Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Λειτουργική εκδήλωση μνήμης 2012 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Με τη συγκίνηση φανερά ζωγραφισμένη, ως απότοκος μαύρων μνημών, στα πρόσωπα των πιστών του εκκλησιάσματος της 16ης Δεκ. 2012, για τις πυρπολήσεις ναών, σχολείων, οικιών στις ορεινές Κοινότητες των Πιερίων ορέων, Παλαιογράτσανο, Καταφύγι και Σκούλιαρη, από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, το Δεκέμβριο του 1943, και για τα εν Βελβεντώ θύματα από τα στρατεύματα Κατοχής, τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης η Θεία Λειτουργία, το Μνημόσυνο, η ανάγνωση του ιστορικού από μαθητές, η επιμνημόσυνη δέηση, η (θεσμική) κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, η σιωπή ενός λεπτού και η ψαλμώδηση του Εθνικού ύμνου.







Η εκδήλωση Μνήμης που αφορά σε σημαντική καταγραφή γεγονότων τοπικών πληθυσμών, με παιδαγωγική, πνευματική, πολιτική, κοινωνική αναφορά και συνάφεια σε ζωτικά, επίκαιρα καυτά ζητήματα, έγινε με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Γιάννη Σόκουτη, του Δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου και του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Λαζαριώτη. Τα δημόσια σχολεία εκπροσώπησαν με την παρουσία τους η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής του δημοτικού σχολείου Βελβεντού κ. Άννα Στεργίου και κ. Λάμπρος Κουτσιούκης, η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού κ. Άσπα Παπαμίχου, δασκάλες και μαθητές-μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και των Λυκείων Βελβεντού και Σερβίων.

Ανοιχτή αγκαλιά αγάπης στο εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης: Μετά την εκδήλωση Μνήμης, μαθητές-μαθήτριες με τον π. Κωνσταντίνο και το δάσκαλο κ. Γιάννη Τζινίκο επισκέφτηκαν τους γέροντες στο Γηροκομείο και τους πρόσφεραν πίτες, γλυκίσματα και εδέσματα από τις οικογένειες και τα καταστήματα του Βελβεντού. Οι μαθητές συνομίλησαν αρκετή ώρα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μέσα σε κλίμα νεανικής χαράς και ζωντάνιας, τραγούδησαν όλοι μαζί τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, έψαλαν το Κοντάκιο ‘’Η Παρθένος σήμερον’’, φωτογραφήθηκαν, έδωσαν και πήραν αυθόρμητο γέλιο, χαρά και ήθος. Ευχαριστούμε τις κυρίες της κουζίνας για τον καφέ και τις κυρίες Πίτση Μαρία, μέλος του Δ.Σ. και Ιουλία Ζησοπούλου για τη θερμή υποδοχή.

Ο Εφημέριος, π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (16-12-2012) 
ΕΥΓΕ παιδιά: Βασιλική Μινάι Α’ Γυμν., Μαρία Ματοπούλου Γ’ Γυμν., Νίκο Τσιαπανίκα, Γεωργία Λιάλιου και Θανάση Κουτσιούκη Α’ Λυκ., Αφροδίτη Ζιούζιου Β’ Λυκ., Ιωάννα Κωστοπούλου και Μαρία Κουτσιούκη Γ’ Λυκ., Ροδούλα Καρδάκου και Ιωάννα Στεφάνου Γ’ Γυμν. και Άγγελε Παπαγόρα Β’ Λυκ., για την ολοπρόθυμη συμμετοχή σας στις εκδήλωσεις ‘’Μνήμη 1943’’ και ‘’ανοιχτή, άφοβη ενοποιητική αγκαλιά αγάπης’’, ΕΥΓΕ. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...