Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Χρονικό των τελευταίων ώρών στην Μονή Βατοπαιδίου (φωτογραφίες)


vatopaidi.wordpress.com
Το βράδυ της Δευτέρας η Ιερά Κοινότητα (το διοικητικό συμβούλιο του Αγίου Όρους, που σχηματίζεται από τους αντιπροσώπους των 20 μονών του Αγίου Όρους) ήρθε στη Μονή Βατοπαιδίου και παρέδωσε μια επιστολή υποστήριξης στην αδελφότητα της μονής και στον ηγούμενο της. Ήταν ένα ιστορικό γεγονός, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Ιερά Κοινότητα συναντά μια αδελφότητα στην ίδια της την μονή με τέτοιο τρόπο.

Τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας εξέφρασαν από τη μία πλευρά, την υποστήριξη για το μοναστήρι και από την άλλη πλευρά, αποδοκίμασε τη σύλληψη του ηγούμενου Εφραίμ, που αποτελεί καταχρηστικό μέτρο και παραβιάζει τους νόμους της Ελλάδα και τους νόμους του Αγίου Όρους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Πατέρα Εφραίμ ο οποίος ήταν στο κελί του, άρρωστος….

Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας επισκέφθηκε τον Ηγούμενο στο κελί του, καθησυχάζοντας τον για την υποστήριξή της και ενημερώνοντας ότι θα υποβάλει μια επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε στην οποία η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους θα εγγυάται ότι ο Γέροντας Εφραίμ δεν θα φύγει από το μοναστήρι.

Από την άλλη πλευρά, ο Γέροντας Εφραίμ, αν και άρρωστος, αποφάσισε να παρουσιαστεί στις αρχές, ώστε να μην αφήσει περιθώρια για αμφιβολίες ή υποψίες, ακόμη και ακούσια (λόγω της ασθένειάς του), ακόμη και αν κατηγορείται άδικα.

Την Δευτέρα το βράδυ ολόκληρη η αδελφότητα συγκεντρώθηκε σε ένα πολύ μικρό διάδρομο δίπλα στο κελί του ηγουμένου (το κελί είναι πολύ μικρό, είναι περίπου. 2,5 x 3 m) για να ακούσει την τελευταία πνευματική ομιλία του. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και πνευματική. Με την ευκαιρία αυτή, η αδελφότητα ετοίμασε ένα δώρο για τον Ηγούμενο: μια μικρή εικόνα με τον Ιησού φυλακισμένο.

Τρίτη πρωί πριν από την αναχώρηση, οι μοναχοί έκαναν Παράκληση στη Μητέρα του Θεού σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα. Ήταν εντυπωσιακό το πώς όλοι οι πατέρες από το μοναστήρι και πολλοί άλλοι από το Άγιον Όρος έλαβαν μέρος στην ακολουθία ψάλλοντας με απόλυτη αφοσίωση και συναίσθημα για την Μητέρα του Θεού και του Ηγουμένου τους. Όλοι πήραν την ευλογία του πατέρα Εφραίμ, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που ήταν να τον συνοδεύσουν και που απολάμβαναν την φιλοξενία στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για 3 (τρεις) ημέρες.

Υπήρχαν αρκετές αστυνομικές δυνάμεις και όλοι οι αστυνομικοί ήταν εντελώς συγκλονισμένοι, με όσα συνέβαιναν. Μερικοί απ᾽ αυτούς ακόμα έκλαιγαν.

Επίσης εντυπωσιακή ήταν η στάση των πατέρων που γνώριζαν ότι Ηγούμενος τους είναι ομολογητής: για μερικούς η χαρά είναι μεγαλύτερη επειδή θεωρούνταν άξιοι ενός τέτοιου ηγούμενου, άλλοι ήταν λυπημένοι επειδή θα τους λείψει και άλλοι ήθελαν να θυσιαστούν γι ‘αυτόν, όπως μια έκφραση της αγάπης.

Αλλά θεωρώ ότι οι λέξεις είναι πολύ περιορισμένες για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και γι ‘αυτό σας αφήνουμε να απολαύσετε τις συγκλονιστικές φωτογραφίας.






























































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...