Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η μνήμη του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου στο Μερκοβούνι Αρκαδίας

Ξεχωριστή ευλογία και παντοτινή οφειλή των ευσεβών Χριστιανών του Μερκοβουνίου προς τον άγιο Νεομάρτυρα Δημήτριο τον πολιούχο Τριπόλεως αποτελεί το πέρασμα του από το χωριό Μερκοβούνι πλησίον της Τριπολιτσάς, λίγο πριν το Μαρτύριό του.

Την Κυριακή των Μυροφόρων εορτάζεται κατ' έτος η μνήμη του Αγίου στο χωρίο Μερκοβούνι εις ανάμνησιν του ευλογημένου αυτού γεγονότος.

Πλήθος κόσμου και αρχόντων από την Τρίπολη και τα γύρω χωριά συρρέει στον Ιερό Ναό, που τιμάται και έχει ανεγερθεί επ' ονόματι του Άγιου ακριβώς στο σημείο όπου ξεκουράστηκε ο Άγιος και είχε τη συναναστροφή του με τους τότε κατοίκους του Μερκοβουνίου το έτος 1803, Κυριακή του Θωμά, αφού πρώτα είχε προσκυνήσει την Παναγία της Μονής των Τσιπιανών Μαντινείας.

Το εσπέρας του Σαββάτου 28 Απριλίου 2012 τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου.

Ανήμερα την Κυριακή των Μυροφόρων τελείται πολυιερατική Θεία Λειτουργιά και ιερά Λειτανία στους δρόμους του χωριού, ακριβώς στα ευλογημένα χνάρια, που βάδισε και ο Άγιος.

Ξεχωριστή ευλογία αποτελεί και το προσκύνημα της αγίας Κάρας του Νεομάρτυρος Δημητρίου, η οποία και μεταφέρεται στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Μερκοβουνίου από τους Εφημερίους του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, όπου και ευλαβικά φυλάσσεται.
















Σύντομος βίος του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου
Ο Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος, πολιούχος Τριπόλεως, γεννήθηκε στη Λιγούδιστα ή Χώρα της Τριφυλίας της Πελοποννήσου. Σε μικρή ηλικία ήλθε με τον αδελφό του στην Τρίπολη και εργαζόταν μαζί με άλλους χτίστες. Επειδή όμως αυτοί τον βασάνιζαν, έφυγε από την εργασία αυτή, προσελήφθη στην οικία κάποιου Τούρκου κουρέα, ο οποίος κατόρθωσε μετά από λίγο διάστημα να τον μεταπείσει να αρνηθεί τόν Χριστό και να εξισλαμισθεί.

Αργότερα ο Δημήτριος εγκατέλειψε την Τρίπολη, αφού πρώτα μετανόησε για την αποστασία του, και ήλθε στο Άργος. Από το Άργος, για μεγαλύτερη ασφάλεια, έφθασε στη Σμύρνη και από εκεί μετέβη στη μονή του Τιμίου Προδρόμου των Κυδωνιών, όπου εξομολογήθηκε στον πνευματικό της μονής και ζήτησε τις συμβουλές του. Με την δική του προτροπή ο Δημήτριος ήλθε στην Χίο και παρέμεινε για αρκετό καιρό κοντά σε ένα ευλαβή και φωτισμένο πνευματικό, τον άγιο Μακάριο Νοταρά, πρώην Μητροπολίτη Κορίνθου, ζώντας με προσευχή και νηστεία.

Αφού προετοιμάσθηκε για το μαρτύριο, ήλθε πάλι στο Άργος, όπου παρέμεινε λίγο διάστημα, και από εκεί έφθασε στην Τρίπολη, αφού πρώτα πέρασε από τη Μονή Τσιπιανών Μαντινείας και από το χωριό Μερκοβούνι. Εμφανίσθηκε πρώτα στο κουρείο πού αρνήθηκε τον Χριστό και έπειτα ενώπιον του Τούρκου διοικητού της πόλεως και ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό και τον πόθο του για το μαρτύριο, χωρίς να υποκύψει στις κολακείες, τις απειλές και τα βασανιστήρια των Τούρκων. Ομολογούσε συνεχώς την πίστη του στον Κύριο και έτσι αποκεφαλίσθηκε από τους Τούρκους στην Τρίπολη, στις 14 Απριλίου του έτους 1803.

Το ιερό λείψανό του διασώθηκε από τους Χριστιανούς και ετάφη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών και η τίμια Κάρα του διασώθηκε από κάποιον ευσεβή Ιερέα και φυλάσσεται μέχρι σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...