Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τριήμερη συνάντηση εργασίας για την Κατήχηση και την προβολή της Λευκάδας ως προσκυνηματικού προορισμού, με γενικό θέμα: «Οίνος αιώνιος σε ασκούς καινούς»

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και δοξολογίας προς τον Πανάγιο Θεό ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 η τριήμερη συνάντηση εργασίας για την Κατήχηση και την προβολή
της Λευκάδας ως προσκυνηματικού προορισμού, με γενικό θέμα: «Οίνος αιώνιος σε ασκούς καινούς», την οποία διοργάνωσε το «Κέντρο Νεότητας» της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας, η οποία εξασφάλισε τη διαμονή των συμμετεχόντων, με την ευλογία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Λευκάδας.




Συμμετείχαν συνολικά σαράντα έξι κληρικοί και λαϊκοί, στελέχη του νεανικού έργου της Εκκλησίας μας, από δεκαέξι Ιερές Μητροπόλεις, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επι-κοινωνήσουν με σαράντα περίπου συνεργάτες του νεανικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά το νησί της Λευκάδας με την μακραίωνη ιστορία και τη ζωντανή παράδοση, με τις φυσικές του χάρες και τα ιστορικά εκκλησιαστικά του μνημεία.

















Ευκαιρίες προσκυνήματος και περιήγησης

Όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στην πόλη της Λευκάδας και τους ναούς της. Ξεκινώντας από το κοσμοπολίτικο Νυδρί, πραγματοποίησαν μια πανέμορφη κρουαζιέρα στα μαγευτικά «Πριγκηπόνησα» (Σκορπιό και Σπάρτη του Ωνάση, Μαδουρή του Αριστ. Βαλαωρίτη κ.ά.).

Προσκύνησαν στην Ιερά Μονή Φανερωμένης και γνώρισαν την Ιστορία και την Εκκλησιαστική Τέχνη του τόπου με τη βοήθεια των εκθεμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσείου της, ενώ παράλληλα ταξίδεψαν στα πέλαγα της Ελλάδας και του κόσμου με τα καράβια του Ναυτικού Μουσείου της Μονής.

Τέλεσαν τον Εσπερινό του Σαββάτου στο παλαίφατο και ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς, το οποίο βρίσκεται υπό ανασυγκρότηση. Συμμετείχαν στη Θ. Λειτουργία σε διάφορους Ενοριακούς Ναούς, οι περισσότεροι μάλιστα στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καρυωτών, όπου τέλεσε τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος.

Ακόμη, παρακάθισαν σε κοινή τράπεζα στο Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως, στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, στο «Αρχονταρίκι» του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, στην Ενορία Ταξιαρχών Καρυωτών και γεύθηκαν έτσι την πατροπαράδοτη λευκαδίτικη φιλοξενία, που μετουσιώνεται σε φιλάδελφη εν Χριστώ αγάπη μέσα στην ανοιχτή αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ακόμη, με τη βοήθεια κατάλληλων ηλεκτρονικών παρουσιάσεων, είδαν εικόνες από τα πιο απομακρυσμένα εκκλησιαστικά μνημεία της Επαρχίας μας και πήραν ιδέες για την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για την καλλιέργεια του θρησκευτικού τουρισμού, με σύγχρονες εφαρμογές που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας “My Lefkada” κ. Νίκος Καββαδάς.








Οι χαιρετισμοί

Ήδη από το καλωσόρισμα, το απόγευμα της Παρασκευής, τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο οποίος με ενδιαφέρον και πατρική αγάπη βρισκόταν σε κάθε στιγμή του προγράμματος κοντά στους φιλοξενουμένους μας και αναφέρθηκε με λόγο μεστό στη διπλή στοχοθεσία του τριημέρου, όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδος, κ. Ιωάννης Λιβιτσάνος, αλλά και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λευκάδος, Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Ρόκκος, προσκάλεσαν τους εκλεκτούς επισκέπτες του νησιού μας να επισκεφτούν και πάλι την όμορφη Λευκάδα συνοδευόμενοι από ομίλους προσκυνητών από τις Ι. Μητροπόλεις και τις Ενορίες τους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης που παρέχει το «στεριανό νησί» και εκμεταλλευόμενοι τον πνευματικό και φυσικό του πλούτο για περιηγήσεις ευχάριστες και ωφέλιμες.






Οι εργασίες της 1ης ημέρας

Ακολούθως, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, μετέφερε εξάλλου στους συμμετέχοντες την ευλογία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, δεδομένου μάλιστα ότι η συνάντηση αυτή φιλοδόξησε να συνεχίσει και να επεξεργαστεί τον προβληματισμό και την επικοινωνίας που αναπτύχθηκε στο πρόσφατο (31/8 – 2/9/2012) Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος που διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο στις Ροβιές Ευβοίας. Ο ίδιος εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των δομών και του λόγου της Εκκλησιαστικής Κατήχησης στις προκλήσεις της εποχής μας, παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές τα πορίσματα του ως άνω Συνεδρίου.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος Νεότητας της Ι. Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και Μέλος της Σ.Ε. Νεότητας, μίλησε με θέμα: «Τι έχει και τι θέλει να πει στο σύγχρονο άνθρωπο η Εκκλησία;», παρουσιάζοντας ένα σχέδιο τριετούς αναλυτικού προγράμματος της Κατήχησης. Αφού αναγνώρισε ότι το πώς θα μιλήσουμε στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στο νέο είναι πρόβλημα, αφού δεν αρκεί ο λόγος, αλλά χρειάζεται να επανέλθουμε στο ήθος και τον τρόπο της κοινότητας που θα κάνει τους νεώτερους να χαίρονται να είναι μέλη της και να ξαναβρούμε τις πνευματικές μας υποδομές (τη λατρεία, την αγάπη, το μοίρασμα, τη ζεστασιά των ψυχών, τη φυσική παρουσία του ιερέα και των λαϊκών στη ζωή των άλλων ανθρώπων και ιδίως των νέων), επεσήμανε ότι το υλικό της κατήχησης είναι ένας δρόμος, αλλά ο κατηχητής, το πρόσωπο, αξιοποιεί και δίνει ζωή στο υλικό ή το αφήνει να σβήνει και να χάνεται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τρεις είναι οι κύριοι άξονες της κατηχητικής και της εν γένει διακονίας όλων μας στο έργο της ιεραποστολής: ο Χριστός (ως η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή), η σωτηρία (δηλ. Ανάσταση από κάθε είδους θάνατο) και η Βασιλεία του Θεού, που έγκειται στην αναβίωση της κοινότητας που είναι η αυθεντική εκκλησιαστική ζωή. Όλα αυτά μέσα από μια γλώσσα που να έχει να κάνει με το πάντοτε ανακαινίζον του χαροποιού οίνου της πίστης, αλλά και με την ανάγκη να γίνουν καινοί οι ασκοί για να μπορούν να αντέξουν την ορμή του.

Ο κ. Άγγελος Γκούνης, Θεολόγος στο 6ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, συγγραφέας και αρχηγός των Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, με το λόγο του αναζήτησε, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, κοινούς τόπους συνάντησης της Εκκλησίας με τη νέα γενιά και ως τέτοιους διέκρινε τη ζωντανή Ενορία, που μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος έλξης για τους νέους, το Σχολείο σε μια αρμονική συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς (συνειδητά μέλη της Εκκλησίας και μη), την Οικογένεια.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή και ουσιαστικές παρεμβάσεις, στην οποία ξεχώριζε η αγωνία για την ανταπόκριση της σύγχρονης Κατήχησης στις ραγδαίες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις που η εποχή μας θέτει ως πρόκληση, την οποία συντόνισε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι εργασίες της 2ης ημέρας

Το πρωινό του Σαββάτου ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και συνεχίστηκε με συνεδρίαση σε ολομέλεια και εργασία σε ομάδες, κεντρικός στόχος της οποίας ήταν η κατάλληλη αξιοποίηση της μεθόδου project («σχεδίου εργασίας»), που εφαρμόζεται σήμερα στην Εκπαίδευση, για την κατηχητική προσέγγιση της επί του Όρους ομιλίας του Κυρίου (Μτθ. 5,1 – 7,29) στο πλαίσιο μιας Ενοριακής Συντροφιάς.



Αρχικά, η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λευκάδας κ. Βασιλική Κιτσάκη εξήγησε ότι η μέθοδος project αποτελεί μια συνεργατική εργασία που στηρίζεται στη βιωματική, συνεργατική και πολυαισθητηριακή προσέγγιση της γνώσης, με την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας στο στάδιο του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου, την τριμερή ταξινομία των στόχων (γνωστικούς, συναισθηματικούς, ψυχοκινητικούς) και τα τέσσερα στάδια εφαρμογής της: 1. Προβληματισμός ή σχεδιασμός, 2. Εκτέλεση ή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων, 3. Παρουσίαση της εργασίας και 4. Αξιολόγηση.

Στη συνέχεια, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Χημικός, Θεολόγος, M.Ed. αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του “σχεδίου εργασίας” στην Κατήχηση, με βάση εφαρμοσμένα παραδείγματα από τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του οποίου διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος και υπεύθυνος επί τετραετία. Τόνισε ότι οι όποιες δραστηριότητες πρέπει να προετοιμάζονται από τον κατηχητή, απαιτούν Ευρηματικότητα – Φαντασία – Έμπνευση, σχεδιάζονται σε συνεργασία με τα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν φύλλο εργασίας, εργασία στο «πεδίο», κάποιο ομαδικό τέχνημα ή κατασκευή και ανάρτηση στο χώρο. Πρότεινε την αξιοποίηση παιδαγωγικών τεχνικών όπως ο «καταιγισμός ιδεών», τα «παιχνίδια ρόλων» ή το «περιβαλλοντικό μονοπάτι» και ανέφερε παραδείγματα projects με θέμα το Ναό της Ενορίας μου, τη μελέτη βίου Αγίου με τη βοήθεια μιας Εικόνας, τις περιόδους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και του Πάσχα, καθώς και τους εορτολογικούς κύκλους (εβδομαδιαίο, ετήσιο, ακολουθίες του νυχθημέρου).

Τέλος, ο Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης υπενθύμισε τα βασικά σημεία της επί του Όρους ομιλίας (εΟο), αναφέρθηκε σε ζητήματα Εισαγωγής της Καινής Διαθήκης που αφορούν την εΟο και επεσήμανε τα πλέον ενδιαφέροντα θέματά της που προσφέρονται για κατηχητική προσέγγιση (μακαρισμοί, Κυριακή προσευχή, πλήρωση του Νόμου κ.ά.)




Με τη συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε την επίλυση αποριών σχετικά με όσα ακούστηκαν και την οποία συντόνισε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, εκπαιδευτικός και ο ίδιος, τέθηκαν οι θεωρητικές βάσεις για την εργασία σε πέντε ομάδες που ακολούθησε, με σκοπό τη δημιουργία «σχεδίων εργασίας» γύρω από τη θεματολογία της επί του Όρους ομιλίας ανά ηλικιακή κατηχητική βαθμίδα: προσχολικής ηλικίας, παιδιά Δημοτικού, παιδιά Γυμνασίου, παιδιά Λυκείου και φοιτητές, με συντονιστές τους: π. Καλλίνικο Γεωργακόπουλο, π. Μάξιμο Παπαϊωάννου, π. Ιωαννίκιο Αθανασιάδη, κ. Παναγιώτη Φραγκάκο και π. Χαράλαμπο Θεοδόση αντίστοιχα. Όλα τα μέλη των ομάδων μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα και άνετα, να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους και να συνεισφέρουν την εμπειρία και τις ιδέες τους για τη διαμόρφωση των προτάσεων των ομάδων, οι οποίες και παρουσιάστηκαν στην τελική συνεδρία σε ολομέλεια το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Φανερωμένης.






Η «Καταφυγή»

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της αξιόλογης αυτής συνάντησης στεγάστηκαν στην «Καταφυγή», δηλαδή την οικία Καρίνταβα (παλαιό Μητροπολιτικό Μέγαρο και πρώην γραφεία Ν.Ε.Λ.Ε.), ένα πανέμορφο παραδοσιακό λευκαδίτικο αρχοντικό του 19ου αι., το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και αξιοποιείται ήδη από την Ιερά Μητρόπολη ως ένας τόπος κοινωνίας προσώπων, χώρος πολλαπλών δράσεων και διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο το κτίριο και απόλαυσαν ντόπιοι και ξένοι τους ωραίους χώρους του που προσφέρονται για πλήθος ποιμαντικών - κοινωφελών δραστηριοτήτων της τοπικής Εκκλησίας.



Το ζεστό κλίμα που κυριάρχησε στην επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων, η επιμέλεια που έδειξε το σύνολο των συνεργατών της τοπικής μας Εκκλησίας, κληρικών και λαϊκών, η αγάπη του Επισκόπου μας, η ομορφιά του τόπου μας οδήγησαν στη διαπίστωση της ανάγκης τέτοιων ευκαιριών κοινωνίας αδελφικής εν Κυρίω και στην υπόσχεση ότι σύντομα θα ανταμώσουν ξανά και στη Λευκάδα, που ενθουσίασε τους πάντες, αλλά και στις άλλες ευλογημένες Εκκλησιαστικές Επαρχίες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...