Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Εβδομαδιαίο αφιέρωμα στην Απελευθέρωση της Μακεδονίας

Από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 και για μία εβδομάδα το Ραδιόφωνο του 89,5 τιμά την επέτειο ενός αιώνα από τους Βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Στο επίκεντρο της έρευνας των παραγωγών, η ελληνικότητα της περιοχής στην ιστορική της διαδρομή, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Τα μεγάλα Μουσεία της περιοχής ανοίγουν για το ραδιόφωνο τους θησαυρούς τους και με τρόπο εύληπτο μας «αφηγούνται» την ιστορική συνέχεια του Γένους, από τον Αλέξανδρο και τους ελληνιστικούς χρόνους έως το Βυζάντιο και τους Βαλκανικούς πολέμους.

Σπάνια ντοκουμέντα φωτίζουν την πολιτική και τη διπλωματία στις αρχές του περασμένου αιώνα και μαρτυρίες, από σπάνιο αρχειακό υλικό, τη λογοτεχνία, τον διεθνή και τον ελληνικό Τύπο, ζωντανεύουν σελίδες από τις πολεμικές επιχειρήσεις, τους διωγμούς και το έπος της απελευθέρωσης. Ιστορικοί, ερευνητές και συγγραφείς μας αποκαλύπτουν σκοτεινές πτυχές από το Μακεδονικό ζήτημα και μας γνωρίζουν μεγάλες μορφές του Ελληνισμού, που συνδέθηκαν με τον ένδοξο απελευθερωτικό αγώνα.

Αυτό, όμως, που κάνει ξεχωριστό το ραδιοφωνικό αφιέρωμα είναι πως, μαζί με την ιστορικά τεκμηριωμένη αναβίωση του Μακεδονικού έπους, οι μνήμες, η μουσική, οι ήρωες, και οι πνευματικοί άνθρωποι συνθέτουν τον καμβά της Θεσσαλονίκης και των περιοχών της Μακεδονίας που απελευθερώθηκαν το 1912.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...