Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Οίνος αιώνιος σε ασκούς καινούς» στη Λευκάδα

Με την ευλογία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (έγγραφο Αυτής, υπ’ αριθμ.
πρωτ.: 4417/ 15.10.2012) και με την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, το «Κέντρο Νεότητας» της Ιεράς Μητρόπολής μας διοργανώνει στην πόλη της Λευκάδας για το τριήμερο από Παρασκευή, 16 μέχρι και Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012 συνάντηση περίπου σαράντα κληρικών και λαϊκών στελεχών του νεανικού έργου της Εκκλησίας μας από διάφορες Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν συνεργασθεί κατά καιρούς με το «Κέντρο Νεότητας».

Η συνάντηση αυτή θα έχει γενικό θέμα: «Οίνος αιώνιος σε ασκούς καινούς». Είναι εμπνευσμένη από το Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος που διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο πρόσφατα (31/8 – 2/9/2012) στις Ροβιές Ευβοίας, επιδιώκει τη συνέχιση του προβληματισμού πού αναπτύχθηκε εκεί και θα έχει στοχοθεσία διττή: αφ’ ενός τη συνεργασία και τον συμπροβληματισμό των στελεχών του νεανικού μας έργου με ανθρώπους από άλλες περιοχές με κοινές αγωνίες για το μείζον ζήτημα της ανανέωσης της μεθοδολογίας και του υλικού της εκκλησιαστικής Κατήχησης και αφ’ ετέρου την προβολή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και ιδιαίτερα του νησιού της Λευκάδας, ως αξιόλογου προορισμού προσκυνηματικών περιηγήσεων για ενοριακές ομάδες ή μεμονωμένους προσκυνητές.

Ο λεγόμενος «προσκυνηματικός τουρισμός» αφορά την «ουσία» του τόπου μας και αναφέρεται σε επισκέπτες, τους οποίους δεν απασχολούν μονάχα οι φυσικές καλλονές και οι ευκαιρίες κοινής διασκέδασης που τα νησιά μας προσφέρουν, αλλά που αναζητούν με πολύ περισσότερο πόθο τα αποτυπώματα της πνευματικής παράδοσης και της εκκλησιαστικής ζωής της ευλογημένης Επαρχίας μας με τα νησιά της (Λευκάδα, Ιθάκη, Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό και τα μικρότερα), το καθένα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και τους δικούς του προσκυνηματικούς τόπους.

Το μοναστήρι της πολιούχου της Λευκάδος, Υπεραγίας Θεοτόκου της Πεφανερωμένης· τα λοιπά παλαίφατα και ιστορικά μοναστήρια, διαλελυμένα σήμερα τα περισσότερα· οι Ιεροί Ναοί της πόλης και των χωριών μας συνιστούν εξαίρετα δείγματα της μεταβυζαντινής και της επτανησιακής εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής, θύλακες Ελληνορθόδοξης αγωγής, σημεία πνευματικής αντίστασης του λαού μας, που αξίζει οι επισκέπτες μας να τα γνωρίσουν και να γίνουν πρεσβευτές μας στις δικές τους εκκλησιαστικές κοινότητες. Την εν λόγω δράση υποστηρίζουν έμπρακτα ο Δήμος Λευκάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φιλοξενουμένους, αλλά για να ωφελήσει πολύ τον τόπο μας, τόσο με τη διαπροσωπική επικοινωνία που θα αναπτυχθεί όσο και με τις προοπτικές που διανοίγει για την καλλιέργεια του προσκυνηματικού τουρισμού.


Το πρόγραμμα της 3ήμερης συνάντησης εργασίας για την ανανέωση του κατηχητικού μας λόγου και γνωριμίας με τη Λευκάδα 

1η ημέρα: 

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Μέχρι τις 6.00 μ.μ.: Άφιξη συμμετεχόντων στη Λευκάδα – Τακτοποίηση σε ξενοδοχεία

06.00 μ.μ.: Υποδοχή στην «Καταφυγή» - Καφές – Διανομή φακέλων

06.30 μ.μ.: Καλωσόρισμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κ. Ιωάννη Λιβιτσάνο – Αναφορά στη στοχοθεσία του τριημέρου

06.45 μ.μ.: Χαιρετισμοί

07.00 – 07.30 μ.μ.:

1ος κύκλος εργασίας:

«Τι να περιμένει ο «κόσμος» από την Εκκλησία;»

Συντονιστής: Πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Γραφείου Νεότητος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας Σ.Ε. Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος:
«“Κατήχηση σήμερα: προβλήματα και προοπτικές”. Αναφορά στα πορίσματα του προσφάτου Συνεδρίου της Ι. Συνόδου για την Κατήχηση (Ροβιές, 31/8-2/9-2012)»

Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος Νεότητος Ι. Μ. Κερκύρας - Μέλος Σ. Ε. Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος: «Τι έχει / θέλει να πει στο σύγχρονο άνθρωπο η Εκκλησία; Σχέδιο τριετούς αναλυτικού προγράμματος της Κατήχησης»

κ. Άγγελος Γκούνης, θεολόγος – αρχηγός Κατασκηνώσεων: «Αναζητώντας κοινούς τόπους με τη νέα γενιά»

- Συζήτηση

Ώρα 09.00 μ.μ.: Δείπνο στον «Οίκο Πρόνοιας Λευκάδος» (Γηροκομείο Ι. Μητροπόλεως)

Παρουσίαση: «Η χρήση των Νέων Τεχνολογιών για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού» (κ. Νικόλαος Καββαδάς, Υπεύθυνος ιστοσελίδας “My Lefkada”)

Ώρα 10.30 μ.μ.: Απόδειπνο - Αναχώρηση για τα ξενοδοχεία

2η ημέρα: 
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Ώρα 06.30 - 08.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Ώρα 08.30 π.μ.: Πρωινό στην «Καταφυγή»

Ώρα 09.00 – 09.30 π.μ.:

2ος κύκλος εργασίας:

«Βάσεις εκκίνησης για ένα νέο σχεδιασμό του λόγου της Κατήχησης»

Συντονιστής: Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος Νεότητος Ι. Μ. Κερκύρας - Μέλος Σ. Ε. Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος:

κ. Βασιλική Κιτσάκη, Σχολική Σύμβουλος Δασκάλων Ν. Λευκάδος: «Η διδακτική μέθοδος project ή το “σχέδιο εργασίας”»

Πρωτ. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Χημικός – Θεολόγος: «Δυνατότητες αξιοποίησης του “σχεδίου εργασίας” στην Κατήχηση. Εφαρμοσμένα παραδείγματα»

Διάκ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Διευθυντής Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης: «Η επί του Όρους ομιλία του Κυρίου. Κατηχητική προσέγγιση»

- Συζήτηση – Επίλυση αποριών

Ώρα 10.00 π.μ. – 12.30 μ.μ.:

Εργασία σε ομάδες για τη δημιουργία σχεδίων εργασίας

με θέμα την επί του Όρους ομιλία του Κυρίου για κάθε κατηχητική βαθμίδα

1. Προσχολική (Συντονιστής: π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος - Γραμματέας: κ. Αγγελική Κολιοπούλου)

2. Δημοτικό (Συντονιστής: π. Μάξιμος Παπαϊωάννου - Γραμματέας: κ. Κωνσταντίνα Τσιλιμπώκου)

3. Γυμνάσιο (Συντονιστής: π. Ιωαννίκιος Αθανασιάδης- Γραμματέας: κ. Ευαγγελία Μελά - Αρώνη)

4. Λύκειο (Συντονιστής: κ. Παναγιώτης Φραγκάκος - Γραμματέας: π. Σπυρίδων Μπούρης)

5. Φοιτητές (Συντονιστής: π. Χαράλαμπος Θεοδόσης - Γραμματέας: κ. Ελένη Φυσσουνά)

Ώρα 12.30 μ.μ.: Αναχώρηση για την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος – Προσκύνημα – Ξενάγηση στα Μουσεία της – Παρουσίαση ενδεικτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες

Ώρα 02.00 μ.μ.: Γεύμα στην Ιερά Μονή

Ώρα 03.00 μ.μ.: Παρουσίαση εργασιών των ομάδων στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής - Συζήτηση

Συντονιστής: Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας Σ.Ε. Χριστ. Αγωγής της Νεότητος

Ώρα 04.30 μ.μ.: Αναχώρηση για την Ιερά Μονή Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς -Προσκύνημα και Εσπερινός – Κέρασμα - Παρουσίαση ενδεικτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες σε ένα παλιό μοναστήρι

Ώρα 07.00 μ.μ.: Ελεύθερος χρόνος στην πόλη της Λευκάδας

Ώρα 09.30 μ.μ.: Δείπνο στο Αρχονταρίκι του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Λευκάδος

Ώρα 10.30 μ.μ.: Απόδειπνο

Επιστροφή στο ξενοδοχείο

3η ημέρα: 
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Ώρα 07.00 – 10.15 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καρυωτών (Καταβασίες: ώρα 07.45 π.μ.)

Ώρα 10.30 π.μ.: Πρωινό στους Καρυώτες

Ώρα 01.30 μ.μ.: Αναχώρηση για Νυδρί - Κρουαζιέρα στα «Πριγκηπόννησα»

Ώρα 02.30 μ.μ.: Γεύμα στον Άγιο Νικόλαο Αιτ/νίας - Αποτίμηση τριημέρου

Ώρα 04.30 μ.μ.: Ελεύθερο πρόγραμμα - Καφές - Αναχώρηση συμμετεχόντων το απόγευμα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...