Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Το Βυζαντινό Σαλέντο

Σαν τους παλιούς περιηγητές, η Φωτεινή Καϊμάκη χρόνια τώρα διατρέχει τη Χερσόνησο του Σαλέντο απ’ άκρη σ’ άκρη, αναζητώντας τις βραχώδεις εκκλησιές και τις κρύπτες στα φαράγγια αυτής της ιστορικής γης. Στην φωτογραφική της μηχανή αποτύπωσε με ευαισθησία τις βυζαντινές τοιχογραφίες, την ομορφιά τους, αλλά και την φθορά από τον χρόνο και την υγρασία για την διατήρηση της μνήμης των επόμενων γενεών.

Σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει μία επιλογή φωτογραφιών από το πλούσιο αρχείο της ερευνήτριας Φωτεινής Καϊμάκη. Η περιοχή του Σαλέντο της Απουλίας, με τα χωριά, τις μονές και τις εκκλησίες της που είναι συχνά σκαμμένες στον βράχο και κοσμούνται στο εσωτερικό τους με τοιχογραφίες, αποδεικνύει την επικράτηση της παράδοσης και του πολιτισμού του Βυζαντίου στη Νότια Ιταλία από τον 10ο έως και τον 15ο αιώνα. Παράλληλα, ο επισκέπτης καλείται να ταξιδέψει νοερά στα μνημεία αυτά μέσα από τα μάτια του σύγχρονου περιηγητή, καθώς το υλικό της έκθεσης είναι εμποτισμένο με την προσωπική και βιωματική εμπειρία της Καϊμάκη.



Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013 στο ισόγειο του ανακαινισμένου μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το γεγονός τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας κι έχει την ευγενική υποστήριξη του Μακαριωτάτου.

Σήμερα στα εγκαίνια, στις 20.00 το βράδυ, οι παραδοσιακοί μουσικοί Giovanni Avantaggiato, Angela Avantaggiato, Rocco Avantaggiato και Cinzia Villani θα έρθουν από το Κοριλιάνο της Νότιας Ιταλίας για να παίξουν αυθεντική μουσική και τραγούδια στη γλώσσα των Γκρεκάνων.

Πηγή εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...