτε μετοχιάρης αδελφός, συνήθως καταγόμενος από την περιοχή. Στα κατάστιχα της Μονής του Αγ. Ιωάννου φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη σημασία για την εύρυθμη οικονομική λειτουργία της Μονής. Το μαρτυρεί και ο παμπάλαιος «ληνός» για τα γεννήματα, στον περίβολο του ναού. Παράλληλα όμως είχε ουσιαστική πνευματική προσφορά στα απομονωμένα «Διαμιλιάνα», τους μικροοικισμούς στις δυτικές υπώρειες του όρους Ελάτη.

Ο σωζόμενος ναός χρονολογείται μάλλον από τον 16ο αι. και έχει δεχτεί πολλές επισκευές και επεμβάσεις. Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου είναι πιθανότατα έργα του Ανδρέα Μπέτζου (τέλη 18ου – αρχές 19ου αι.), πλην της εικόνας του Αγίου Νικολάου, διά χειρός Λ. Σίδερη (αρχές 20ού αι.).

Σε ελάχιστη απόσταση ανακαλύφθηκε πρόσφατα ένα σημαντικότατο μνημείο: μία σταυροειδής βασιλική με δίλοβα παράθυρα, χρονολογούμενη κατά πάσα πιθανότητα από τη βυζαντινή περίοδο.

Έχει εκπονηθεί και εγκριθεί ήδη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του νεότερου ναού και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα υλοποιηθεί.

Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, εις ανάμνησιν της «παρόδου» (μετακομιδή) του ι. λειψάνου του Αγ. Νικολάου.

Υπεύθυνος: Οικονόμος Θωμάς Κοντοπύργιας, εφημέριος Νικολή (τηλ.: 26450 33196).



ΚΥΡΙΑΚΗ, 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011



ΩΡΑ 07.30 Μ.Μ.: ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...