Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Επαναστατούμε εναντίον των videogames για το καλό μας...

Άποψη - Ανάλυση : Μαρία Τσαλμαζά
Παιχνίδι στο δρόμο ή με παρέα είναι έννοιες άγνωστες στα σημερινά κι αυτό επειδή οι σύγχρονοι τρόποι ζωής επιβάλλουν τα videogames. 

Το playstation είναι αυτό που έχει κυριαρχήσει και ταυτοχρόνως έχει παραγκωνίσει τη μπάλα, το κρυφτό, το κυνηγητό ακόμα και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Κι όμως αυτή η εξέλιξη μειώνει την κοινωνικότητα των παιδιών, δρα αρνητικά στην ανάπτυξη των ερεθισμάτων τους και από ότι υποστηρίζουν οι ειδικοί τα ηλεκτρονικά μάλλον προκαλούν παθήσεις που εκδηλώνονται πολύ αργότερα.
«Στις μέρες μας, οι περισσότερες από αυτές τις δυνατότητες έχουν συγκεντρωθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σίγουρα, δεν μπορούν να βγουν από τη ζωή του παιδιού, καθώς δεν θα αντιστοιχούσε αφού η τεχνολογία είναι στη ζωή μας και κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια, βοηθούν το παιδί να εξοικειωθεί με τον κόσμο της τεχνολογίας. Ωστόσο, σημαντικό είναι να υπάρχει το μέτρο και να μην αποτελεί το ηλεκτρονικό παιχνίδι την εύκολη λύση. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα παιχνίδια, όπου το παιδί μπορεί να αλληλεπιδρά, να μιλά, να ΣΥΜμετέχει τόσο με την ψυχή, όσο και με το σώμα του», εξηγεί στο Πινάκιο η ψυχολόγος Μαρία Τσαλμαζά η οποία στην συνέχεια ξεδιπλώνει την άποψη της...υπογραμμίζοντας πως το παιχνίδι είναι καθοριστικός παράγοντας στην ψυχοκοινωνική του εξέλιξη.


Καθοριστική σημασία
Η δυνατότητα του παιδιού να παίζει είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχοκοινωνική του εξέλιξη.  Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες, να μοιράζεται, να συνεργάζενται και  να αλληλεπιδρά. Η συμβολή του είναι σηντική τόσο στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και των γνωστικών. Το παιχνίδι είναι το μέσο του παιδιού να μαθαίνει, να προβληματίζεται, να ανακαλύπτει, να επικοινωνεί.
Παιχνίδια που μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια είναι το μέσο για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους, είναι το σημείο συνάντησής τους. Είναι ο κοινός χρόνος στον οποίο τα μέλη της οικογένειας μπορούν να γελάσουν, να ευχαριστηθούν,  να μοιραστούν, να αξιοποιήσουν παλιούς κώδικες επικοινωνίας και να αναπτύξουν νέους. 
Μεταξύ συνομήλικων παιδιών το παιχνίδι είναι επίσης το μέσο επικοινωνίας και γνωριμίας τους. Όσο μικρότερο είναι το παιδί τείνει να προτιμά τα μοναχικά παιχνίδια, αλλά καθώς μεγαλώνει, το ομαδικό παιχνίδι έρχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δυνατότητά του να αλληλεπιδρά.
Επιτραπέζια παιχνίδια, αυτοσχέδια παιχνίδια, παιχνίδια με απλά καθημερινά υλικά, που μπορούν να μεταμορφωθούν και να πάρουν ζωή μέσα από την ανεξάντλητη φαντασία των παιδιών. Παιχνίδια στο ύπαιθρο, παιχνίδια με υλικά της φύσης. Παιχνίδια που βοηθούν το παιδί να εξερευνά, να ανακαλύπτει, να προβληματίζεται, να συμμετέχει τόσο με την ψυχή, όσο και με το σώμα του.
Στις μέρες μας, οι περισσότερες από αυτές τις δυνατότητες έχουν συγκεντρωθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σίγουρα, δεν μπορούν να βγουν από τη ζωή του παιδιού, καθώς δεν θα αντιστοιχούσε αφού η τεχνολογία είναι στη ζωή μας και κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια, βοηθούν το παιδί να εξοικειωθεί με τον κόσμο της τεχνολογίας. Ωστόσο, σημαντικό είναι να υπάρχει το μέτρο και  να μην αποτελεί το ηλεκτρονικό παιχνίδι την εύκολη λύση. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα παιχνίδια, όπου το παιδί μπορεί να αλληλεπιδρά, να μιλά, να ΣΥΜμετέχει τόσο με την ψυχή, όσο και με το σώμα του.  


Διαγωνισμός
Το Πινάκιο σε συνεργασία με τη Hasbro  σας παραχωρεί 8 επιτραπέζια παιχνίδια.
Τέσσερα  Trivial Pursuit Στοίχημα, Το Ξέρεις και τέσσερα  BOGGLE FLASH. Εν τω μεταξύ μας παραχωρεί τρεις τίτλους ο Αριστογείτων Φραντζεσκάκης επινοητής και κατασκευαστής επιτραπέζιων παιχνιδιών. Πιο συγκεκριμένα μας χορηγεί το Απολύομαι, τις Πλόες και την Ακρόπολη. Προλάβετε και διεκδικείστε τα 11 επιτραπέζια. Στείλτε μήνυμα στο Πινάκιο στοpinakio.blogspot@gmail.com γράψτε ποιο επιτραπέζιο σας ενδιαφέρει (στις επόμενες παραγράφους τα παρουσιάζουμε αναλυτικά) μέχρι την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 20:00 το βράδυ. Κάντε like στην σελίδα του Πινακίου στο facebook καθώς έρχονται και άλλοι διαγωνισμοίhttp://www.facebook.com/pinakio

To Trivial Pursuit


To Trivial Pursuit, εδώ και χρόνια, είναι ένα πολύ γνωστό και αγαπητό επιτραπέζιο που δοκιμάζει πνεύμα και γνώσεις!  Με το νέο Trivial Pursuit Στοίχημα, Το Ξέρεις, πάει το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο!
Τώρα και εσύ να μην ξέρεις την απάντηση (συμβαίνει κάποιες φορές βρε αδερφέ!) δεν έχει σημασία... μπορείς να ποντάρεις στις γνώσεις των φίλων σου! Τι λες; Ξέρουν την απάντηση ή δεν έχουν καμία τύχη; Ο Γιώργος που είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ με μια αθλητική εφημερίδα και άρρωστος με τα σπορ και νομίζει ότι ο Figaro είναι παίκτης στην Ισπανία, θα απαντήσει σε ερώτηση τέχνης; Η Μαρία η κολλητή, που θεωρεί άθλημα το shopping και τρέμει μη σπάσει κανένα νύχι όταν αλλάζει το κανάλι για να δει το Τούρκικο, θα απαντήσει σε αθλητική ερώτηση;
  Πόνταρε σωστά και κέρδισε! Και γνώσεις και τύχη... ο ιδανικός συνδυασμός!


  Το νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι λέξεων BOGGLE FLASH

Το νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι λέξεων BOGGLE FLASHείναι εδώ! Ένα απίστευτο ηλεκτρονικό            παιχνίδι που γίνεται κόλλημα! Επαναστατικό! Διασκεδαστικό! Εκπαιδευτικό! Κάθε λέξη έχει   Ν-Ο-Η-Μ-Α!
Κάθε φορά που παίζεις, στα πλακίδια του BOGGLEFLASH εμφανίζονται διαφορετικά γράμματα! Τα βλέπεις, σκέφτεσαι και σχηματίζεις λέξεις συνδυάζοντας τα... το BOGGLE FLASH ελέγχει αυτόματα αν υπάρχει η λέξη και κρατάει σκορ!Για έναν ή και περισσότερους παίκτες... θέλει γνώση, τύχη και ετοιμότητα!
Θα τις βρεις όλες;







Πλόες
Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς χρησιμοποίησαν τον όρο "Κυκλάδες" για να χαρακτηρίσουν ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, τα οποία σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο. Στα νησιά αυτά άνθισε ένας σημαντικός πολιτισμός το 3.000 π.Χ., χάρη κυρίως στον ορυκτό πλούτο (σμύριδα, οψιανός, μάρμαρο) και στο εμπόριο. Λαμπερά κατάλοιπα του πολιτισμού αυτού είναι τα κυκλαδικά ειδώλια, που κοσμούν τα Μουσεία όλου του κόσμου. Στο επιτραπέζιο παιχνίδι "Πλόες" οι παίκτες έχουν σε πρώτη φάση (συλλεκτική) την ευκαιρία να συγκεντρώσουν προϊόντα (μαλλί, σταφύλια, ελιές), ταξιδεύοντας στα Κυκλαδίτικα νησιά. Στις επόμενες δύο φάσεις θα επισκεφτούν λιοτρίβια, πατητήρια και αργαλειούς (φάση μεταποίησης), προκειμένου να τα μεταποιήσουν σε κρασί, λάδι, υφαντά, τα οποία θα πρέπει (φάση εμπορική) να διανείμουν στα νησιά, προσέχοντας να αποφύγουν τους πειρατές που καραδοκούν σε όλο το Αιγαίο! Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με την τελική φάση (καλλιτεχνική), όπου, με πρώτες ύλες το μάρμαρο, τον οψιανό και τη σμύριδα, οι παίκτες θα κατασκευάσουν από ένα όμορφο Κυκλαδικό ειδώλιο! Μια υπέροχη περιπέτεια στις Κυκλάδες, που θα σας κάνει να θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα!

GOLDEN TIPS
1. Το σήμα ( ) έχει σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, την οποία είχε φιλοξενήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης των Αθηνών (ίδρυμα Ν.-Π. Γουλανδρή), στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας "Αθήνα 2004". Για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν 9 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Λίβανος, Συρία, Ιταλία, Βατικανό, Μάλτα, Ισπανία και Τουρκία) και 92 Μουσεία. Είναι γραφιστική δημιουργία του Διευθυντή του εν λόγω Μουσείου και φέρει σχετική άδεια.
2. Τη συσκευασία του παιχνιδιού κοσμεί -με άδεια από την κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων- απόσπασμα από το βραβευμένο με Νόμπελ κείμενο "Άξιον εστί" του αείμνηστου Οδυσσέα Ελύτη, ενός εκ των κορυφαίων λογοτεχνών, ο οποίος ύμνησε την ομορφιά των Κυκλάδων όσο κανείς!
3. Τα 6 Κυκλαδικά ειδώλια που "περιέχονται" στο παιχνίδι είναι όλα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης των Αθηνών και επισημαίνεται και ο αριθμός των θέσεών τους στις προθήκες.
4. Περιέχεται φυλλάδιο με σύντομη ιστορία του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Ακρόπολη
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Σεπτήμου Σεβήρου ο έπαρχος των Αθηνών έχει οδηγήσει την πόλη σε παρακμή. Νεόκοποι αριστοκράτες λεηλατούν τα μνημεία για να στολίσουν τις επαύλεις τους, ενώ ο έπαρχος ορίζει φρουρές παντού προκειμένου να εισπράττει χρήματα από τις λεηλασίες! Στις ταραχές που συχνά ξεσπούν η ξακουστή βιβλιοθήκη του Αδριανού παραδίδεται στις φλόγες και χιλιάδες συγγράμματα θα κλαπούν, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό έγγραφο "Αττικής Περιήγηση", όπου ο περιηγητής Παυσανίας είχε καταγράψει όλα τα μνημεία πάνω και γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έξαλλος ο Αυτοκράτορας αποφασίζει να ορίσει νέο έπαρχο και για να αξιολογήσει τον ικανότερο σκέφτηκε την εξής δοκιμασία: Στέλνει στην Αθήνα τους υποψήφιους επάρχους μαζί με τον ανώτατο Γραμματικό της Ρώμης προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του Παυσανία και να καταγράψουν εκ νέου όλα τα μνημεία πάνω και γύρω από την Ακρόπολη. Η διαδρομή δεν είναι απλή! Πολλές παγίδες κρύβονται σε κάθε βήμα, ενώ ο κάθε υποψήφιος θα προσπαθήσει να υποσκάψει τους αντιπάλους του. Μόνο ένας θα αναδειχθεί Έπαρχος! Μήπως εσύ;

GOLDEN TIPS 
1.Το πληροφοριακό υλικό που περιέχεται στο παιχνίδι έχει συνταχθεί από ομάδα καταρτισμένων αρχαιολόγων, ενώ έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από την επιστημονική επιτροπή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.
2. Το ταμπλό του παιχνιδιού είναι ακριβής κάτοψη της Ακρόπολης και των κλιτυών που την περιβάλλουν, με όλα τα μνημεία της περιοχής.
3. Η σχεδιαστική απόδοση των μνημείων έχει γίνει με βάση τη σημερινή τους κατάσταση, προκειμένου οι παίκτες να εξοικειώνονται με την εικόνα που θα συναντήσουν όταν επισκεφτούν τον χώρο.
4. Το πληροφοριακό υλικό αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για τον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου.


Απολύομαι
Λένε ότι στο στρατό δεν υπάρχει λογική...
Κοιμάσαι και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει..
Από τη σκοπιά στα μαγειρεία... Από τα μαγειρεία για περίπολο...
Και κάθε τρεις και λίγο... Σκηνάκια στα βουνά και τις παραλίες!
Τριγύρω σου λοχίες, "ανθύπες", λοχαγοί, ταγματάρχες
Να σου μοιράζουν τις φύλακες σα να 'ναι καραμέλες...
Οι παλιοί φαντάροι να σε "χώνουν" συνέχεια... Τα γνωστά "χωσέ αρμάντο"!
Και όλοι... "μέσα στο δάσος περπατούν κι ακούνε... Καμπανάκια"...
Που θα πάει όμως; δε θα παλιώσεις κι εσύ;
Να μοιράζεις άκυρα σε αστεράτους στρατηγούς!
Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά;
Ή μήπως τ' ακούς πρώτη φορά;
Για να μαθαίνουν αυτοί που θα πάνε,
Για να θυμούνται αυτοί που πήγαν,
Παίξτε τώρα το "απολύομαι"!

Αμέτρητες ώρες εγγυημένης ψυχαγωγίας σε ένα παιχνίδι κυριολεκτικά...
Βγαλμένο από την πραγματικότητα!


pinakio.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...