Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστογέννων Μητροπολίτου Γόρτυνος κ.Ιερεμία

Eορτή των Χριστουγέννων η σημερινή ημέρα, αδελφοί χριστιανοί! Τα Χριστούγεννα είναι η αρχή των εορτών, γιατί αν δεν γεννιόταν ο Χριστός, δεν θα είχαμε ούτε την Βάπτισή Του, ούτε την Σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του. Γι᾽ αυτό και τα Χριστούγεννα τα είπαν «Μητρόπολη» των εορτών, ότι δηλαδή είναι η μητέρα όλων των εορτών.
Χαρά λοιπόν, χριστιανοί μου, σε όλους μας για την σημερινή μεγάλη εορτή, αλλά η χαρά αυτή για μας τους Έλληνες, τα φετινά Χριστούγεννα είναι αναμεμιγμένη μέ λύπη. Μια μεγάλη ανησυχία και ένας κρυφός φόβος είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων για την πατρίδα μας. Λέγαμε και τραγουδούσαμε χαρωπά και με υπερηφάνια ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμμιά»!Αλλά να, που στα χέρια ημών των Νεοελλήνων η αγαπημένη μας πατρίδα Ελλάδα βουλιάζει. Και τα συμβαίνοντα στην χώρα μας κάθε μέρα, λόγω του φοβερού οικονομικοῦ προβλήματος, είναι χειρότερα από την προηγούμενη ημέρα.
2. Τα πράγματα μάς το καλούν, αγαπητοί μου, να ζήσουμε πτωχά. Φταίει και αυτό για την συμβάσα οικονομική κρίση. Φταίει, δηλαδή, το ότι όλοι μας σχεδόν το ρίξαμε στην σπατάλη και στην άνετη ζωή με τα πολλά φαγητά και τις πλούσιες απολαύσεις. Δεν πρέπει όμως να είναι τέτοια η ζωή του χριστιανού. Ο χριστιανός πρέπει να ζει πτωχικά, γιατί τέτοια ήταν η ζωή του γεννηθέντος Ιησού Χριστού Οι άνθρωποι, στην εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός, ζούσαν με σπάταλες απολαύσεις, με αμαρτωλές ηδονές και ζούσαν ακόμη με τον πόθο να δοξαστούν κοσμικά. Αλλά γεννήθηκε ο Χριστός! Γεννήθηκε, όπως λέει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, για να πολεμήσει τρεις έρωτες, του Διαβόλου έρωτες. Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε για να πολεμήσει τον έρωτα του πλούτου, πρώτον, τον έρωτα των ηδονών, δεύτερον, και τον έρωτα της δόξης, τρίτον. Έτσι είναι, χριστιανοί μου! Αν εξετάσετε την ζωή του Χριστού, όπως την γράφουν τα Ευαγγέλια, θα δείτε, από την Φάτνη της Βηθλεέμ, μέχρι το Σταυρό του Γολγοθά, θα δείτε φτώχεια και ταπείνωση. Στη φάτνη που γεννήθηκε, πού είναι η σόμπα, πού η θερμάστρα, πού τα μαλακά παπλώματα; Και κατά τον θάνατό Του στον Γολγοθά πού είναι το κρεββάτι και πού το μαξιλάρι; Κρεββάτι είναι ο Σταυρός και μαξιλάρι του το μυτερό ακάνθινο στεφάνι. Και ακόμη όλη η ζωή του Χριστού, από την φάτνη μέχρι τον Σταυρό Του, ήταν πόνος και οδύνη. Η οδύνη αυτή του Χριστού ήταν για να πολεμήσει την ηδονή της αμαρτίας του κόσμου.
3. Αφού λοιπόν, αδελφοί χριστιανοί, τέτοιον Αρχηγό της πίστης μας έχουμε, τον Ιησού Χριστό, που έζησε πτωχικά και ταπεινά, τέτοια ζωή να αγαπήσουμε κι εμείς και έτσι να ζήσουμε: Φτωχικά και ταπεινά! Πολυτελή ενδύματα, φανταχτερά φορέματα, κοσμήματα και λούσα δεν ταιριάζουν στον χριστιανό που ορκίστηκε το «Συντάσσομαι τω Χριστω», ότι δηλαδή θα αγωνίζεται να ακολουθεί στην ζωή του την ζωή του Χριστού. Αυτός δε ο τρόπος ζωής μας, εκτός από το ότι θα μάς κάνει καλούς χριστιανούς, ασκητές στό ήθος και τον τρόπο, θα μάς δώσει και την δυνατότητα να βοηθήσουμε και τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, αυτή μάλιστα την εποχή που την βασανίζει το οικονομικό πρόβλημα. Από παλαιά οι χριστιανοί είχαν το σύνθημα: «Νηστεύσωμεν, ίνα ελεήσωμεν». Και «το δικό μας περίσσευμα, να αναπληρώνει το υστέρημα των άλλων», λέγει ο απόστολος Παύλος (Β´ Κορ. 8,13).
4. Το όνομα του νεογεννηθέντος Ιησού Χριστού μας είναι «Εμμανουήλ». «Εμμανουήλ» σημαίνει ότι μαζί μας είναι ο Θεός! Αφού λοιπόν, αδελφοί μου, ο Θεός ήρθε στην μιζέρια μας και την φτώχεια μας, αφού τον έχουμε μαζί μας ακόμη δε και μέσα μας, με την Θεία Κοινωνία, ας μην φοβόμαστε τίποτα. Σαν χριστιανοί και σαν Έλληνες περάσαμε πολλές μπόρες. Περάσαμε Τουρκιά και δεν λυγίσαμε. Ούτε και τώρα θα αφήσει η Παναγία μας, Αυτή η υπέρμαχος Στρατηγός μας, ούτε και τώρα θα αφήσει η Θεοτόκος να χαθούμε. Ελπίδα μας καί ακούμπημά μας είναι η Παναγία. Αυτήν αγαπάμε και σ᾽ Αυτήν προσευχόμαστε για την σωτηρία μας. Ναι, την πατρίδα μας θα την σώσει η Παναγία μας, η Μητέρα του Ιησού Χριστού μας, που σήμερα εορτάζουμε την γέννησή Του απ᾽ Αυτήν.


Χρόνια σας πολλά.
Με πολλές εὐχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...