Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

Το ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τα παράλληλα γεγονότα και δράσεις που το συνοδεύουν εντάσσεται από εφέτος και χρηματοδοτείται για την προσεχή πενταετία από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2007-2013» υπό
τον γενικό τίτλο «Η μεγάλη Πνευματική και Πολιτιστική Παρακαταθήκη του Αγίου Όρους»
και έχει ως κεντρικό θέμα του μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο της Μεταβυζαντινής Ιστορίας στο Άγιον Όρος.

«Το Άγιον Όρος στο 15ο και 16ο αιώνα» προσεγγίζεται τόσο μέσου των 35 ανακοινώσεων του Συνεδρίου, όσο και των ειδικών μελετών που συντάχθηκαν και θα καταχωρηθούν στον δίγλωσσο Κατάλογο της ομότιτλης Έκθεσης, που οργανώνεται και θα παρουσιαστεί στον Εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας.

Οι μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται στον 15ο αιώνα μετά την κατάκτηση των εδαφών της Μακεδονίας και τη κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η δραστική μείωση των πόρων, από τις δεσμεύσεις των μετοχίων και τη φορολογία, οι λεηλασίες, οι πειρατικές επιδρομές και οι σεισμοί, οδηγούν το Άγιον Όρος  σε μια από τις χειρότερες στιγμές της μακραίωνης ιστορίας του. 

Επιβιώνει πάντως, είτε προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα με αλλαγές στο εσωτερικό της λειτουργίας είτε και κυρίως γιατί διατηρεί σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο την πνευματική του υπόσταση και την διατήρηση και διάσωση της Μοναστικής Παράδοσης και κληρονομιάς, για να φτάσει στον 16ο αιώνα, όπου η κατάσταση σταθεροποιείται και το Άγιον Όρος γίνεται επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προστασίας των Πατριαρχών και Ιεραρχών, των ηγεμόνων της Μολδαβίας και της ορθόδοξης Ρωσίας για να εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναγέννησης πνευματικής, αλλά και των γραμμάτων, των τεχνών, της ανοικοδόμησης.

Η Κριτική Σχολή με τον Θεοφάνη και τον Τζώρτζη αφήνει στο Όρος λαμπρά δείγματα έργων στα Καθολικά και τις Τράπεζες, συντηρούνται και αποκαθίστανται μνημειακά συγκροτήματα ανεγείρεται  το νεότερο Μοναστήρι, η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα.

Βιβλιογράφοι, ζωγράφοι, τεχνίτες, λόγιοι, άγιοι και αφανείς Μοναχοί συγκροτούν μια περίοδο από τις σημαντικότερες του Αγίου Όρους.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, αποτελούμενη από τους:
Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Διευθυντή Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως Πρόεδρο
και
Συμεών Πασχαλίδη, Αν. Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Φωκίωνα Κοτζαγιώργη, Επ. Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
Παναγιώτη Σωτηρούδη, Καθηγητή Φιλολογίας ΑΠΘ
Αθανάσιο Σέμογλου, Αν. Καθηγητή Ιστορίας & Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
Πλούταρχο Θεοχαρίδη, Αρχιτέκτονα ΥΠ.ΠΟ.Τ.
Iωακείμ Παπάγγελο, Δρ. Αρχαιολόγο,
ως μέλη, διαμόρφωσε το οριστικό πρόγραμμα των 35 Ελλήνων και ξένων ομιλητών του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 25-26-27 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιείται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 13.30, όπου εκτός των χαιρετισμών θα παρουσιαστούν και οι δύο γενικές εισηγήσεις  του Κωστή Σμυρλή με θέμα « Το Άγιον Όρος μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 15ο αιώνα» και του Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη με θέμα «Το Άγιον Όρος στο 16ο αιώνα».
Την ίδια ημέρα στις 12.00μ. ανοίγει η αντίστοιχη Έκθεση στους χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (κτίριο Νεδέλκου, Εγνατίας 109), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2012.

Ο Επιμελητής της Έκθεσης,  Αρχιτέκτων του ΚΕΔΑΚ Φαίδων Χατζηαντωνίου επιχειρεί να αναδείξει στην Έκθεση αυτή τα κεντρικά θέματα, τους πρωταγωνιστές, τα γεγονότα, που χαρακτηρίζουν τους δύο αυτούς αιώνες.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του ΣΤ’ Συνεδρίου επανεκδίδεται φωτοαναστατικά, ένα πολύτιμο για τους Αγιορειτικούς θεσμούς βιβλίο, αυτό του Δημητρίου Πετρακάκου με τίτλο «Νέαι Πηγαί των θεσμών του Αγίου Όρους» έκδοση του Πατριαρχικού Τυπογραφείου Αλεξάνδρεια 1915, με ένα ενδιαφέροντα πρόλογο του ομότιμου καθ. του Α.Π.Θ. Χαράλαμπου Παπαστάθη.
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...