Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η πόλη της Κω εόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο


Κως, του Βασιλείου Δ. Γεωργιοπούλου/AMEN.GR 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εόρτασε χθες και σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, η όμορφη Κως τον Προστάτη της, Άγιο Νικόλαο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κώοι έχουν αφιερώσει το Μητροπολιτικό Ναό τους σε αυτόν, ο οποίος είναι ο προστάτης των θαλασσινών και του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Πόλεως Κω οικοδομήθηκε ανάμεσα στα έτη 1937 και 1939 καθώς ο παλαιός ναός γκρεμίστηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1933. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ιταλός τετράρχης Cesare Maria De Vecchi, που ήταν διοικητής της υπό ιταλική κατοχή Δωδεκανήσου, δεν επέτρεπε την οικοδόμηση νέου ναού, μέχρι που, τη στιγμή που για πολλοστή φορά αρνούνταν στους εκπροσώπους των Κώων την άδεια, ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τα ιταλικά υδροπλάνα, που βρίσκονταν στη θάλασσα πλησίον του ναού, και τον έπεισε ότι ήταν θέλημα του Θεού να ανεγερθεί ο νέος ναός. Σε αυτόν, μάλιστα, ενσωματώθηκαν το δάπεδο, οι οκτώ κολώνες, το τέμπλο και ο δεσποτικός θρόνος του παλαιού ναού.

Ο εορτασμός ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας  με την τέλεση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ του μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού. Η ακολουθία τελέσθηκε με τη συμμετοχή των ιερέων της πόλεως της Κω, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, αλλά και πλήθους λαού το οποίο κατέκλυσε τους χώρους του Ιερού Ναού.

Την κυριώνυμο ημέρα τον όρθρο ακολούθησε η θεία και ιερά Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας με την συμμετοχή των ιερέων της πόλεως της Κω,  Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια και τάξη η λιτάνευση της ιεράς και θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικόλαου στους δρόμους και στο λιμάνι της Κω. Στην λιτάνευση συμμετείχαν αγήματα του στρατού ξηράς και του πολεμικού Ναυτικού οι  τοπικές Πολιτικές και Δημοτικές αρχές  του Νησιού μας  και πλήθος κόσμου.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...