Στο Herten της Γερμανίας βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου,
προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα τέσσερα χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ζωοδόχου Πηγής, της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας Herten & Περιχώρων.
προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα τέσσερα χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ζωοδόχου Πηγής, της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας Herten & Περιχώρων.
Ο κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε το Σάββατο 21/4 στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου - ο οποίος εκπροσώπησε τον ασθενούντα Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνο - πολλών Ελλήνων Κληρικών των γύρω περιοχών και πλήθους Ομογενών, αλλά και γηγενών Γερμανών. Τον Μητροπολίτη Δημητριάδος προσφώνησε ο Επίσκοπος κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του κ. Ιγνατίου, με τον οποίο, όπως τόνισε η Μητρόπολη Γερμανίας διατηρεί πολυχρόνιους αδελφικούς δεσμούς.
Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, υπογράμμισε τα αισθήματα της αγάπης του για τους ομογενείς της Γερμανίας και την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, ενώ εξήρε την εκ του μηδενός ανέγερση του περικαλλούς Ι. Ναού του Herten, ο οποίος έγινε με την φροντίδα του εκλεκτού εφημερίου π. Αποστόλου Αμβράζη και των Ελλήνων της περιοχής.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου,«την οποία, πάνω στον Σταυρό ο Χριστός κατέστησε Μητέρα των ανθρώπων» και τόνισε την σημασία της Θεομητορικής προστασίας, κυρίως για τους αποδήμους, «που βιώνουν την αυθεντική Ορθοδοξία στο εξωτερικό». Ακολούθως, παρουσίασε την Παραδοσιακή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που βρίσκεται στο Herten, για να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις, και τόνισε ότι «αυτά τα παιδιά είναι οι φορείς της υγιούς Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού, γι' αυτό είναι η ελπίδα της Ελλάδας για το μέλλον, καθώς σύντομα θα κληθούν ν' αναλάβουν τις τύχες της χώρας μας και να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα απ' αυτά που φέραμε εμείς»
Αμέσως μετά τον Εσπερινό, η Χορωδία και Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου παρουσίασε θαυμάσιο μουσικό πρόγραμμα με Βυζαντινούς Ύμνους και Παραδοσιακά τραγούδια, υπό την δ/νση του Μουσικολόγου - Καθηγητού κ. Βασιλείου Αγροκώστα, αποσπώντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού. Επικεφαλής του κλιμακίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου είναι η Δ/ντρια κ. Αρετή Τζαννετοπούλου.
Την Κυριακή του Θωμά τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, κατά την οποία έψαλε η Χορωδία του Μουσικού σχολείου Βόλου. Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην καλή απιστία του Αποστόλου Θωμά, που οδήγησε στην βεβαίωση της Ανάστασης, ενώ τόνισε ότι «ο Χριστός δεν καταδικάζει την καλοπροαίρετη αμφιβολία, αλλά δι' αυτής οδηγεί τον άνθρωπο στην αλήθεια». Αναφέρθηκε, όμως και στην «κακή απιστία, που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται συνειδητά μακράν του Θεού και δεν αφήνουν περιθώριο συνάντησης μαζί Του. Πρόκειται», όπως τόνισε,«για τους ανθρώπους της φιλαργυρίας, της φιληδονίας και της φιλοδοξίας, πάθη που τους κρατούν δεμένους στη γη και δεν επιτρέπουν το βίωμα της πίστης. Αντιθέτως, η καλή απιστία μπορεί να οδήγηση στην πίστη, αρκεί να συνοδεύεται από ταπείνωση και βίωση της κοινωνίας των προσώπων μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «όταν κανείς διψάει την αλήθεια θα ανακαλύψει τα σημάδια που οδηγούν στον Χριστό, και αυτά είναι η αγάπη για τον άλλο, η αλληλεγγύη και η προσφορά στους ανθρώπους»
Στη συνέχεια έστρεψε το λόγο του στα όσα συμβαίνουν επ΄ εσχάτων στην Ελλάδα, όπου, όπως παρατήρησε, «περίσσεψε η φιλοδοξία, που μετατράπηκε σε εξουσία σε όλους τους τομείς: Παιδεία, Επιστήμη, Πολιτική, Δημοσιογραφία, Εκκλησία και οι διάκονοι έγιναν εξουσιαστές και έπεσαν στην παγίδα της φιλαργυρίας, του βολέματος, του εύκολου πλουτισμού. Έτσι ο Έλληνας έπεσε στην φιληδονία, έγινε όν καταναλωτικό και έμαθε να ζει χωρίς κόπο... Το καλό της κρίσης μάς δίδει την δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτά τα λάθη, να επιλέξουμε την μετάνοια, την επιστροφή στις αξίες, το ζωντάνεμα της οικογένειας, της ενορίας, να επανεκτιμήσουμε την περιφρονημένη πίστη μας...»
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία μας στην Ελλάδα εν καιρώ κρίσης, την στιγμή του το κοινωνικό Κράτος είναι ανύπαρκτο. Τόνισε, όμως, ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα η δυσφήμηση που επιχειρείται εναντίον της και η εικόνα της, όπως παρουσιάζεται στο εξωρικό, γιατί έχουμε τις δυνάμεις για ανάκαμψη και ανόρθωση, αρκεί να κρατήσουμε την ενότητά μας, να μη διχαστούμε και να επανέλθουμε στο κοινοτικό τρόπο ζωής, που διαφυλάσσεται διαχρονικά εντός της Εκκλησίας». Τέλος απηύθυνε πρόσκληση στους Γερμανούς να επισκεφθούν τη χώρα μας και να γευτούν τους καρπούς της Ελληνικής παράδοσης και φιλοξενίας.
Τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε θερμά, εξ ονόματος όλης της ενορίας ο Εφημέριος π. Απόστολος Αμβράζης.
Ακολούθησε μεγάλο Ελληνικό πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του Ναού, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων Ομογενών, αλλά και Γερμανών κατοίκων της περιοχής.
Την Δευτέρα ο κ. Ιγνάτιος θα επισκεφθεί την ενορία των Αγίων ΑποστόλωνDortmund και θα μιλήσει στους Έλληνες κατοίκους της πόλης με θέμα «Οι κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης που μαστίζει στην πατρίδα μας»