Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Εορτασμοί Θεοφανίων στη Δυτική Αυστραλία

 Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η καθιερωμένη ετήσια τελετή του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Αυστραλία έγινε την Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, στο
γραφικό κολπίσκο της Ματίλντας, στην όχθη του ποταμού Σουάν. Πρόκειται για μια πανέμορφη τοποθεσία της Πέρθης απέναντι από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Παραβρέθηκαν άνω των 1,000 ατόμων με επικεφαλής τον κλήρο της παροικίας της Πέρθης.




Πριν την έναρξη, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ελπίδιος Καραλής, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εξήγησε στους πιστούς και άλλους παρευρισκομένους τη σημασία των Θεοφανείων και τη συμβολική έννοια της κατάδυσης του Σταυρού στον ποταμό Σουάν. Σημείωσε ότι το ύδωρ συμβολίζει την κτήση και με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού δεν αγιάζεται μόνο αυτό αλλά και όλη η κτήση. Και αφού αγιαστεί η κτήση, εμείς σαν Χριστιανοί οφείλουμε να προσέχουμε και να φροντίζουμε το ιερό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Η τελετή άρχισε με την περιφορά της εικόνας τη Βάφτισης του Χριστού που συνόδευαν παπαδάκια, ψάλτες και ο κλήρος. Προορισμός μια ειδική εξέδρα απ’ όπου έγινε η τελετή και απ’ όπου, ενώ ψάλτες, κλήρος και πιστοί έψαλλαν το απολυτίκιο των Θεοφανείων, αφέθηκαν ελευθέρα στον ουρανό δύο άσπρα περιστέρια από την Πρόξενο της Ελλάδας Σοφία Χολή.

Ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού που έριξε από την παραλία στον ποταμό ο Αρχιμανδρίτης Ελπίδιος Καραλής. Για να τον ανασύρουν βούτηξαν στον ποταμό 20 παιδιά, έφηβοι και άνδρες. Νικητής ο 28χρονος Ηλίας Αυγουλής από τη Μελβούρνη που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πέρθη. Ο κος Αυγουλής έλαβε από τον Αιδεσιμότατο Πατέρα Εμμανουήλ ένα χρυσό Σταυρό και μια χρυσή αλυσίδα δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Χρήστου Γκόγκου.


Μετά την τελετή οι πιστοί απόλαυσαν ένα ωραίο απόγευμα με σουβλάκια, κρύα ποτά, παγωτά και καρπούζια. Επίσης απόλαυσαν και την παρουσίαση παραδοσιακών κρητικών χορών από Κρητικό Χορευτικό συγκρότημα του Σύδνεϋ που βρισκόταν στην πολιτεία μας για το Εθνικό Παγκρήτιο Συνέδριο που έγινε αρχές Ιανουαρίου την Πέρθη. Οι παραδοσιακές κρητικές φορεσιές και η απόδοση των παιδιών άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Χαρακτηριστικό της φετινής τελετής η προσέλευση πολλών νέων οικογενειών. Ο καλός καιρός και η άψογη οργάνωση έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική παροικία της Πέρθης να γιορτάσει από κοινού μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του λειτουργικού έτους. Για την επιτυχία της εκδήλωσης συνεργάστηκαν 80 εθελοντές και εθελόντριες υπό την καθοδήγηση της Εκκλησίας.

Η τελετή δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα στην πολιτειακή εφημερίδα West Australian και επίσης στιγμιότυπά της προβλήθηκαν το ίδιο βράδυ από το τηλεοπτικό κανάλι 10.
   



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...