Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Γονείς τολμήστε να πείτε όχι στα παιδιά σας», από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων

 Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012, στα πλαίσιατης Σχολής Γονέων της Ιεράς  Μητροπόλεώς μας μίλησε η Εκπαιδευτικός κ. Μαρία Μαμασούλα, Διδάκτωρ της Παιδαγωγικής. Το θέμα που ανέπτυξε είχε τίτλο «Γονείς τολμήστε να πείτε όχι στα παιδιά σας».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των γονέων στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών του και τόνισε ότι η συμφωνία των δύο συζύγων στην αντιμετώπιση των  παιδαγωγικών θεμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή και σωστή ανατροφή των παιδιών. Οι γονείς δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεφεύγουν από τους ρόλους τους, του πατέρα ή της μητέρας.  Θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους την υπακοή, την πειθαρχία και την αγάπη. Να τολμούν να λένε όχι   στις απαιτήσεις των παιδιών τους.
Αν τελικά οι γονείς,  αποφασίσουν να κάνουν χρήση της τιμωρίας  σε παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών τους καλό είναι να προσέξουν τα ακόλουθα:
α. Η τιμωρία πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια, χρονική εγγύτητα και σταθερότητα κάθε φορά που εκδηλώνεται η ανεπιθύμητη συμπεριφορά
β. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε με το παιδί με σαφήνεια και να του πούμε τι ακριβώς μας δυσαρέστησε στην συμπεριφορά του. Έτσι διασφαλίζουμε ότι το παιδί έχει κατανοήσει για ποιο λόγο τιμωρείται. Επίσης να γίνει σαφές ότι δεν τιμωρείται το ίδιο το παιδί σαν προσωπικότητα αλλά μόνο η συγκεκριμένη πράξη του.
γ. Επιτακτικό είναι να υπάρχει ένα στοργικό οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο το παιδί να μπορεί να βασιστεί και να επιστρέψει μετά το τέλος της τιμωρίας που του επιβλήθηκε.
δ. Δεν είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούνται εξοντωτικές η υπερβολικές τιμωρίες.
ε. Η σωματική τιμωρία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς οι αρνητικές συνέπειες και τα τραύματα που μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί έχουν διάρκεια σε όλη του τη ζωή.
Επιλογικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η τιμωρία μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα μόνο λόγω του αποτρεπτικού πυροσβεστικού χαρακτήρα της και δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει χαρακτήρες. Μόνο αν συνοδεύεται από τακτικές ενίσχυσης θετικών συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19.00 στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» .



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...