Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Σταυρός λιτανείας από την Πάνω Ζώδια παραδόθηκε στον Μόρφου Νεόφυτο

Του Αριστείδη Βικέτου, δημοσιογράφου
Ένα σημαντικό λατρευτικό κειμήλιο από τον ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ της κατεχόμενης σήμερα Πάνω Ζώδιας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε τέμενος, δωρήθηκε από Ελληνοκύπριο στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.
Πρόκειται για αργυρεπίχρυσο Σταυρό λιτανείας, ο οποίος φέρει χρονολογία 1914. Δυστυχώς, δεν έχουν ανευρεθεί ακόμη τα εξαπτέρυγά του.
Το κειμήλιο αυτό παρουσιάστηκε δημόσια για πρώτη φορά προχθές, εορτή του Αγίου Πνεύματος, από τον Μητροπολίτη Νεόφυτο κατά την Θεία Λειτουργία με την συμπλήρωση ένδεκα χρόνων από την εγκαταβίωση στην εγακταλελειμένη Μονή του Αγίου Νικολάου Ορούντας, στο δρόμο από την Λευκωσία προς το Τρόοδος, μικρής γυναικείας αδελφότητας με προϊσταμένη την μοναχή Ιουστίνη.


Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος μίλησε για το ιερό κειμηλίο με μεγάλη συγκίνηση, καθώς ήρθαν στην μνήμη του τα χρόνια πριν την τουρκική εισβολή, όταν παιδί μικρό κρατούσε τον Σταυρό αυτό σε πανηγύρεις στην εκκλσία του χωριού του, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το πατρικό του σπίτι.

Η 4η Ιουνίου 2001, εορτή και τότε του Αγίου Πνεύματος, ήταν η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της Μονής μετά από διάστημα δύο αιώνων.

Σε αυτά τα ένδεκα χρόνια η αδελφότητα της Μονής έχει παρουσιάσει αξιόλογο έργο, πράγμα που βεβαιώνεται από τον μεγάλο αριθμό πιστών, που προσέρχονται στο μοναστήρι για πνευματική ανάπαυση και στήριξη από διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Με την ευκαιρία της επετείου τελέστηκε στο μικρό καθολικό της Μονής, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και χρονολογείται στον 16ο αιώνα, πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του οικείου ποιμενάρχου, ο οποίος περιβάλλει με ιδιαίτερη πατρική αγάπη την Μονή, αφού ήταν και η πρώτη που ανασύστησε από την εκλογή του το 1988, με την αρωγή των κατοίκων της κοινότητας Ορούντας και την επιστημονική βοήθεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Τα κτίρια της Μονής είναι πλινθόκτιστα και η εσωτερική αυλή λιθόστρωτη. Στα ανατολικά της είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, κτισμένος με πελεκητούς πωρολίθους στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του μονόκλιτου με τρούλλο.

Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση ιερών λειψάνων, των εικόνων της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος και του Τιμίου Σταυρού από τον Αρχάγγελο της Πάνω Ζώδιας.

Η αδελφότητα της Μονής τον τελευταίο χρόνο έχει ανεγείρει ορισμένα κελιά, τα οποία είναι άβατα προς τους λαϊκούς και ένα παρεκκλήσιο αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα.Στόχος των μοναζουσσών με την βοήθεια της κοινότητας Ορούντας και άλλων είναι η ανέγερση σε χώρο έξω από τον κυρίως περίβολο της Μονής μεγάλης εκκλησίας του Αγίου Φιλουμένου από την Ορούντα, ο οποίος το 1979 βρηκε μαρτυρικό θάνατο από φανατικούς εβραίους στο Φρέαρ του Ιακώβ, εξώ από τα Ιεροσόλυμα, όπου ήταν ο φύλακας του.

Το 2009 η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέταξε στο Αγιολόγιό της τον Ιερομάρτυρα Φιλούμενο τον Κύπριο.

Η ΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΟΥΝΤΑ
Στην κοινότητα της καταγωγής του αγίου, την Ορούντα, σώζεται η οικογενειακή του οικία. Η οικία αυτή αγοράστηκε από την εκκλησιαστική επιτροπή Αποστόλου Λουκά Ορούντας και η Μητρόπολη Μόρφου έχει εκπονήσει αρχιτεκτονικά σχέδια για την συντήρηση και αποκατάστασή της. Το κόστος συντήρησης, υπολογίστηκε ότι θα ξεπεράσει τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Για την κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης της οικίας, έχει συσταθεί ερανική επιτροπή για συλλογή χρημάτων, προς την οποία μπορούν να γίνονται εισφορές, όπως και καταθέσεις στη ΣΠΕ Δυτικής Λευκωσίας στο λογαριασμό όψεως: 2017143.
immorfou.org.cy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...