Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η δεύτερη ομιλία που ήταν αφιερωμένη στη μάστιγα των ναρκωτικών.
Ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Σπηλιόπουλος υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ -ΟΞΥΓΟΝΟ της Πάτρας, με θέμα «Ο ρόλος και η ευθύνη της οικογένειας στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ενός εξαρτημένου μέλους της».
Ανέλυσε τους προστατευτικούς και επιβαρυντικούς οικογενειακούς παράγοντες στην κατάχρηση ουσιών. Υπογράμμισε ότι όσους προστατευτικούς παράγοντες έχει κάποιος τόσο πιο ανθεκτικός είναι και όσο περισσότερους επιβαρυντικούς διαθέτει τόσο πιο ευάλωτος γίνεται.
Η φτώχια στην οικογένεια, ο τόπος διαμονής με αναταραχή ή βία, η απομόνωση της οικογένειας, η έλλειψη υποστηρικτικού δικτύου διευρυμένης οικογένειας, η έλλειψη πηγών υποστήριξης της οικογένειας από την κοινότητα, η αντιστροφή ρόλων γονιού παιδιού στην εφηβεία, η απουσία και η απώλεια γονικού ελέγχου, η χρήση ουσιών από τους γονείς, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον, η συζυγική δυσαρμονία και η οικογενειακή σύγκρουση, το διαζύγιο και ο χωρισμός των γονέων είναι ορισμένοι από τους επιβαρυντικούς παράγοντες, που μπορούν να ωθήσουν τα παιδιά σε εξαρτώμενες ουσίες.
Αντίθετα η ζωή του παιδιού μέσα σε ένα σταθερό και συνεκτικό οικογενειακό περιβάλλον από τα πρώτα έτη της ζωής του, η φυσική παρουσία του γονιού μέσα στο σπίτι σε ώρες κλειδιά πριν και μετά το σχολείο, την ώρα του ύπνου, του γεύματος ή του δείπνου, όπως και η ουσιαστική ενασχόληση με τα παιδιά, αποδεικνύονται σωτήρια μέσα για την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και ελαττώνουν τις πιθανότητες εξάρτησής τους από τα ναρκωτικά.
Γονείς που αναπτύσσουν συνεκτικούς και σταθερούς οικογενειακούς κανόνες βοηθούν στη δημιουργία ασφαλών προσκολλήσεων στα παιδιά και τείνουν να αυξάνουν την ανθεκτικότητα και επάρκειά τους.
Οι ρεαλιστικά υψηλές προσδοκίες των γονέων για εκπαίδευση και συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού είναι παράγων προστασίας. Τέλος οι ισχυροί διαγενεϊκοί οικογενειακοί δεσμοί, η τήρηση των οικογενειακών παραδόσεων και τελετουργιών καθώς και η θρησκευτικότητα αποτελούν παράγοντες προστασίας.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος του ομιλητή με τους γονείς.
Η Ιερά Μητρόπολη ευχαριστεί θερμά τόσο τον κ. Νικόλαο Σπηλιόπουλο, όσο και την κ. Άννα Μαρία Βιέρου για την πολύτιμη συμβολή τους στην ενημέρωση των γονέων της πόλεώς μας σχετικά με τα ναρκωτικά και την θεραπεία τους.
Η επόμενη συνάντησή μας στη Σχολή Γονέων θα είναι την Δευτέρα 5 Μαρτίου, ώρα 19.00, στο Κέντρο Νεότητας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» .
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ