Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Σύσσωμος ο λαός της Μυκόνου με επικεφαλείς τους αρχιερείς προέπεμψε τον Μακαριστό Μητροπολίτη Χριστουπόλεως Πέτρο προς το μνημείον

Συντάχθηκε απο τον/την Γεν. Διευθ. Κατηχητικών Σχολείων, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό Σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς τελέσθηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Καστορίας
κ. Σεραφείμ.
Περί ώρα 11π.μ. συννευχομένου πλήθους Μυκονίων, παρισταμένων και των εκπροσώπων της 6ης ΜΣΕΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων του Δήμου Μυκονίων, της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, πατριωτικών Συλλόγων και τοπικών φορέων, τελέσθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του αοιδίμου Ιεράρχη, προεξάρχοντος του εκπροσωπούντος τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας, κ. Σεραφείμ, συμπαραστατουμένου υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών κ. Γεωργίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Σύρου κ. Δωροθέου Β’.



























Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου λόγον επικήδειον πνευματεμφόρον εξεφώνησε ο Β’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος.

Τους Αρχιερείς προσεφώνησε με λόγους τιμής και σεβασμού ο Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, καταλήξας με τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου κατά τον ενταφιασμό του αδελφού του Καισαρίου, προσαρμόζοντας όπως είπε αυτά τα λόγια στην παρούσα περίσταση «Αναμένω την του Αρχαγγέλου φωνήν, την εσχάτην σάλπιγγα…τότε Πέτρον αυτόν όψομαι, μηκέτι εκδημούντα, μηκέτι φερόμενον, μηκέτι πενθούμενον…λαμπρόν, ένδοξον, υψηλόν». Επίσης ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε τόσο στην προς τον εκλιπόντα αγάπη του Σεβ. Θηβών κ. Γεωργίου, όσο και στην στοργή με την οποίαν τον περιέθαλψαν τους τελευταίους μήνες στην Μύκονο οι οικογενείς του.


Ο κ. Δωρόθεος Β’ μετέφερε και συλλυπητήριες ευχές των Σεβ. Μητροπολιτών, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Γλυφάδας κ. Παύλου, Μεσογαίας κ. Νικολάου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Μετά τον κ. Δωρόθεο εκ μέρους του Μακαριωτάτου την σύναξη προσεφώνησε ο Σεβ. Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «...Ευρίσκομαι εδώ με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, τις συλλυπητήριες ευχές του οποίου μεταφέρω προς τον Σεβασμιώτατο αδελφό κ. Δωρόθεο, τους οικογενείς του μακαριστού Γέροντα και τον λαό της Μυκόνου, και συνεχίζοντας τόνισε μεταξύ άλλων…σ’ ευχαριστούμε Γέροντα για τα όσα μας προσέφερες στα γεμάτα κινδύνους και παγίδες νεανικά μας χρόνια. Σ’ ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες τι είναι ελεημοσύνη! … γι’ αυτό και ο Κύριος διάλεξε την ημέρα που κατέβηκε ο ίδιος στη γη και ενανθρώπησε για να σώσει τον άνθρωπο, εσένα να σε αναβάσει στον ουρανό, φέροντα αρετές μοναδικές!».

Ωσαύτως διά τον κεκοιμημένον Ιεράρχη ομίλησε ο Σεβ. Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος είπε συγκεκινημένος «...όταν θήτευσα στην Αποστολική Διακονία εσύ είχε προοδοιπορήσει και το έργο σου παρέμενε διδαχή και παρακαταθήκη για τους νεώτερους, και όταν μετέβην στην Κόρινθο ως Επίσκοπος, πάλι εκεί σε συνήντησα, μέσα από το μεγάλο και σημαντικό έργο που εκεί έχεις επιτελέσει. Η Κορινθιακή εκκλησία από χθες προσεύχεται, τελούσα διά του Επισκόπου της και των πνευματικών σου τέκνων προσευχή για την ανάπαυση της ψυχής σου!».

Συλλυπητήριες επιστολές αναγνώσθηκαν, του Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, του Υπουργού Εργασίας και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννου Βρούτση, του Δημάρχου Μυκονίων, απουσιάζοντος στην Αθήνα, και του Προέδρου της «Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου».

Ψήφισμα επίσης αναγνώσθηκε του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Μετά ταύτα η πομπή κατευθύνθηκε προς το Κοιμητήριο του Αγίου Λουκά, των Ιερέων ψαλλόντων «Βοηθός και σκεπαστής εγένετό μοι…», όπου ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρος ενταφιάστηκε υπό του Σεβ. Σύρου κ. Δωροθέου Β’ στον οικογενειακό τάφο των γονέων του.

Την όλη φροντίδα και επιμέλεια της, κατά την Εκκλησιαστική τάξη, τελεσθείσης ακολουθίας είχε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, Πρωθιερεύς του εν Μυκόνω Μητροπολιτικού Ναού.


Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...