Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η σημασία της Ιερατικής κατοικίας στο κάθε χωριό - Εγκαινιάστηκε το σπίτι του Ιερέα στο Πουρί Πηλίου

Το απομακρυσμένο, αλλά πανέμορφο Πουρί, στην άκρη του Πηλίου, επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος(1/8) για να τελέσει την πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκου, εγκαινιάζοντας, με τον τρόπο αυτό,
την φετινή πορεία της τοπικής Εκκλησίας προς το Δεκαπενταύγουστο.




Αμέσως μετά την Παράκληση, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε τα εγκαίνια της νέας κατοικίας του Εφημερίου του χωριού, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού και δημιουργήθηκε με σημαντική δωρεά του καταγόμενου από το Πουρί κ. Νίκου Νικολάου, υπό την μέριμνα και καθοδήγηση του ευλαβούς Ιερέως π. Αθανασίου Δελεντζέ και του Εκκλ/κού Συμβουλίου.



Κατά την τελετή των εγκαινίων, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Ζαγοράς κ. Γεωργίου Αντώνογλου - Κασσαβέτη και όλων των κατοίκων του χωριού, ο π. Αθανάσιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την διαρκή μέριμνά του για την παρουσία της Εκκλησίας στα χωριά και την τοποθέτηση νέων κληρικών που κρατούν ζωντανό το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της τοπικής Εκκλησίας. Αναφέρθηκε δε διεξοδικά στην ευεργετική παρουσία του δωρητή κ. Νικολάου, ο οποίος, αν και σε ηλικία 10 ετών έφυγε από το χωριό του, εντούτοις δεν έπαψε να ενδιαφέρεται και να μεριμνά για πρόοδό του, συνεισφέροντας, τόσο στον δήμο όσο και στην ενορία, σημαντικά ποσά για την δημιουργία υποδομών ανάπτυξης του τόπου.


Από την μεριά του ο δωρητής κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του και στην μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, τον οποίο ποτέ δεν ξέχασε, ζήτησε το νέο ιερατικό οίκημα να αξιοποιηθεί προς όφελος του τόπου και της ενορίας και κάλεσε όλους τους φορείς να αγωνιστούν για την ανάπτυξη και αναγέννηση των χωριών του Πηλίου.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Σεβασμιώτατος, που έπλεξε το εγκώμιο του δωρητή, τον οποίο χαρακτήρισε «συνεχιστή των μεγάλων ευεργετών του τόπου μας», ενώ εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του Πηλίου, την παρουσία των Ιερέων στα απομακρυσμένα χωριά και την καλλιέργεια της πνευματικής ζωής σ' αυτά. Περιέγραψε την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το Ελληνικό κράτος πτώχευσε. Παρόλο που είναι υποχρέωσή του, συμβατική και υπογεγραμμένη - αφού καρπώθηκε ένα μεγάλο μέρος της Εκκλ/κής περιουσίας - να δίδει τους μισθούς των ιερέων, τώρα πλέον τα δεδομένα ανατρέπονται. Γι' αυτό, το ελάχιστο που χρειάζεται ως προϋπόθεση για να διατηρούμε την ελπίδα της ύπαρξης των ιερέων στην ύπαιθρο είναι, τουλάχιστον, ένα σπίτι στο κάθε χωριό. Ένας νέος ιερέας σήμερα, με ένα μισθό που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ δε μπορεί να ζήσει στο ενοίκιο αν δεν έχει τοπικά περιουσιακά στοιχεία ή δικό του σπίτι»

Απευθυνόμενος από το Πουρί στα τοπικά αυτοδιοικητικά συμβούλια, στους τοπικούς φορείς και στους κατοίκους όλου του Πηλίου ο κ. Ιγνάτιος έκανε έκκληση για το παρόν και το μέλλον των χωριών της υπαίθρου: «Ελάτε μαζί σε κάθε χωριό να φτιάξουμε ένα σπίτι του Ιερέα αξιοπρεπές για να έχουμε ελπίδα ότι θα έχουμε ιερείς στο Πήλιο, που τους χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, για να ενώνουν το λαό μας, να δίνουν κουράγιο και ελπίδα, να συμβάλουν και στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής παράδοσης του κάθε τόπου»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον εφημέριο του χωριού π. Αθανάσιο Δελεντζέ, γιατί, παρά το γεγονός ότι διατηρεί δικό του σπίτι στο χωριό, απ' όπου και κατάγεται, εντούτοις μερίμνησε για το μέλλον, εξασφαλίζοντας στον διάδοχό του τόπο αξιοπρεπούς διαμονής.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...