Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Υπουργός Παιδείας: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σφράγισε την ιστορική παρουσία της Εκκλησίας στην Ελλάδα»

Παρουσιάστηκε η Αρθρογραφία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση του Α΄ μέρους της Αρθρογραφίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, η οποία δημοσιεύεται στον Δ΄, κατά σειρά, Τόμο των Έργων του, που εξέδωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και οι εκδόσεις «Ακρίτας» και περιέχει τα κείμενα που δημοσίευσε στην Εφημερίδα «Πληροφόρηση» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος από το 1981 έως το 1998.


Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Δευτέρα 26 Μαρτίου στην Στοά Βιβλίου στην Αθήνα, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ενώ παρέστησαν ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Σύρου κ. Δωρόθεος, ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Εκδότης κ. Πέτρος Κυριακίδης, εκπρόσωποι κομμάτων, Καθηγητές Πανεπιστημίου, ο τ. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, πνευματικά τέκνα του αοιδίμου Πρωθιεράρχου και πλήθος κόσμου που κατέκλεισε τις αίθουσες της Στοάς Βιβλίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δοξολογώ τονΆγιο Θεό, διότι ως διάδοχος του μακαριστού στην Ποιμαντορική Διακονία της Θεοσώστου Επαρχίες της Δημητριάδος, έγινα κληρονόμος αυτού το μεγάλου πνευματικού πλούτου, τον οποίον ιδίοις κόποις εκείνος συγκέντρωσε και κληροδότησε στουςεπιγενομένους. Για τούτο και θεωρώ ως ιερό καθήκον, προσωπικό αλλά και όλης της τοπικής μας Εκκλησίας, να εργασθούμε από κοινού για τη διαφύλαξη αυτού του θησαυρού. Φρονώ πως η έκδοση των έργων του εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό αυτό. Διότι καθιστά το εύρος των οραματισμών, το βάθος της αγάπης και την πολύτιμη ποιμαντορική πείρα του αειμνήστου προκατόχου μας προσιτά σε Επίσκοπο, κλήρο καί λαό, αποδεκτά βοηθητικά μέσα στον πνευματικό αγώνα από τον κάθε καλής διαθέσεωςάνθρωπο…»


Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στα οράματα και στους οραματισμούς του Πνευματικού του Πατρός, όπως προκύπτουν μέσα από τα κείμενά του και σημείωσε: «Ο ίδιος τόλμησε. Μάς άφησε μεγάλες παρακαταθήκες. Και, μελετώντας τα κείμενά του, δε μπορεί παρά να αναλογιστούμε γιατί δεν τον ακούσαμε ως κοινωνία, γιατί, ενώ μάς συγκίνησε και μάς προβλημάτισε ο λόγος του, δεν αφυπνισθήκαμε όσο θα έπρεπε, ώστε να βάλουμε χειρόφρενο στην πνευματική και ηθική κατηφόρα, που μάς οδήγησε στην πρωτοφανή κρίση, τις συνέπειες της οποίας ο Χριστόδουλος είχε προβλέψει και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να τις αποτρέψει, αγωνιζόμενος να αφυπνίσει τουλάχιστον όσους τον άκουσαν! Και δεν είναι λίγοι αυτοί, που μπορούν να αποτελέσουν το προζύμι για να στηριχτεί το έθνος μας και πάλι στα πόδια του, αρκεί να υιοθετήσει και πάλι τους πνευματικούς πυλώνες της παραδόσεώς του, την πίστη, την γλώσσα, την ιστορία, τις αξίες, την διάθεση για προσφορά και αγάπη, την εντιμότητα, την μέριμνα για το του ετέρου και την υπέρβαση του στεγνού καταναλωτικού πνεύματος, το οποίο εγκλωβίζει έκαστον εις τα ίδια και δεν μάς αφήνει να δούμε τί σημαίνει πατρίδα και ήθος…»
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Ο κ. Υπουργός, με λόγο γλαφυρό και παραστατικό, χαρακτήρισε τα κείμενα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου«πνευματικά πετράδια», ενώ επαίνεσε τους συντελεστές της έκδοσης. Σημείωσε ότι «ο Χριστόδουλος προβληματιζόταν και είχε το χάρισμα να περνά τον προβληματισμό του στους αναγνώστες του, ενώ κινούνταν σε αξίες που τις ξεχάσαμε και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, αξίες όπως η πατρίδα, η παράδοση, η πίστη, η κληρονομιά μας, η οικογένεια κ. άλ.». Χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο «μορφή νεοέλληνα Διαφωτιστή και Χριστιανό διανοητή, ο οποίος υπηρέτησε με πιστότητα το δίπολο Ορθοδοξία – Ελληνισμός». Όπως τόνισε «συνδύαζε την γλυκύτητα με την μαχητικότητα, ενώ σφράγισε την ιστορική παρουσία και παρέμβαση της Εκκλησίας στα πράγμα της Ελλάδος. Ο λόγος του ήταν αποκαλυπτικός, ζωντανός, ευθύβολος, χυμώδης. Είχε το χάρισμα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους…»
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Μερόπη Σπυροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην ευαίσθητη και αγαπητική σχέση του Μακαριστού Χριστοδούλου με τους νέους και, μεταξύ άλλων, παρατήρησε: «Σε όλα αυτά τα κείμενα, ανεξαρτήτως της επί μέρους θεματολογίας, είναι διάχυτη και πάλλει η, από τα μύχια της ψυχής, έγνοια και αγωνία του άγρυπνου ποιμένα για το ποίμνιό του, για την Ορθοδοξία και για την πατρίδα. Τόσο όταν απευθύνεται στους κληρικούς, όσο και όταν διευκρινίζει κανόνες λατρείας για τους πιστούς ή όταν εκφράζει τις απόψεις του για άλλα μείζονα θέματα, ο λόγος του κρυστάλλινος και κατανοητός, αυθόρμητος αλλά και ουσιαστικός, χρήσιμος σήμερα, σύγχρονος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, έχει μία ευλογημένη αμεσότητα, εκδηλώνει την Θεολογική του παιδεία, αλλά και την παρρησία με την οποία ήξερε να υπερασπίζεται την αλήθεια που πίστευε και τις μεγάλες αξίες του έθνους μας…»
Καταληκτικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές του έργου και εξήρε την μεγάλη φυσιογνωμία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, σημειώνοντας ότι «μέσα από τα κείμενά του έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε και να ακούμε νοερά τον λόγο του, για να στηριζόμεθα στον αγώνα και τις δυσκολίες της ζωής μας»
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Επιμελητής των έργων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, πνευματικό τέκνο και στενός του συνεργάτης, ο οποίος εξήρε την συνεργασία με τις εκδόσεις «Ακρίτας» και τον εκδότη κ. Πέτρο Κυριακίδη, η οποία έχει οδηγήσει στην έκδοση τεσσάρων, έως σήμερα, Τόμων με τα κείμενα του Αοιδίμου Πρωθιεράρχου, ενώ χαρακτήρισε την εκδοτική αυτή εργασία «έργο βαθύτατης και ανιδιοτελούς αγάπης, άπειρης ευγνωμοσύνης και ιερού χρέους απέναντι στον άνθρωπο που σφράγισε τη ζωή μας, μίλησε στην καρδιά μας, οριοθέτησε και θα φωτίζει πάντοτε τον δρόμο της Εκκλ/κής μας διακονίας…»






Εκ του Γραφείου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...