Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Επίσημο Μνημόσυνο Πεσόντων για την μαύρη επέτειο της Τουρκικής Εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974

Από το πρωί της Παρασκευής, 20 Ιουλίου 2012, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής του 1974, οι σημαίες είναι αναρτημένες μεσίστιες σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου.

Στις 10.00΄ π.μ., ψάληκε Παράκληση, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, για την απελευθέρωση της νήσου μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων μας.

Στη συνέχεια, τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Τόσο της Παράκλησης όσο και του Μνημοσύνου προέστη η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Επίσης, παρέστη η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, οι άλλες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της νήσου, η Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Επίτ. Καθηγ. κ. Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια παρατίθεται η ομιλία του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Επίτ. Καθηγ. κ. Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας


*********************************************************


Ακολουθεί η ομιλία του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Επιτ. Καθ. Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη:

OMIΛΙΑ

ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΠΙΤ. ΚΑΘ. ΟΥΡΑΝΙΟΥ Μ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
ΤΗΣ 20ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 1974


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, 10.00 π.μ.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ




Eξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Μακαριώτατε,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κύριοι Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων,
Εξοχότατε κύριε Πρέσβη,
Ελληνίδες, Έλληνες,

Τριανταοκτώ χρόνια κατοχής της μισής Κύπρου συμπληρώνονται σήμερα. Τριανταοκτώ χρόνια από την αποφράδα μέρα που ο Αττίλας ξαναπάτησε την μπότα του στην Κύπρο και σήμανε την απαρχή των φοβερών δεινών που βιώνει η Κύπρος.

Αυτή την ώρα οι σκέψεις όλων μας στρέφονται στη θλιβερή εκείνη μέρα κατά την οποία η αφροσύνη ολίγων, στις 15 Ιουλίου του 74, έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα που χρόνια ζητούσε για να υλοποιήσει σαν σήμερα στις 20 Ιουλίου του 74 τα επεκτατικά της σχέδια, εισβάλλοντας στην Κύπρο.

Τούτες τις ώρες.

Σύμπας ο Ελληνισμός για πολλοστή φορά διακηρύσσει με φωνή στεντόρια την άρνηση του να δεχθεί τα δοσμένα της εισβολής ως τετελεσμένα.

Σύμπας ο Ελληνισμός για άλλη μια φορά διαδηλώνει την ακράδαντη θέλησή του για αγώνα ανατροπής των δοσμένων της εισβολής και της κατοχής, γνωρίζοντας ότι στο ιστορικό γίγνεσθαι δεν υπάρχουν τετελεσμένα.

Σύμπας, ο Ελληνισμός, με πρόμαχο τον Ελληνισμό της Κύπρου, που αναδύθηκε ολόρθος μέσα από τις στάχτες του πολέμου και της καταστροφής, έχει βασικό και κυρίαρχο στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσηλωμένος ο Κυπριακός Ελληνισμός αταλάντευτα στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας και με γνώμονα τη διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση των δικαίων της Κύπρου και την απαλλαγή από την Τούρκικη κατοχή.

Σε αυτό τον βασικό και κυρίαρχο, επαναλαμβάνω στόχο, ο Κυπριακός Ελληνισμός, μα κι ο απανταχού Ελληνισμός, εμμένει με πίστη και αφοσίωση.

Τη μέρα τούτη της μαύρης επετείου της εισβολής, ο κυπριακός Ελληνισμός καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και όλες τις εκτός κομμάτων ομάδες πολιτών να θυμούνται πάντα τα πικρά διδάγματα της 20ης Ιουλίου του 74 και να ενεργούν, ώστε να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού οι δημοκρατικοί θεσμοί και να σφυρηλατείται η ενότητα και η ομοψυχία του λαού μας.

Τούτη η μέρα ιστορικής μνήμης και πένθους, πρέπει να αξιοποιείται για να υπηρετεί την ενότητα και όχι να γίνεται ευκαιρία αναμόχλευσης των διχαστικών παθών του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην εισβολή και την κατοχή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...