Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στη Σιβίστα (Φενεός)

Κείμενο – Φωτό: Κωνσταντίνος Βενεκάς
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα η Σιβίστα (Φενεός) έβαλε τα καλά της και εόρτασε μέσα σε ατμόσφαιρα βαθειάς κατάνυξης τον προστάτη άγιο της , τον μέγα εν ιεράρχαις Σπυρίδωνα.
Μικρό το χωριό , σκαρφαλωμένο στο πιο ορεινό σημείο της Κορινθίας και με λίγους κατοίκους αλλά με μεγάλη αγάπη προς τον επίσκοπο Τριμυθούντος τον λαοφιλή και πεφιλημένο στους χριστιανούς, άγιο Σπυρίδωνα. 
Ο εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Λιτής ξεκίνησε την Κυριακή παραμονή της εορτής και σύναξε επί τω αυτώ τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού ενώ τη επαύριον τελέστηκε η αναίμακτος θυσία προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Φενεού, συλλειτουργούντων των ντόπιων ιερέων και συγκεντρώνοντας πιστούς από την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. 




Ο ναός υπερμεγέθης και περικαλλής , ζεστός και φιλόξενος άνοιξε τις πόρτες του για όλους τους ευσεβείς προσκυνητές που προσήλθαν να αποθέσουν στον άγιο Σπυρίδωνα την αγάπη τους προς αυτόν αλλά και όλα τα προβλήματα του βίου τους. 






Οι ψάλτες μελώδησαν τα τροπάρια του αγίου με κατάνυξη και χωρίς μουσικές υπερβολές. Ο θεολόγος του Γυμνασίου της Γκούρας στο κήρυγμα κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας ανέφερε και σταχυολόγησε περιστατικά από τον βίο του αγίου με προεκτάσεις που αγγίζουν το σήμερα. 






Παρόντες ήσαν οι τοπικοί άρχοντες και οι διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου Γκούρας. Ακολούθησε καφές στο καφενείο του χωριού και όλοι έφυγαν με την υπόσχεση του χρόνου πρώτα ο Θεός να ξαναδώσουν το παρόν μαζί με τις οικογένειές τους στην εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Κείμενο – Φωτό: Κωνσταντίνος Βενεκάς , θεολόγος Γυμνασίου – Λυκείου Γκούρας Κορινθίας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...