Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Υπερηχητικό μετρό με 6.500 χλμ/ώρα! (video)

 tovima.gr
Μια ομάδα σχεδιαστών παρουσίασε τα σχέδια ενός μέσου μεταφοράς που είναι βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το
Evacuated Tube Transport (ETT) είναι ένας αεροστεγής σωλήνας μέσα στον οποίο θα κινούνται χωρίς τριβή και με τρομερές ταχύτητες μικρά βαγόνια με επιβάτες. Τα βαγόνια θα κινούνται με ταχύτητες που θα προσεγγίζουν τα 6.500 χλμ/ώρα!

Ο γύρος του κόσμου σε έξι ώρες!

Την ιδέα για το ΕΤΤ συνέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Αμερικανός μηχανολόγος Ντάριλ Οστερ ο οποίος άρχισε να το σχεδιάζει και πατεντάρισε το 1997 την τεχνολογία στην οποία θα βασιζόταν ο σωλήνας του. Δημιούργησε την εταιρία et3.com Inc μέσω της οποίας άρχισε να αναζητεί συνεργάτες και χρηματοδότες για την υλοποίηση του σχεδίου του.

Πριν από λίγα 24ωρα οι επιτελείς της εταιρείας παρουσίασαν τα σχέδια του ΕΤΤ. Οπως υποστηρίζουν, αυτό το… υπερηχητικό μετρό θα μπορούσε να μεταφέρει επιβάτες από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη μέσα σε 45 λεπτά και να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε έξι ώρες!

Ο σωλήνας

Τα βαγόνια του ΕΤΤ θα έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν 4-6 επιβάτες ενώ θα υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τις αποσκευές τους. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές τα βαγόνια θα κινούνται χωρίς τριβές μέσα στον σωλήνα και θα αναπτύσσουν ταχύτητες που θα αγγίζουν τα 6.500 χλμ/ώρα. Υποστηρίζουν ότι η κίνηση των βαγονιών θα είναι αθόρυβη και ότι οι επιβάτες δεν θα βιώνουν ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις.

Αναφέρουν ότι οι επιβάτες θα βιώνουν μόλις 1G, δύναμη που βιώνουν οι επιβάτες των συμβατικών αυτοκινήτων. Οι σχεδιαστές δηλώνουν επίσης ότι το ΕΤΤ είναι ασφαλέστερο και πιο οικονομικό από τα τρένα και τα αεροπλάνα. Εκτιμούν ότι για την κατασκευή του θα απαιτηθεί μόλις το ένα τέταρτο του κόστους που χρειάζεται για την κατασκευή δρόμων στο αστικό οδικό δίκτυο και το ένα δέκατο του κόστους των αυτοκινητοδρόμων υψηλής ταχύτητας (εθνικές οδοί κλπ). Προς το παρόν πάντως οι σχεδιαστές δεν αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνολογία πίσω από το ΕΤΤ ενώ επίσης δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή του.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...