Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» τίμησε τον Επίσκοπο Μελόης

Έκκληση για ομόνοια, συνεργασία και διάλογο, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του χρέους και τη μετατροπή του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης σε «κοιτώνα σπουδών της ιστορίας του Πόντου και της ποντιακής διαλέκτου», απηύθυνε στα ηγετικά στελέχη του Ιδρύματος ο Επίσκοπος Μελόης, κ. Φιλόθεος.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Πόντος διαχρονικά υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού και καταφύγιο για τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κι άλλοι κατέφευγαν εκεί για να έχουν ησυχία, ηρεμία πνευματική ανάταση να γράψουν τα συγγράμματά τους και προέτρεψε την ηγεσία του Ιδρύματος να προχωρήσει στην ίδρυση «βιβλιοθήκης και όλων των άλλων σχετικών, τα οποία θα συμβάλλουν εις την σπουδή της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της ποντιακής διαλέκτου, διότι αυτή η γλώσσα πρέπει να διαιωνιστεί».

Τόνισε ότι το Ιερό Ιδρυμα υπάγεται στη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και κάλεσε τα στελέχη να έχουν στενές πνευματικές σχέσεις τόσο με τον Μητροπολίτη Ευάγγελο, «ο οποίος καυχάται με το Ιδρυμα», όσο και με τον Επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο που είναι «ποντιακής καταγωγής και γνώστης της ποντιακής διαλέκτου και πνευματικός σύμβουλος του Ιδρύματος».

«Με αμφότερους τους ως άνω αρχιερείς πρέπει να έχετε στενή πνευματική σχέση, διάλογο και συζήτηση για τα πνευματικά πράγματα του Ιερού Ιδρύματος. Τότε θα υπάρχει συνεργασία, ομόνοια, αγάπη και αλληλοσεβασμός», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντάς τους ότι όπως μέχρι σήμερα έτσι και στο μέλλον θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ιδρύματος.

Τέλος, προσευχήθηκε όπως «ο Θεός χαρίζει σε όλους υγεία και τη φώτιση εις πολλούς να προσφέρουν τον οβολό τους για την αποπληρωμή του χρέους ούτως ώστε «τα πάντα να ανήκουν στην Παναγία Σουμελά».

Η ομιλία του Επισκόπου έγινε κατά τη διάρκεια του τιμητικού δείπνου επ’ ευκαιρία των 88ων γενεθλίων του που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης στο ομογενειακό εστιατόριο «Μύθος» στο Φλάσινγκ η ηγεσία του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» «Ποντίων Αμερικής και Καναδά.

Παραβρέθηκαν στελέχη και υποστηρικτές του Ιερού Ιδρύματος, οι οποίοι περιέβαλαν με αγάπη τον Επίσκοπο που όχι μόνο τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία αλλά και στις δύσκολες στιγμές στάθηκε δίπλα τους, τους ενέπνευσε και τους έδωσε το έναυσμα να αναγεννήσουν από τις στάχτες το όραμα και να αποκτήσουν Ποντιακή γη και τη Μονή στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Ο πρόεδρος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του αναφέρθηκε στην πορεία του Ιερού Ιδρύματος από την πρώτη λειτουργία που είχε τελεστεί στο πρώτο οικόπεδο χοροστατούντος του τιμώμενου, στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, και στον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να διατηρήσουν το όραμα ζωντανό και να προχωρήσουν στην απόκτηση της Ποντιακής Γης στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εκστρατεία που έχουν αναλάβει για την αποπληρωμή του δανείου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.

Μετά το πέρας της συγκινητικής τελετής, ο Επίσκοπος Μελόης, μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε την ικανοποίησή του και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Ευχαριστώ όλους εκείνους που με τίμησαν διότι πρώτα τίμησαν τον εαυτόν τους. Εγώ όπως είπα και στον λόγο μου δεν προσέφερα τίποτε, έκανα απλώς το καθήκον μου και πρέπει όλοι να κάνουν το καθήκον τους για να προοδεύουμε με αγάπη, ομόνοια και συνεργασία».

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, π. Παύλος Παλαιστίδης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε: «Εκφράζω την χαρά μου που βρίσκομαι μαζί με συμπατριώτες και φίλους Ποντίους και τους συγχαίρω που διάλεξαν να τιμήσουν τον Επίσκοπο Μελόης, διότι είναι πραγματικά μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια της Ορθοδοξίας και μια αυθεντική πηγή της ιστορίας της Εκκλησίας της Αμερικής. Είναι ένας από τους πρεσβύτερους των ιεραρχών και μάρτυρας της ζωής και της Εκκλησίας μας στην Αμερική».

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτή η σεμνή, αλλά γεμάτη νόημα τελετή γίνεται ακριβώς απέναντι από τον Αγιο Νικόλαο», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης δήλωσε: «Ηταν μια πραγματικά ωραία οικογενειακή γιορτή. Θέλαμε να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τον Θεοφιλέστατο γιατί για τριάντα χρόνια είναι δίπλα μας πνευματικά, μας στηρίζει και μας καθοδηγεί και το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να παραθέσουμε αυτό το δείπνο με την ευκαιρία των γενεθλίων του».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του π. Παύλου Παλαιστίδη, που, όπως επεσήμανε, τους πρότεινε να ζητήσουν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την άδεια να τιμούν κάθε χρόνο όλους τους Πόντιους Αγίους.

«Εύχομαι με τις ευλογίες του Πατριαρχείου της Αρχιεπισκοπής και της Μητροπόλεως να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια και να διοργανώσουμε την πρώτη γιορτή και να έχουμε ανάμεσά μας και τον π. Παύλο».

Ερωτηθείς για την εκστρατεία, είπε: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο μεν, αλλά όχι στο σημείο στο οποίο θα θέλαμε να βρισκόμασταν. Μετά την εκδήλωση που θα διοργανώσουμε στις 15 Σεπτεμβρίου θα στείλουμε ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους Συλλόγους και στα μέλη και ευελπιστούμε μέχρι τέλη Νοεμβρίου να συγκεντρώσουμε το ποσό ώστε να λευτερωθούμε και να πάρουμε ανάσα και να δημιουργούμε έργα θετικά και να μην σπαταλάμε τα χρήματά μας σε δάνεια και σε τράπεζες».

Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...