Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Προσκύνημα ενορίας Αγίου Διονυσίου Βελβεντού

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Ιερό προσκύνημα, στις Νεομάρτυρες Κυράννα και Ακυλίνα στην Όσσα Λαγκαδά, στον τάφο του Μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτη στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή και στην εικόνα ‘’Άξιον εστί’’ της Παναγίας στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε (30-10-2012) η Ενορία Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Βελβεντού. Ο καθένας τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, στον κάθε τόπο τα συναισθήματά μας, από τα άγια πρόσωπα που ενοικούν εκεί, συμπυκνώνουν μέσα μας και γύρω μας την αέναη χάρη του Θεού, λες και ξεκαπνίζει τον γεμάτο από τις κάπνες των συμβιβασμών, κλειστό-φοβικό στον ατομισμό εαυτό μας, μας σηκώνει στον ουρανό και μας ανοίγει στον άλλον ως αδελφό.

Κόσμος πολύς, ώρες πολλές, περίμενε στη σειρά με υπομονή μεγάλη, στο προαύλιο και στον μεγάλο Ναό του Αγίου Δημητρίου, για να προσκυνήσει την ιστορική εικόνα ‘’Άξιον εστί’’ της Θεοτόκου, που η ιστορική της αρχή εντοπίζεται στις 11 Ιουνίου του 980, σ’ ένα μικρό αγιορείτικο κελί, όπου μπροστά στα έκθαμβα μάτια του υποτακτικού, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ψάλλει, και γράφει με το δάχτυλό του σε πλάκα, για πρώτη φορά τον άγνωστο ως τότε ‘’Θεομητροπρεπή’’ ύμνο ‘’Άξιον εστί’’, που από τον ύμνο, πήρε και η εικόνα της Παναγίας την ονομασία ‘’Άξιον εστί’’. Τρεις ώρες περιμέναμε στη σειρά για να προσκυνήσουμε. ‘’Ο κόσμος είναι απελπισμένος, έχει μεγάλη υπομονή, τα προβλήματα είναι πολλά και τα έχουμε εναποθέσει όλα στο Θεό’’, έλεγε μια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Στην Όσσα Λαγκαδά, ένα ορεινό πανέμορφο χωριό, προσκυνήσαμε τα λείψανα των Νεομαρτύρων Κυράννας, που κατάγεται από την Όσσα και μαρτύρησε στις φυλακές του Επταπυργίου Θεσσαλονίκης (28-2-1751) και Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής, που μετά το μαρτύριό της (27-9-1764) και την πρώτη ταφή της στο Ζαγκλιβέρι, τα λείψανά της ανακομίστηκαν και θάφτηκαν σε άγνωστο τόπο, ώσπου το Φεβρουάριο του 2012 μετά από έρευνες του Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, βρέθηκαν θαμμένα στον παλιό Ναό των Ταξιαρχών Όσσας και εξακριβώθηκε με επιστημονικό τρόπο η γνησιότητά τους. Τα δυο κορίτσια που, για το σκληρό βασανισμό που υπέστησαν για το Χριστό, απόρησε ο ιατροδικαστής που εξέτασε τα λείψανά τους, αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στον επισκέπτη, που από την απλή θέα των λειψάνων και από την αφήγηση των π. Αρχιμ. Ιωάννη Αρσενιάδη Αρχιερατικό Επίτροπο Όσσας και Πρωτοπ. Θωμά Φάρδου Εφημέριο Όσσας, μεταβάλλεται συγκινητικά σε ανάξιο προσκυνητή των δυο αυτών κοριτσιών-νεομαρτύρων του Κυρίου. Η συγκίνηση όμως δεν αρκεί, αν δεν γίνει κίνηση προσωπική και συλλογική προς το πρόσωπο του Χριστού μέσα στο οποίο συνυπάρχει και ο άλλος. Αυτός ο ελάχιστος που η περίκλειστη οίησή μας, τον αποστρέφεται και τον απωθεί… 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...