Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Το έργο του κληρικού είναι να θεραπεύει τους ανθρώπους που του εμπιστεύθηκε ο Θεός»

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ πραγματοποιήθηκε η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς την Πέμπτη 20/10 στο Πνευματικό Κέντρο
του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιώς. 
Το θέμα της Σύναξης ήταν: «Η αναγκαιότης των λειτουργών της Εκκλησίας δια πνευματικόν ανεφοδιασμόν μέσω του Ιερού Μυστηρίου της Εξομολογήσεως». 
Εισηγητές ήταν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης, Εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.



Η σύναξη ξεκίνησε την ακολουθία του Αγιασμού την οποία τέλεσε ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.




Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ- μεταξύ άλλων- ανέφερε τα ακόλουθα: «Σε αυτήν την δυσχερεστάτη ώρα για την πατρίδα μας που προωθούν κάποια κέντρα που ημέρα τη ημέρα αποκαλύπτονται δραματικά και που στόχος τους είναι η καταδολίευση της ελευθερίας της πατρίδος μας, ο εξοβελισμός όλων των εννοιών της αξιοπρέπειας, της εντιμότητος, της ηθικής συμπεριφοράς από τις ψυχές των ανθρώπων και η κατάπτωσις όσων μέχρι τώρα με κόπο και μόχθο έχτισε αυτός ο λαός, σήμερα έχουμε την ευλογία , εμείς αδελφοί και πατέρες, οι μέτοχοι του Μυστηρίου της Ιερωσύνης να συνερχόμεθα με την απόλυτη πίστη ότι εν τω μέσω ημών, είναι ο Κύριός μας, ο Δομήτωρ της Εκκλησίας, ο Λυτρωτής του κόσμου και Θεός μας, για να αντιμετωπίσουμε έναν πολυμέτωπο και σκαιότατον εχθρό, τον παγκάκιστο αλάστορα και αρχαίο πτερνιστή που εφεύρε όχι στις ημέρες μας μόνο αλλά και διαχρονικά, τις έννοιες της εκκοσμικεύσεως και της εξοικειώσεως. Για να πλήξει την ιερωσύνη και να μας καταστήσει ανενεργούς και αδόκιμους εργάτας του αμπελώνος του Χριστού».




Πρώτος έλαβε το λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ο οποίος τόνισε ότι: «Ο κληρικός , σε όλους τους βαθμούς , είναι πρώτα χριστιανός, δηλαδή μέλος του Σώματος του Χριστού και έπειτα πνευματικός πατέρας. Πρώτα θεραπευόμενος σε όλους τους τομείς της ζωής και έπειτα θεραπευτής ή και συγχρόνως και τα δύο. Πρώτα πρέπει να είμαστε καλοί χριστιανοί και στη συνέχεια θα είμαστε και καλοί κληρικοί».

«Το έργο του κληρικού είναι να θεραπεύει τους ανθρώπους που του εμπιστεύθηκε ο Θεός» υπογράμμισε ο Σεβ.κ. Ιερόθεος. «Πρέπει να έχει μάθει τα της θεραπείας, διαφορετικά δε γνωρίζει τι είναι θεραπεία, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της και ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους θεραπεύει .Πριν ο κληρικός, αναλάβει το ποιμαντικό του έργο, ήταν λαϊκός. Οι λαϊκοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι τα παθητικά μέλη αλλά είναι τα χαρισματούχα μέλη και στο βαθμό που καθένας έχει χάρη από το Θεό, μπορεί να γίνει κληρικός και να βοηθήσει αποτελεσματικά το ποίμνιό του», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.



Ακολούθησε η εισήγηση του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Δορμπαράκη, εφημέριου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει χριστιανός, χωρίς να ανεφοδιάζεται πνευματικά. « Και ο λόγος είναι- ανέφερε ο π. Γεώργιος- ότι δεν είναι μόνο ο Θεός ο οποίος χρειάζεται να μας προσφέρει τη Χάρη Του προς σωτηρία αλλά απαιτείται και η θέληση του ανθρώπου που πρέπει να ανταποκριθεί στη Χάρη αυτή. Ο Θεός, μας απλώνει το χέρι Του ,αλλά αν εμείς δεν θελήσουμε να το κρατήσουμε, δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Η χριστιανική ζωή είναι ζωή συνέργειας με το Θεό. Η προσφερόμενη χάρη του απαιτεί την ανταποκρινόμενη δύναμη του ανθρώπου υποκινημένη από Εκείνον ώστε να τελεσιουργείται το Μυστήριο της σωτηρίας».

Μετά τό πέρας των εισηγήσεων υπήρξε διάλογος μεταξύ των εφημερίων και των δύο εισηγητών.

Κλείνοντας την ημερίδα αυτή ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους εισηγητές και τους εφημερίου της Ιεράς Μητροόλεως Πειραιώς για τη συμμετοχή τους.


Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολόυ παρέθεσε στη συνέχεια γεύμα τιμής και αγάπης προς όλους τους συμμετέχοντας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...