Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

"Η Συμμετοχή του Πολ.Ναυτικού στην απελευθέρωση της Β.Ελλάδος το 1912" στη Σχολή Γονέων Κατερίνης


Εντυπωσιακή η χθεσινή διάλεξη στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Ο Αρχηγός Στόλου Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ Αινιάν και ο Σημαιοφόρος ε.α. Κωνσταντίνος Κορομπίλης σε μια επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδος.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο Αρχηγός Στόλου μίλησε για την σημερινή κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό και ενθουσίασε τους ακροατήριο.

4.img 2611
Συμμετέχοντας με μία ακόμη ομιλία της η σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους, είχε την τιμή να έχει ως ομιλητή τη Δευτέρα 29-10-2012 τον κ. Κωνσταντίνο Αινιάν-Μαζαράκη, αντιναύαρχο Π.Ν. , Αρχηγό Στόλου με θέμα «Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Β. Ελλάδος το 1912».
8.img 2647
Ξεκινώντας ο κ.Μαζαράκης την ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες του Έθνους σύντομα από την επανάσταση του 1821 έως τον ατυχή πόλεμο του 189 και τόνισε τη ναυτική διάσταση στην απελευθέρωση της Μακεδονίας στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο που για πολλούς είναι άγνωστη.

5.mg 2630
8.img 2677
Η Επανάσταση στου Γουδή ενίσχυσε από τη μια την πολιτική ζωή, με την πρόσκληση του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική σκηνή του τόπου και από την άλλη πλευρά ενίσχυσε το ναυτικό με το καταδρομικό Αβέρωφ. Το όνομα το πήρε από τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ που πλήρωσε το ένα τρίτο της αξίας του πολεμικού πλοίου. Με την έναρξη του 1ου Βαλκανικού πολέμου και την νικηφόρο προέλαση του ελληνικού στρατού μετά το Σαραντάπορο, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έως και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων παράλληλες ήταν οι επιτυχίες του ελληνικού στόλου με την ικανότατη καθοδήγηση του κυβερνήτη του Αβέρωφ υποναύαρχου Π. Κουντουριώτη. Με φρενίτιδα ενθουσιασμού υποδέχονταν οι νησιώτες μας τους απελευθερωτές τους ναυτικούς Στις 2\11\1912 απελευθερώθηκε το Άγιο Όρος και ακολούθησαν οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης στα Δαρδανέλλια στις 3\12\1912 και ένα μήνα μετά στις 5\1\1913 η ναυμαχία της Λήμνου με σοβαρές ζημιές του τουρκικού στόλου. Με την ειρήνη του Λονδίνου η Ελλάδα διπλασιάστηκε και απόκτησε την Ήπειρο, τη Μακεδονία, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου εκτός από Ίμβρο και Τένεδο που έμειναν στην Τουρκία και Δωδεκάνησα στην Ιταλία. Τα σύνορα ανατολικά έφταναν στον ποταμό Νέστο. Το Αιγαίο από δω και πέρα θα ήταν λίμνη ελληνική και δικαιολογημένα ο Ελευθέριος Βενιζέλος επαινεί σε επιστολή του το 1933 τον Κουντουριώτη για την αδάμαστη αποφασιστικότητα και την πίστη στην κατά θάλασσα νίκη που αν δεν υπήρχαν δε θα αποφασίζαμε να πάρουμε μέρος στον 1ο Βαλκανικό πόλεμο.
9.img 2706
12.img 2751
2.img 2587
11.img 2666  
Στη συνέχεια ο Σημαιοφόρος ε.α.κ.Κων. Κορομπίλης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κουντουριώτη. την καταγωγή του από τους Υδραίους καπεταναίους, την πίστη του στο Θεό και στην αγάπη για την πατρίδα, τη ναυτική παράδοση και την τόλμη του. Όταν του έλεγαν να φυλάγει σαν τα μάτια του το πλοίο Αβέρωφ απαντούσε ότι τα πλοία είναι για τις μάχες κι όχι για τα μουσεία. Ο Κουντουριώτης μετά την αποστρατεία του υπηρέτησε την πατρίδα και ως υπουργός Ναυτιλίας και ως αντιβασιλεύς. Εταφη στην αγαπημένη του Ύδρα σε τοποθεσία να αγναντεύει το πέλαγος. Ο κ.Κορομπίλης αναφέρθηκε στο Ιστορικό απόκτησης του ΑΒΕΡΩΦ και πώς οριακά την τελευταία στιγμή το αγοράσαμε καθώς και η Τουρκία το διεκδικούσε. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Κουντουριώτη να χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο του Στόλου την Λήμνο (την οποία απελευθέρωσε την 8η Οκτ.2012) και όχι τους Ωραιούς Ευβοίας. Στην συνέχεια περιέγραψε της δύο Νικηφόρες Ναυμαχίες της Έλλης την 3η Δεκ.1912 και της Λήμνου την 5η Ιανουαρίου 1913. Κλείνοντας ο κ. Κορομπίλης αναφέρθηκε στην σημασία της αναδιοργάνωσης των Ενόπλεων Δυνάμεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κυρίες και κύριοι. Το 1900 η Ελλάδα ήταν στην ουσία πτωχευμένη, ηττημένη ενός τραγικού πολέμου, με ηθικό μηδενισμένο και σκοτεινό μέλλον. Όπως σήμερα… Δανείστηκε και τότε. Αλλά τα τότε δάνεια δεν σκορπίστηκαν στον άνεμο. Αναδιοργανώθηκαν οι διαλυμένες Ένοπλες Δυνάμεις γιατί χωρίς Ε.Δ. ήταν φανερό ότι η ήττα στον πόλεμο θα οδηγούσε σε ανεπίστρεπτη καταστροφή. Εκτός όμως, από τα δάνεια, έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη και οι πλούσιοι ευπατρίδες που σήμερα …αναζητούνται στην Ελβετία και όπου γής μέσω του ΣΔΟΕ και της περίφημης πιά λίστας Langard!
Όμως λίγα χρόνια αργότερα από την πτώχευση και την ταπεινωτική ήττα του 1897, η Ελλάδα του τότε, αναστήθηκε και μεγαλούργησε.
Η αγορά, ο εξοπλισμός, η δράση και το αποτέλεσμα του ΑΒΕΡΩΦ δεν περιορίζεται ως ιστορία ενός πλοίου. Ο ΑΒΕΡΩΦ και η ζωή του μέχρι σήμερα απεικονίζει την πραγματική Ελλάδα. Η Ελλάδα που όταν θέλει, μπορεί. Μπορεί κάποιοι να θέλουν και να βλέπουν την Ελλάδα ως ΤΙΤΑΝΙΚΟ. Εμείς όμως την βλέπουμε ως την πορεία του ΑΒΕΡΩΦ! Δυνατή, Αποφασιστική και Νικηφόρα.
Ναύαρχε και Αρχηγέ του Ελληνικού στόλου το 1912 Παύλε Κουντουριώτη ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη σου».
κύριε Ναύαρχε και Άξιε Αρχηγέ του Στόλου μας κ.Μαζαράκη συνεχίστε στα βήματα του…”.

3.img 2590
img 2738
img 2741
7.img 2635

12.img 2657
13.img 2661


Στο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα μιλούσε και ο Πλοίαρχος κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας, κυβερνήτης του θωρηκτού Αβέρωφ που μετετράπη σε ναυτικό μουσείο. Λόγω της μετάθεσής του όμως προ 10 ημερών ως Ναυτικός Ακόλουθος στο Μαυροβούνιο έστειλε σε βίντεο μήνυμά του και μια εξαιρετική ξενάγηση στο Αβέρωφ που ο κόσμος παρακολούθησε με προσοχή.
Ακολούθησαν ερωτήσεις για την κατάσταση του Σύγχρονου Πολεμικού Ναυτικού και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του, που απαντήθηκαν από τον κ. Αρχηγό Στόλου με σαφήνεια και ευθύτητα. Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 5-11-2012 με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, πολιτικό επιστήμονα με θέμα «Η Ελληνορθόδοξη απάντηση στη σύγχρονη κρίση».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...