Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα στο Δημοτικό τραγούδι στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος


11:00 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Δημήτρης Ριζούλης παρουσιάζει τα είδη του Ελληνικού δημοτικού τραγουδιού. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ιστορικά και ακριτικά δημοτικά
τραγούδια». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Σαρρής, μουσικολόγος.

12:00 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελληνική ιστορία όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από το δημοτικό τραγούδι. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η ιστορία και ο ήρωας στη δραματική ποίηση».

13:00 Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται στις προσπάθειες διάσωσης και καταγραφής του δημοτικού τραγουδιού, στα πρόσωπα και στα γεγονότα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες διάσωσης και καταγραφής του δημοτικού τραγουδιού». Καλεσμένος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκος, ερευνητής Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

14:30 ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Δημήτρης Ριζούλης παρουσιάζει τις παραλογές στο δημοτικό τραγούδι. Σήμερα, το θέμα είναι: «Οι γνωστότερες παραλογές και η ανάλυση των στίχων τους. Μέρος Α΄».

15:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναδεικνύει της σχέση που έχει το δημοτικό τραγούδι με την κοινωνική ζωή. Σήμερα, το θέμα είναι: «.Η αγάπη και ο έρωτας στο δημοτικό τραγούδι».

17:00 ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει την επιρροή και παρουσία του δημοτικού τραγουδιού στη Νεοελληνική λογοτεχνία. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ο Παλαμάς και το δημοτικό τραγούδι».

19:00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
20:05 Η ΚΤΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στη σχέση του δημοτικού τραγουδιού με την κτίση και ιδιαίτερα στις αναφορές των στοιχείων της κτίσης που συναντώνται στα δημοτικά τραγούδια. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ζώα και πουλιά στο δημοτικό τραγούδι».

21:30 ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στους δημοτικούς χορούς και στα παραδοσιακά μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται στα δημοτικά τραγούδια. Σήμερα, το θέμα είναι: «Οι δημοτικοί χοροί της Ηπείρου».

22:00 Η ΠΙΣΤΗ, Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται στα μεγάλα θέματα της πίστης, της αγάπης και του θανάτου στο δημοτικό τραγούδι. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η θρησκευτικότητα στο δημοτικό τραγούδι». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Πλεμένος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Φάνης Μουρατίδης διαβάζει από το βιβλίο «Ημερολόγιο» του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.Εκδόσεις Ακρίτας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...