Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Εξωκλήσι Αγίας Βαρβάρας Σερβίων (Γέφυρα λίμνης Πολυφύτου)

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Στον προσκυνηματικό και πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Σερβίων δίπλα στην πανέμορφη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου (που σχηματίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα) στην αρχή της μεγάλης γέφυρας Σερβίων, χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό (3-12-2012) προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σερβίων Πρωτοπ. Γεώργιο Πιστόλα, από πολλούς Κληρικούς των Αρχιερατικών Περιφερειών Σερβίων και Βελβεντού και τον Διάκονο π. Αθανάσιο. Στο Αναλόγιο έψαλαν ο Καθηγητής Μιλτιάδης Ηλιάδης, ο Κώστας Γκουντούλας, ο Νίκος Μαραμής, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Σάββας Ηλιάδης και ο Γιάννης Γκουρκούτας.


Στο κήρυγμά του στο πυκνό εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, αναφέρθηκε στην αρχή στους τρεις εορταζόμενους την ημέρα αυτή Αγίους: στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, που μαρτύρησε κάτω από το χέρι του φανατικού ειδωλολάτρη πατέρα της, την κεφαλήν αποτμηθείσα, στον Όσιο Ιωάννη το Δαμασκηνό μελωδό και ποιητή της Οκτωήχου (μουσικοσυνθέτη) και στον Νεομάρτυρα Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου, που μαρτύρησε σουβλισθείς διά ξίφους το 1601, και στη συνέχεια τόνισε υπογραμμίζοντας και εξηγώντας με έμφαση το μαρτύριο του αίματος στην περίπτωση της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και το μαρτύριο της συνειδήσεως, που ακολουθεί κατά πόδας την Εκκλησία ακόμα και σε καιρούς της ‘’κατά κόσμον ειρήνης’’, αφού και τότε προσβάλλεται βάναυσα ο Λόγος με την περιθωριοποίηση του Ευαγγελίου Του και τη συνεχή διάψευση των οραμάτων του Λαού (το φάσμα της πείνας είναι εντός των πυλών) και αθετείται ο λόγος της, που αφορά στην ειλικρίνεια, στην ειρήνη, στη δικαιοσύνη (την κοινωνική) και στη σωτηρία.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να δείχνουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία όντας τίμια μέλη της, να αγιάζονται με τα μυστήριά της, να δραστηριοποιούνται στις δράσεις της και να παραμένουν στην Εκκλησία, που από αυτήν και με αυτήν θα προέλθει η πραγματική αλλαγή και που τότε δε θα έχει ισχύ το γνωμικό: Λαέ ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.

Από αυτό το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας διαβαίνουμε καθημερινά όλοι οι πληθυσμοί, κάνουμε το σταυρό μας να είμαστε γεροί και ενωμένοι σε μια συνθετική ανοιχτή κοινωνικότητα και συνεργατικότητα. Καιρός… 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...