Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η Ευρώπη γιορτάζει τη ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ποικίλες δράσεις έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ναυπακτίας, γιορτάζοντας την 441η επέτειο της περίφημης ναυμαχίας, με ειρηνικές «μάχες», εκθέσεις, μελέτες, ομιλίες, διαλέξεις, παιχνίδια και αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος, που θα λάβουν μέρος στην όμορφη πόλη έως τις 14 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος του Δήμου Ναυπάκτου, Ιωάννης Μπουλές: «Ο Οκτώβριος του 1571, τότε που εκατοντάδες γαλέρες, χιλιάδες άντρες, μεταξύ των οποίων και ο κορυφαίος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, επηρέασε όλη την Ευρώπη, πολιτικά και πνευματικά. Τον παλμό του ιστορικού γεγονότος επιθυμούμε να μεταφέρουμε στον επισκέπτη των εορτασμών, με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που διαθέτει ουσία».

Την έναρξη του εορτασμού σηματοδότησε μία ειρηνική «μάχη», με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα που πραγματοποιήθηκε στα κρυστάλλινα νερά της πόλης, ενώ ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας, με κεντρικό θέμα τη γοητεία που ασκεί η περιοχή. Η έκθεση από σπάνιους πίνακες και γκραβούρες της συλλογής του Ν. Μακρυγιάννη θα ανοίξει τον δρόμο για μία εβδομάδα γεμάτη μελέτες, ομιλίες και διαλέξεις διακεκριμένων μελών της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως των Ν. Μοσχονά, Ομ. Διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Χ. Γάσπαρη, διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Μ. Ντούρου - Ηλιοπούλου, Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Κουμανούδη, Ερευνήτριας ΕΙΕ, Φ. Πέρρα, Διδάσκουσας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λ. Κοτσαλά, Ιστορικού υπ. Δρα Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Χασιώτη, Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, με θέμα την πλούσια συλλογή της 22ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων θα προετοιμάσουν το έδαφος για την παρέλαση των «Arma Hellas» και την επίδειξη ξιφομαχίας, στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου

Στο 4ο τουρνουά σκακιού, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, στην παραλία Γριμπόβου, θα δοθούν «ανελέητες μάχες» στρατηγικής, ενώ, στις 8.30 το βράδυ, θα διεξαχθεί η φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο γραφικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου

Η εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, η αρχιερατική λειτουργία και η καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου, θα ολοκληρώσουν πανηγυρικά τους εορτασμούς.

Πληροφορίες: Δήμος Ναυπακτίας, Τζαβέλλα 37 – Ναύπακτος, τηλ.: 26340 24150, 26340 27239.

Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...